ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική άποψη της κας Αναστασίας Δημακοπούλου "Οριακό σημείο-Φώντας Ξενιός"Εκδόσεις Θερμαικός!






Μία γυναικεία ψυχή έχοντας βιώσει ένα επώδυνο παρελθόν, αναζητά την “γη της επαγγελίας”, την φωτεινή γη της ουτοπίας της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας Φώντας Ξενιός, σε μια σύγχρονη ιστορία ψυχικής και σωματικής αποξένωσης, απόλυτης μοναξιάς, σ΄ενα κόσμο αρρωστημένο, όπου ο υλισμός και το χρήμα υποβαθμίζει ουσιαστικές αξίες της ζωής! 

Στην θέση της αγνότητας και της αφοσίωσης δεσπόζει η έπαρση, η μισσαλοδοξία, η σεξουαλική διαστροφή, σ΄ένα σκηνικό ματαιότητας και ανασφάλειας! Το μαύρο της μεγαλούπολης κυριαρχεί και στην ψυχή της πρωταγωνίστριας, αφηγήτρια μιας ιστορίας που σοκάρει...

Εξευτελισμός της ανθρώπινης υπόστασης, ναρκωτικές ουσίες και σεξουαλική διαστροφή στήνουν το σκηνικό μιας αρρωστημένης κοινωνίας πλούτου και βρώμικου χρήματος, σαν κακοφορμισμένο σπυρί που απειλεί να εκραγεί, πλημμυρίζοντας με βρωμιά και δυσωδία τον κόσμο και απειλώντας ν΄ανταγωνιστεί ακόμα και αρρώστιες που κάποτε αφάνιζαν κοινωνίες, όπως η λέπρα και η πανώλη! 

Ο συγγραφέας αναρωτιέται, εάν υπάρχει οριακό σημείο στην ανθρώπινη ματαιότητα, ως πότε ο άνθρωπος θα είναι δέσμιος των παθών του, έρμαιο των αρρωστημένων ορμών του! Άνθρωποι του πνεύματος, κοινωνικώς καταξιωμένοι, αρωγοί των επιστημών, με όπλο το χρήμα και την εκάστοτε θέση τους, γίνονται σεξουαλικά υποχείρια και θύματα ενός ανήθικου κοινωνικού συνόλου! 

Με την ελπίδα της φυγής και τ΄όνειρο της επιστροφής στην πατρογονική γη, η ηρωίδα παλεύει με τους δαίμονές της σε μια μάχη άνιση, υποκύπτοντας και βαφτίζοντας κάθε πρόστυχη πράξη ως μέσο ιερό για την φυγή και την λύτρωσή της! 

Δυνάμει αποστασιοποιημένη, ψυχολογικά ευάλωτη, σκληρή και επιφυλακτική προσπαθεί να διαφεντεύει η ίδια τον εαυτό της, χωρίς να σέρνεται υπηρετώντας τις ανώμαλες ορέξεις άλλων. Την αδελφη ψυχή θα βρεί στο πρόσωπο μίας νεαρής γυναίκας, θύμα και αυτή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της φτηνής στιγμιαίας απόλαυσης! 

Στο πρόσωπό της θ΄ανακαλύψει τον άνθρωπο που στερήθηκε, θα νιώσει ξανά, εκείνο το καλά κρυμμένο αίσθημα της τρυφερότητας και την συμπάθειας για ένα ανθρώπινο πλάσμα! Αποφασίζουν να πορευτούν μαζί στ΄όνειρο: ν΄αποδράσουν από την μουντή πόλη και να κάνουν μία νέα αρχή στην ύπαιθρο! 

Μία σύγχρονη νουβέλα που καθρεφτίζει την αποσάθρωση αξιών και ιδεών σε όλους τους τομείς, μέσα από ένα σύγχρονο πορνοδιαστροφικό σκηνικό που προκαλεί τον αναγνώστη με την δυναμική της εικόνας και την παρεμβολή μεστών φιλοσοφικών απόψεων! 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ


 Φώντας Ξενιός

Γεννήθηκα το 1963 και μεγάλωσα στα Πατήσια. Αποφοίτησα από το Κολλέγιο Αθηνών το 1982, κι οφείλω ευγνωμοσύνη σε κάποιους φιλόλογους του σχολείου μου, που με δίδαξαν την αγάπη για το  λόγο. Η ενηλικίωση με βρήκε πάνω στην άνθιση του punk και του new wave. Αναμείχθηκα ενεργά με την ανεξάρτητη αθηναϊκή σκηνή των 80s σαν μουσικός και συνθέτης του πειραματικού/ ηλεκτρονικού σχήματος Alive She Died, ζώντας μια παράξενη και δύσκολη εποχή, δίχως τη μυθική διάσταση που της έχει προσδώσει ο χρόνος. Σπούδασα Αγγλική φιλολογία, ασχολήθηκα όμως επαγγελματικά με τη μουσική σαν ηχολήπτης, δημιουργώντας ένα από τα πρώτα studio για συγκροτήματα στην Αθήνα, το στούντιο Voices, σ ένα νεοκλασσικό στη συμβολή των οδών Θήρας και Φυλής. Πέρασαν εκατοντάδες φημισμένοι αλλά και άγνωστοι μουσικοί από εκεί μέσα, πιστεύω πως οι περισσότεροι έχουν όμορφες αναμνήσεις. Εργάστηκα σαν αρθογράφος και μουσικοκριτικός για μια δεκαετία στο περιοδικό Ήχος, με εξειδίκευση στις σύγχρονες τάσεις της ηλεκτρονικής μουσικής.
Το “Οριακό Σημείο” είναι η πρώτη μου νουβέλα, και κυκλοφορεί απ τις εκδόσεις ΘερμαΪκός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου