ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κ. Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ - MARGARET P.DALKOUR" Εκδόσεις Πηγή! Το μυθιστόρημα η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ της MARGARET P. DALKOUR είναι ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό βιβλίο, ίσως το μοναδικό στο είδος του, που ανοίγει νέους δρόμους και αναζητά απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα που ξεπερνούν τις ανθρώπινες γνωστικές δεξιότητες, σπάζοντας τα στεγανά όρια που συχνά, βάζει ο άνθρωπος ανάμεσα στην επιστήμη και την ζωή, ακολουθώντας, τις περισσότερες φορές, τον δρόμο της λογικής για την επίλυση ενός προβλήματος.

Ωστόσο, όντας ελεύθερο ον, ο άνθρωπος, διαθέτει την βούληση και την εσωτερική δύναμη να καταστήσει εφικτές, τις οποιεσδήποτε προσδοκίες και επιθυμίες του, όταν πιστέψει πραγματικά ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Η Πίστη λοιπόν, είναι η διαδικασία εκείνη, που αποτελεί την απαρχή της προσωπικής του βελτίωσης και κατά επέκταση της εξέλιξής του στο μέλλον. Στο σημείωμά της η συγγραφέας αναφέρει: «στο μυθιστόρημα υμνείται η δύναμη της εσωτερικής ανθρώπινης πίστης και η πάλη του ανθρώπου απέναντι στην δυσπιστία του. 

Ουσιαστικά η πάλη απέναντι στην ανθρώπινη φυσιολογία που περιορίζει την αντίληψή μας μόνο σε “όσα βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια”» Στηριζόμενη στον παραπάνω προβληματισμό, αναρωτιέμαι και εγώ, μήπως τελικά ο άνθρωπος- για να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του- πρέπει να βγάλει τις παρωπίδες του, να δει πέρα από τα συνήθη και τα κοινότυπα, να πιστέψει στο ότι συμπαντικές δυνάμεις ενεργοποιούνται, με σκοπό την περαίωση αυτών των επιθυμιών. 

Κοινώς «όταν κάτι θέλεις πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις»- η γνωστή πλέον φράση του Coelho-, τα όνειρα πραγματοποιούνται, όταν επιστρατευτούν ενεργειακές δυνάμεις και συμπαντικές συνομωσίες, καθώς τα πάντα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. 

Η δύναμη, η πίστη είναι μέσα μας. Ομοίως, το καλό αντιπαλεύει το κακό και το αντίθετο. Είναι στην κρίση μας, ποιο από τα δύο θα επικρατήσει. Ο Ύψιστος, μας προίκισε με την λογική συνείδηση, ν΄ αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να ξεχωρίζουμε το σωστό από τον εκάστοτε πειρασμό και εάν κάποτε υποπέσουμε σε σφάλμα, να μπορούμε ν΄ αναλάβουμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Σημαντικό επίσης είναι, να κατανοούμε και το πόσο οι δικές μας ενέργειες έχουν άμεση επίπτωση, θετική ή καταστροφική, στους ανθρώπους γύρω μας.

Ας έρθουμε όμως στο μυθιστόρημά μας. Όταν το κακό εμφανίζεται στον Frank Winders, - διακεκριμένο κβαντικό επιστήμονα και κύριο πρόσωπο του βιβλίου- με την μορφή ενός πανέμορφου δαίμονα, της Λίλιθ, τότε αυτός, αποποιούμενος την προσωπική του δύναμη και βαφτίζοντάς την, ως αδυναμία, ως ανημποριά, εξαπατάται από τα θέλγητρα της φαινομενικής αυτής δύναμης και ως άλλο άβουλο ον, υποκύπτει στις εντολές της, για να ικανοποιήσει τον στόχο του.

 Μήπως όμως η μοιραία, αυτή συνάντηση με αυτήν την υπερκόσμια οντότητα, αποτελεί μέρος ενός δαιμονικού σχεδίου, μία διασυμπαντική συνωμοσιολογία με σοβαρές επιπτώσεις που θα πλήξουν χωροχρονικά, τόσο τον ίδιο όσο και το περιβάλλον του; 

Και αλήθεια, πόσο έτοιμος είναι να δεχθεί ο ήρωάς μας, ότι πράγματι, έζησε σε αυτές τις τρεις παράλληλες πραγματικότητες ή όλο αυτό που “υποτίθεται” βίωσε, ήταν το αποτέλεσμα ενός λιποθυμικού επεισοδίου, διάρκειας μόλις 38 λεπτών; Ουσιαστικά, τίποτα δεν γίνεται ανέπαφα, αφού όλα καταλήγουν στο νόμο της σχετικότητας. Από την στιγμή που ο άνθρωπος ενδίδει στις επιθυμίες του με οποιοδήποτε τίμημα, δεν μπορεί να επέμβει για ν΄ αλλάξει κάτι. Αποδέχεται αγόγγυστα, οτιδήποτε του συμβεί. 

Είναι σα να βρίσκεται ξαφνικά πρωταγωνιστής σ΄ ένα έργο, που κάποιοι άλλοι σκηνοθέτησαν, γίνοντας ουσιαστικά η μαριονέττα τους. Και εάν ο Frank Winders, ως ερευνητής της κβαντομηχανικής, πρεσβεύει- χωρίς ουσιαστικά να το έχει πιστέψει μέσα του-ότι τα πάντα είναι δυνατά, οι προθέσεις και οι πράξεις του, βρίσκονται σε στενή συσχέτιση με άλλους πέντε επιστήμονες. Όλοι μαζί, θα μεταβούν και θα ζήσουν σε δύο και τρείς παράλληλες πραγματικότητες, θα βρεθούν συνοδοιπόροι σε ένα εξωπραγματικό ταξίδι τρισδιάστατο στο χώρο και στο χρόνο, θα ταξιδέψουν σε μέρη υπέροχα, συνάμα και απίστευτα, θα συνομιλήσουν με πεφωτισμένα άτομα, ακόμη και με υπερφυσικές οντότητες, με επιστήμονες διαχρονικού βεληνεκούς και όλοι μαζί ενωμένοι, συνδέοντας κομμάτι-κομμάτι το παζλ ενός ευφάνταστου μυστηρίου, θα καταφέρουν να σώσουν τον άνθρωπο από τους άρχοντες του Σκότους, αλλά και τους εαυτούς τους από τις λάθος επιλογές τους!

Όσο και αν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η προσγείωσή τους στην πραγματικότητα θα επιφέρει και τη νίκη τους απέναντι στο Κακό. Είναι εντυπωσιακό, το πώς η συγγραφέας ελίσσεται συγγραφικά, με ένα πλούσιο, ορθό λόγο σε τρεις διαφορετικές χρονικές διαστάσεις, δίνοντάς μας κάθε φορά, μ΄ επιδεξιότητα, στοιχεία ενός διαφορετικού κρίκου μιας αλυσίδας συνταρακτικών γεγονότων, εκτινάσσοντας την φαντασία του αναγνώστη και συνταξιδεύοντας μαζί του σε κόσμους διασυμπαντικούς. 

Αναστασία Δημακοπούλου..
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Συγγραφέας

Η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» είναι η Margaret P. Dalkour.
Αγαπά την καλή μουσική, το διάβασμα και τη συγγραφή. Από παιδί τη μαγνήτιζε η εκδοχή του «τι βρίσκεται πίσω απ’ την κουρτίνα» κι αυτός ήταν ο λόγος που άρχισε να ψάχνει τα πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος. Σήμερα, έχει καταλήξει πως το καλύτερο σημείο έναρξης αυτής της αναζήτησης είναι αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός. Κι αυτό επειδή μέσα μας, η έναρξη και η κατάληξη -όση απόσταση κι αν φαίνεται να τις χωρίζει- στο τέλος βρίσκονται πάντα στο ίδιο σημείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου