ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΕΥΑΝΘΙΑ Μαύρος Σεπτέμβρης" ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΤΣΑΛΑΚΗΣ


ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΤΣΑΛΑΚΗΣ - Εκδόσεις Πνοή

ΕΥΑΝΘΙΑ

Μαύρος Σεπτέμβρης

   Η γιαγιά Ευανθία ανασύρει από το χρονοντούλαπο των αναμνήσεών της, μνήμες και βιώματα μιας ζωής μεστής, μία διαδρομή ζωής που τα περιείχε όλα: οικογενειακή γαλήνη και ευτυχία, χαρά, σύμπνοια, πόνο, θλίψη, εγκατάλειψη, προσφυγιά, πλούτη, πάθος και έρωτα, απογοήτευση, αποτροπιασμό και φρίκη. Αποδέκτης της γλαφυρής και συνάμα ζωντανής αυτής αφήγησης είναι ο εγγονός της.

  Το χρονοδιάγραμμα της ζωής της μικρής προσφυγοπούλας Ευανθίας, μετά την μικρασιατική καταστροφή, ξετυλίγει ο συγγραφέας Στάθης Τσατσαλάκης στο πρωτόλειο μυθιστόρημά του με τίτλο ΕΥΑΝΘΙΑ Μαύρος Σεπτέμβρης των εκδόσεων Πνοή.

  Το νήμα μιας ήρεμης και γεμάτη από βεγγέρες και σεργιάνια ζωής, της μικρής Ευανθίας, κόβεται με άγριο και σκληρό τρόπο, απ΄όσα αποτρόπαια εξελίσσονται, έως ότου, μία πλούσια Ιταλίδα, η Φραντζέσκα την σώζει, την περιθάλπει και την μεταφέρει στην Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου γεύεται απρόσμενα μία πλούσια και παραμυθένια ζωή. Ζει μέσα στις ανέσεις και στον πλούτο, σε ένα περιβάλλον εντελώς προστατευμένο. Έρχεται σ΄επαφή και γνωρίζεται με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του Μεσοπολέμου, όπως ο Μουσολίνι, ο Πικάσο, ο Γκράσι, παλιός φίλος του εκλιπόντος πατέρα της Φραντζέσκα. Γνωρίζει πρώιμα τον πρώτο της έρωτα, ταξιδεύει πολύ εμπλουτίζοντας τις γνώσεις της, μορφώνεται, σπουδάζει.

  Μία απρόσμενη συνάντηση όμως θα την κάνει να επιστρέψει πάλι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Νάξο. Η ζωή της φέρνει τα πάνω κάτω, το όνειρό της να γίνει νοσοκόμα θα ναυαγήσει. Καταπιάνεται με την σηροτροφία. Ερωτεύεται για δεύτερη φορά, το νεαρό γλύπτη Βίλχελμ. Και πάλι η μοίρα θα είναι αυστηρή μαζί της, αφού δεν της επιτρέπει ν΄ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς της, καθώς θα βρεθεί παντρεμένη μ΄ένα καπετάνιο του νησιού υπομένοντας στωικά την αποκρουστική και μοχθηρή συμπεριφορά της σκληρής πεθεράς της.

Όλη μου η ζωή ήταν ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας και του πατέρα. Φαίνεται πως το πεπρωμένο είχε σουφρώσει τα χείλια σαν μουρμούριζε το όνομά μου.

  Οι σαρωτικές αλλαγές της ζωής, της νεαρής πλέον Ευανθίας έχουν όπως είναι αναμενόμενο, αντίκτυπο στον συναισθηματικό κόσμο του αναγνώστη, αλλάζοντας άρδην την συναισθηματική του κλίμακα. Συναισθήματα θυμού, πόνου, οργής και φόβου παίρνουν πλέον την σκυτάλη, προκαλώντας έντονες δονήσεις αντιφατικών συναισθημάτων.

  Με χαραγμένα τα σημάδια της αγωνίας στο πρόσωπό της, σχετικά με την έκβαση της πορείας της στην ζωή, η νεαρή Ευανθία παίρνει την απόφαση να ταξιδέψει ως το Μόναχο της Γερμανίας, προς αναζήτηση του αγαπημένου της, Βίλχελμ.

  Το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει άρδην. Ο εσωτερικός πολιτικός αναβρασμός που επικρατούσε και λόγω της οικονομικής κρίσης και ανεργίας, αλλά και γενικότερα λόγω της αγανάκτησης του κόσμου, ευνόησε τον Γερμανό δικτάτορα Χίτλερ ν΄ αναρριχηθεί, παίρνοντας τα ηνία της εξουσίας, εξυπηρετώντας τα παρανοϊκά του πλάνα.

  Λόγω της  προσωπικής της γνωριμία με τον Χίτλερ, αλλά και με όσους στελέχωσαν ως υποχείρια τη ναζιστική προπαγάνδα, η Ευανθία καταφέρνει να διεισδύσει σε γραφειοκρατική θέση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί, θα πάρει μία πρώτη γεύση των ναζιστικών φρικαλεοτήτων και θα βιώσει από κοντά τον αποτροπιασμό, με τα ιατρικά πειράματα που πραγματοποιούνταν στα στρατόπεδα.

  Στο Μόναχο, όπου διαμένει, θα ερωτευτεί για τρίτη φορά το νεαρό Πολωνό στρατιώτη, Γιαν.

  Ένα βιβλίο με διάσπαρτες αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα που επηρέασαν τον ρου της ιστορίας. Ένα βιβλίο με «συμβάντα» και σταθμούς που βρίσκονται πάντα σε μια συνεχή αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, είτε μιλάμε για την σπουδαιότητά τους και την πρόοδο που επέφεραν, είτε μιλάμε για τις βαρβαρότητες των πολέμων, που οδηγούν στον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου