ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Λίτσα Κοντογιάννη για το βιβλίο "Γινάτι ο σοφός της λίμνης - Γιάννης Καλπούζος" Εκδόσεις ΨυχογιόςΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ένα πραγματικά εξαιρετικά γραμμένο βιβλίο, με μία μοδανικά μαγική ατμόσφαιρα.

Αγαπώ πολύ τον τρόπο γραφής του κυρίου Καλπούζου, και το μυθιστόρημά του είναι τόσο υπέροχα πυκνογραμμένο και καταφέρνει με το μαγικό ραβδί του να μας χώσει σε μια άλλη εποχή, σε εκείνη των Ιωαννίνων του 1917-1923.

 Μας την αφηγείται με τόσες και τέτοιες ιστορικές λεπτομέρειες έτσι ώστε μας μένει η γλυκιά επίγευση πως έχουμε ζήσει κι εμείς σε αυτή την εποχή.

Είναι πραγματικά υπέροχο που μπορεί τόσο αριστοτεχνικά να πλέξει τη μυθοπλασία, τη λαογραφία με την ιστορική αφήγηση. Και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Έτσι αποδεικνύει την αγάπη του στην εκτεταμένη ιστορική έρευνα. Έτσι εξηγείται και ο όγκος του βιβλίου. Μπορεί να είναι πολλές οι σελίδες του, ίσως για κάποιους να φανεί κουραστικό, αλλά περιέχει αναπόφευκτα πολλά ιστορικά στοιχεία που μας διδάσκουν. Ακόμα και η λυρική γραφή του συγγραφέα είναι ανάλογα προσαρμοσμένη.

Έτσι καταφέρνουν και οι χαρακτήρες της ιστορίας να έχουν 100% ανθρώπινη διάσταση. Οι ήρωες της ιστορίας αλλά και οι κομπάρσοι πληγώνονται, ματώνουν, οργίζονται, παλεύουν, ερωτεύονται, ζηλεύουν, προδίδουν, εξαπατούν, εγκληματούν, απογοητεύονται.

Υπάρχει πλούσια πλοκή και δεν παραλείπεται και το στοιχείο των ανατροπών με τη κυριότερη στο τέλος, που όλα μπαίνουν μαγικά στη θέση τους, και οι ήρωες λυτρώνονται.

Και, αχ αυτό το γινάτι, σε κάθε του μορφή, ή κοινώς πείσμα, ξεροκεφαλιά ή στενομυαλιά όπως το ξέρουμε οι νεότεροι, τι προβλήματα μπορεί να φέρει, όταν το αφήνουμε να κουμαντάρει τη ζωή μας. Μόνο η σοφία της γνώσης που αποκτάται από την ίδια τη ζωή μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να το ελέγξουμε.

Λίτσα Κοντογιάννη
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ
 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της Άρτας, ενώ από το 1983 ζει στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα εξής έργα του: Η ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος» (Ελληνικά Γράμματα 2000). Η συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα» (Κέδρος 2002), η οποία επανεκδόθηκε το 2017 από της εκδόσεις Ψυχογιός, εμπλουτισμένη ποικιλοτρόπως κι επιμελημένη στο σύνολό της με τον νέο τίτλο: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ». Το μυθιστόρημα «Παντομίμα Φαντασμάτων» (Άγκυρα 2005), το οποίο κυκλοφόρησε σε επιμελημένη στο σύνολό της επανέκδοση το 2015 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο: «Σάος» και υπότιτλο: «Παντομίμα Φαντασμάτων». Οι ποιητικές συλλογές: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί», με την οποία ήταν υποψήφιος στη μικρή λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (Εκδόσεις Ίκαρος 2006 και 2007). Το μυθιστόρημα «Ιμαρέτ», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, (Μεταίχμιο 2008 – Ψυχογιός 2015). Το «Ιμαρέτ» μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα πολωνικά και τα τουρκικά. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί σε δύο τόμους και η διασκευή του «Ιμαρέτ» σε νεανικό μυθιστόρημα (για παιδιά άνω των 10 ετών), με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά. Τίτλοι: «Ιμαρέτ: Οι δυο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ» και «Ιμαρέτ: Φάρσες, πόλεμος και όνειρα». Με το διήγημα «Ο Λευτέρης» συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Τέλος καλά, όλα καλά» (Καστανιώτης 2012). Το μυθιστόρημα «Άγιοι και δαίμονες» (Μεταίχμιο 2011 – Ψυχογιός 2015). Το μυθιστόρημα «Ουρανόπετρα» (Μεταίχμιο 2013). Το μυθιστόρημα «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» (Ψυχογιός 2014). Το μυθιστόρημα «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου» (Ψυχογιός 2016).

Ο Γιάννης Καλπούζος έχει γράψει και τους στίχους στο παιδικό θεατρικό έργο «Τρυφεράκανθος» της Ελένης Πριοβόλου, καθώς και τους στίχους 80 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» που ερμήνευσε η Γλυκερία, «Δέκα μάγισσες» με τον Γιάννη Σαββιδάκη, «Να ’σουν θάλασσα» με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, «Τι μου ’χει φταίξει τι μου ’χει λείψει» με την Ελένη Πέτα, «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» με τον Ορφέα Περίδη, το οποίο ερμήνευσε και ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Μανώλης Λιδάκης, και άλλα πολλά γνωστά τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου