ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική άποψη της κυρίας Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλιο "Υπόθεση Jacob William Landay" Εκδόσεις Διόπτρα!!



Ένας αγωνιώδες δικαστικός αγώνας που εξελίσσεται σ΄ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ! 

Μία μεγάλη ανατροπή που καταλύει κάθε αναγνωστική άποψη για τον πιθανό δολοφόνο και ένας πατέρας που απαρνείται το επάγγελμα του, αυτό του βοηθού εισαγγελέα, αφού στο εδώλιο του κατηγορουμένου, βρίσκεται ο ίδιος του ο γιος! 

Ένας 14χρονος έφηβος βρίσκεται βίαια δολοφονημένος σ΄ένα ήσυχο προάστιο της Βοστόνης. Όταν οι υποψίες για τον δολοφόνο στρέφονται στο πρόσωπο του νεαρού γιού, του διακεκριμένου δικηγόρου Άντριου Μπάρμπερ, ο ίδιος αποφασίζει να παραιτηθεί από την ιδιότητά του και να φθάσει έως και τον θάνατο αν χρειαστεί, προκειμένου να υπερασπιστεί το παιδί του από την κοινωνική κατακραυγή και τον διασυρμό της προσωπικότητάς του. Αξίες και ηθικά διλήμματα καταρρίπτονται. Η φαινομενικά γαλήνια οικογενειακή θαλπωρή κλονίζεται. Η επαγγελματική του καριέρα αμφιταλαντεύεται. Τίποτε δεν είναι πλέον το ίδιο, όταν ο γιος της οικογένειας κατηγορείται για φόνο. 

Ο Τζέικομπ, ο γιος του δικηγόρου και συμμαθητής του δολοφονηθέντος, ένας εσωστρεφής και δυσπρόσιτος νεαρός, καλείται ν΄αντιμετωπίσει κατηγορίες ανήκουστες, που στιγματίζουν την προσωπικότητά του, μ΄άμεσο αντίκτυπο την απομόνωσή του από φίλους και συμμαθητές. Οι μαρτυρίες περί διαπληκτισμών του με το θύμα, θα φέρουν στην επιφάνεια την πολυπλοκότητα των σχέσεών του, αλλά και μία πολυμορφική συμπεριφορά του ίδιου, που χρήει περαιτέρω ψυχολογικής στήριξης και μελέτης. 

Ιδιαίτερα όταν ξαναζωντανεύουν οι μνήμες από το σκοτεινό παρελθόν των προγόνων του πατέρα του, -που ολόκληρη την ζωή του προσπαθεί να λησμονήσει- τότε είναι που αναβιώνει το λεγόμενο “φονικό γονίδιο”. Ο ίδιος ο πατέρας σε όλη του την ζωή, ήταν αμέμπτου ηθικής. Μήπως όμως πέρασαν κάποια “κακά” γονίδια στο DNA του γιού του και κατά πόσο αυτά επηρέασαν αρνητικά την συμπεριφορά του και είναι υπεύθυνα για την ενοχή του; Τέτοιου είδους ερωτήματα ταλανίζουν το μυαλό του και δίνουν αφορμή στην επιστήμη να ψάξει σε βάθος. Το επιπλέον αυτό στοιχείο του κακού DNA, που στοιχειώνει την καθημερινότητα της οικογένειας, αιωρείται έως το τέλος του βιβλίου, όπου συμβαίνει και η ανέλπιστη ανατροπή. 

Η αγωνία κορυφώνεται όταν πλέον αποκαλύπτεται ότι ο νεαρός Τζέικομπ φέρει ένα γονίδιο που ευθύνεται για εγκληματικές πράξεις, αρκει το γονίδιο αυτό να βρει καρποφόρο έδαφος, το κατάλληλο περιβάλλον για να εκδηλωθεί. Και σ΄αυτό ακριβώς το σημείο γεννιούνται στο μυαλό των γονιών ανησυχητικές αμφιβολίες για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης του παιδιού τους. Αμηχανία, αβεβαιότητα, ενοχές για όσα έπρεπε να προσέξουν και δεν έδωσαν την ανάλογη προσοχή. Δυσπιστία απέναντι στην αθωότητα του...μήπως τελικά είναι ο δολοφόνος; Μήπως τελικά οι γονείς βλέπουν στα παιδιά τους, αυτό που οι ίδιοι θέλουν να δούν, βλέπουν δηλαδή αυτό που συμβαδίζει με τα δικά τους πιστεύω, αψηφώντας την αρνητική πλευρά της συμπεριφοράς των παιδιών τους; 

Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλά μία αστυνομική περιπέτεια, αλλά ένα ψυχογράφημα χαρακτήρων. Απλά και κατανοητά, θίγονται οι πραγματικές σχέσεις γονιών-εφήβων. Η κληρονομικότητα και πώς αυτή επηρεάζει τις μετέπειτα γενιές. Προβληματίζει τον γονέα αναγνώστη, πάνω σε θέματα σωστής διαπαιδαγώγησης και ανατροφής των παιδιών του. Περιγράφεται το μοντέλο του σημερινού εφήβου και τρόποι διαφυγής από την καθημερινότητα του σχολείου (facebook-internet κ.α) 

Δεν εστιάζει στον δολοφόνο, στα κίνητρα του φόνου και στην ανεύρεσή του. Όλη η πλοκή του βιβλίου, βασίζεται σ΄ενδιαφέροντα στοιχεία όπως το βάρος στην κληρονομική καταγωγή, ο καταιγισμός συναισθημάτων που προκαλεί η μελέτη αυτής, ο εσωστρεφής έφηβος ως κατηγορούμενος, το φιλικό περιβάλλον της οικογένειας και πώς αυτό διαμορφώνεται πριν και μετά την καταγγελία, η ψυχολογική βαρύτητα και πώς αυτή διαμοιράζεται ανάμεσα στους δύο γονείς. 

Η υπόθεση Jakob, είναι ένα βιβλίο το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα, όχι μόνο στους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος, αλλά σε όλους τους αναγνώστες που αγαπούν το καλό και εποικοδομητικό διάβασμα. 



Περισσότερα για το βιβλίο εδώ



Ο Συγγραφέας
William Landay

Ο William Landay γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βοστόνη, όπου ζει με τη γυναίκα του και το γιο του. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και τη Νομική Σχολή του Κολεγίου της Βοστόνης. Προτού στραφεί στη συγγραφή, ήταν βοηθός εισαγγελέα για έξι χρόνια. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο του Υπόθεση Jacob που παραμένει στις λίστες των ευπώλητων από τον Δεκέμβριο του 2012.
www.williamlanday.com



ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου