ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κα Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Αθέατη Απειλή - Μελίνα Τούντα"Εκδόσεις Πνοή!





Το πέμπτο βιβλίο της σύγχρονης συγγραφέας Μελίνας Τούντα ΑΘΕΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ εντυπωσιάζει τον αναγνώστη, κατά πρώτον, με το μυστηριώδες εξώφυλλο που απεικονίζει μια γυναικεία φιγούρα να τρέχει να ξεφύγει μακριά από κάποια «υποβόσκουσα» απειλή, κατά δεύτερον, διαβάζοντας το οπισθόφυλλο αντιλαμβάνεται, ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη ερωτική ιστορία, αλλά για ένα πολύπλευρο, ερωτικό κοινωνικό θρίλερ με ιδιαίτερες προεκτάσεις, που εμβαθύνει στον ανθρώπινο ψυχισμό και ειδικότερα στην ιδιότητα της ανθρώπινης πλεονεξίας και απληστίας, που ρουφάει τον άνθρωπο στην δίνη της, κάνοντάς τον ένα υποχείριο όργανο, -όπως θα δούμε στην συνέχεια του βιβλίου-, ένα αχόρταγο πλάσμα, που ξεδιψάει μόνο με τα υλικά αγαθά και τα πλούτη. 

Ένα βιβλίο με έντονα στοιχεία θρίλερ, μυστήριο, συνεχείς ανατροπές που σε αφήνουν άναυδο, αφού δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι αυτό που πλανάται πάνω και γύρω από τους ήρωές του. Κάθε ένα στοιχείο που βγαίνει στο φως αναιρεί το επόμενο, οι αποκαλύψεις από ένα σημείο και μετά είναι συντριπτικές και τόσο απρόβλεπτες, οι ήρωες μένουν εμβρόντητοι, καθώς οτιδήποτε βγαίνει στην επιφάνεια ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία. 

Από την μέση του βιβλίου και μετά, υπεισέρχεται και το αστυνομικό στοιχείο με εξαφανίσεις, δολοφονίες, δολοπλοκίες και απειλές, ένα στοιχείο πρόκληση για την συγγραφέα, αφού σύμφωνα και με τα προηγούμενά της βιβλία, δραστηριοποιείται πιο πολύ στο συναισθηματικό-κοινωνικό κομμάτι. Εντούτοις, ο συνδυασμός είναι αρκετά πετυχημένος, θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο που ανεβάζει την αδρεναλίνη του αναγνώστη, ο οποίος διαβάζει την εξέλιξη της ιστορίας με κομμένη την ανάσα και μόνο φθάνοντας στην τελευταία σελίδα θα καταφέρει να λυτρωθεί. 

Όταν η Εβελίνα, πετυχημένη δικηγόρος γνωρίζει και ερωτεύεται το Νικόλα, έναν εξαιρετικό επιστήμονα, κανένας από τους δυο τους δεν μπορεί να υποψιαστεί το σκοτεινό παιχνίδι που η μοίρα τους ετοιμάζει. Οι ζωές τους γίνονται πιόνια στα χέρια της απληστίας και της αδιαλλαξίας. 

Όταν πλέον, στις τελευταίες πια σελίδες αρχίζουν να έχουν μία εικόνα για τους υπαίτιους της αθέατης απειλής, τίποτε δεν μπορεί ν΄ αλλάξει και να διαγράψει όλα αυτά που τους πόνεσαν, είναι πλέον αργά για ν΄ ανατραπούν χαρακτήρες και καταστάσεις. Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με γραφή απλή και απέριττη η συγγραφέας με κυρίαρχο στοιχείο την μυθοπλασία, οργανώνει τον λόγο της, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή, κίνηση και δράση, με συναισθήματα αντικρουόμενα, που εναλλάσσονται κάθε φορά, ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία, με αλληλένδετα στοιχεία ανάμεσα στα πρόσωπα, που εμπλέκονται σε μια σκοτεινή υπόθεση, δίνοντας μία παραστατική αφήγηση και μία εξαιρετική πλοκή. 

Ένα βιβλίο που δεν υστερεί πουθενά, καθώς τα δίνει όλα: συνεχόμενη ένταση και δράση, ανατρεπτικές καταστάσεις αληθοφανείς, χαρακτήρες που άλλοτε ταυτίζεσαι μαζί τους και άλλοτε νιώθεις αποτροπιασμό και φρίκη για τις υποχθόνιες πράξεις τους, έντονοι προβληματισμοί για το αν τελικά η ανθρώπινη απληστία, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η νέα ψυχασθένεια της εποχής μας. 

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην κ. Τούντα για την ΑΘΕΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ που ήδη έχει αγαπήσει και αγκαλιάσει το αναγνωστικό κοινό και φυσικά αναμένουμε με αγωνία το νέο της συγγραφικό πόνημα, από το νέο της εκδοτικό σπίτι που διευθύνει η ίδια, τις εκδόσεις Ζενίθ και ευχόμαστε και αυτό το βιβλίο να φτάσει τους αναγνώστες της, στο σημείο ζενίθ της αναγνωστικής απόλαυσής τους.

Αναστασία Δημακοπούλου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ




Η Μελίνα Τούντα γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίων ξένων γλωσσών σε περιοχές της Αττικής. Το 2013 απέσπασε το 3ο βραβείο παραμυθιού στον λογοτεχνικό διαγωνισμό Κερατσινίου με το παραμύθι Νίνα η ιστορία μιας όμορφης κίτρινης πεταλούδας. Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα «Έτσι κι αλλιώς... καλημέρα», «Μια αγάπη δυο ζωές» και από τις Εκδόσεις Βασιλείου «Το πεντάγραμμο του πάθους», «Ζητείται μια δεύτερη ευκαιρία». «Η αγάπη δεν πονάει» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου