ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Ο βυθός αλλιώς" Μαρία Βουζουνεράκη - Ανεμος εκδοτική

Ο βυθός αλλιώς - Μαρία Βουζουνεράκη

 Άνεμος Εκδοτική

   Στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής καταδύεται η Μαρία Βουζουνεράκη στο νέο συγγραφικό της πόνημα Ο βυθός αλλιώς και στ΄απωθημένα ψυχικά τραύματα, που χαράζονται ανεξίτηλα κατά την παιδική μας ηλικία. Η απουσία της μητρικής αγάπης, η αίσθηση του ανεπιθύμητου, είναι ένα δυσαναπλήρωτο συναισθηματικό κενό, που στοιχειώνει βαθιά την πορεία της ζωής, της πρωταγωνίστριας του μυθιστορήματος.

Ανεπιθύμητη, έτσι ένιωθα και αυτός ο «τίτλος» με ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Γιατί δεν μπορώ αλλιώς να αιτιολογήσω το γεγονός, πως πάντα κάτι αναζητώ……Πως πάντα προσπαθώ να στριμώξω τα κουμπιά μου σε λάθος κουμπότρυπες, αχρηστεύοντας τα ρούχα που ακουμπούν κάπου εκεί αριστερά, στο μέρος της καρδιάς.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από την Άνεμος εκδοτική.

 


   Η Πέρσα -αυτό είναι το όνομα της πρωταγωνίστριάς μας-, φιλόλογος στο επάγγελμα, διαζευγμένη με δύο μεγάλα παιδιά, ζει μόνη της. Φαινομενικά, είναι μία δυναμική και δραστήρια γυναίκα, πρόσχαρη στην παρέα, αγαπητή ιδιαίτερα στους μαθητές της, τους οποίους φροντίζει να μεταδίδει κάθε τι καινούργιο και πρωτοπόρο.

Ουσιαστικά όμως, αναπολώντας τα παιδικά της χρόνια και κάνοντας ένα μικρό απολογισμό της ζωής της, ως συνειδητοποιημένη πλέον ενήλικας, είναι ένα αδύναμο συναισθηματικά άτομο, ψυχικά ευάλωτη, θύμα χειριστικών συντρόφων, εγκλωβισμένη σε μια πραγματικότητα από τραυματικές αναμνήσεις, που όσο πιο βαθιά τις καταχωνιάζει, τόσο αυτές δηλώνουν πάντα παρούσες ελέγχοντας τις κινήσεις και την συμπεριφορά της.

   Η ζωή μας είναι ένας βυθός ανεξερεύνητος που φαντάζει απροσπέλαστος, όσο τον απωθούμε και προσπαθούμε να τον στριμώξουμε σ΄εκείνα τα συρτάρια του μυαλού που διπλοαμπαρώνουμε, γιατί αρνούμαστε να τα αντικρίσουμε στα μάτια και ν΄ αναμετρηθούμε μαζί τους.

   Τελικά, αξίζει να στοχεύουμε σε κάτι πρόσκαιρο και εφήμερο, στην προσπάθεια ν΄αναπληρώσουμε το κενό που υπάρχει μέσα μας, κολυμπώντας σε «θολωμένα νερά», ή είναι προτιμότερο να βουτήξουμε μέσα τους και να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τα «τρωτά» μας σημεία και ν΄  αναδυθούμε δυνατότεροι απέναντι στις προκλήσεις της ζωής;

 

   O Ο βυθός αλλιώς της Μαρίας Βουζουνεράκη είναι ένα εύστοχο και βαθύ ψυχογράφημα που εμβαθύνει στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής. Γραμμένο με προσεγμένο και λυρικό λόγο γεμάτο συναίσθημα, η συγγραφέας σκιαγραφεί σε βάθος τον χαρακτήρα της ηρωίδας της απογυμνώνοντάς την στα μάτια του αναγνώστη βγάζοντας στην επιφάνεια τον «κρυφό» της εαυτό.

   Ο αναγνώστης συμμετέχει στην προσπάθειά της να καταδυθεί στα σκοτάδια της ψυχής της και, όταν αυτή συνειδητοποιεί, ποια πραγματικά είναι και τι ζητάει από την ζωή της, -ύστερα από ατελείωτες στιγμές απόλυτης μοναξιάς και περισυλλογής με τον εαυτό της-, την αποδέχεται, αγκαλιάζοντας τις όποιες αδυναμίες και πάθη που αυτή φέρει, αφού η συγχώρεση και η αγάπη είναι τα μόνα θεραπευτικά μέσα για ν΄απαλύνουν τις πληγές της.

Εν κατακλείδι, με αντιπροσωπεύουν στο απόλυτο, τα λόγια της σεβαστής ηγουμένης

Ξέρεις υπάρχουν φορές, που ενώ είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, όταν τον φτάνουμε στα όριά του, η αλήθεια μας βγαίνει πάντα στην επιφάνεια. Αυτό, το ότι αποφάσισες να φύγεις και να διεκδικήσεις ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανή και αληθινή, είναι αληθινή επιτυχία…..

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου