ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ "Εκδόσεις Ψυχογιός


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ

Η πρώτη γνωριμία μου με τον συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα έγινε με το «ΜΑΥΡΟ ΦΥΛΑΧΤΟ», ένα ενδιαφέρον ιστορικό τοιχογράφημα, όπου ο συγγραφέας συνδυάζει περίτεχνα τις πλούσιες ιστορικές γνώσεις του με την μυθιστορηματική ευρηματικότητα.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του ΄20 επανέρχεται με ένα τελείως διαφορετικό είδος, ένα μυστηριώδες αστυνομικό μυθιστόρημα, αγωνιώδες, καταιγιστικό, υφαίνοντας ένα εκπληκτικό σενάριο πολυσύνθετης πλοκής, με κεντρικό πυρήνα τις λαβυρινθώδεις ανθρώπινες σχέσεις και κατά πόσο αυτές υπηρετούν την σκοπιμότητα και το προσωπικό οικονομικό όφελος.

Θεωρώ ότι κύρια συνισταμένη των δύο βιβλίων, είναι κατά πρώτον, η τοποθέτηση των γεγονότων στην ελληνική επαρχία, κατά δεύτερον, χαρακτηρίζονται και τα δύο μυθιστορήματα, πολυπρόσωπα, με βαθιά ανάλυση των χαρακτήρων και κατά τρίτον, το αστυνομικό στοιχείο είναι διάχυτο και στα δύο βιβλία, στο κάθε ένα βέβαια, με διαφορετικό προσανατολισμό.

Στο μυθιστόρημα Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ, μεταφερόμαστε σ΄ ένα ορεινό, παραμεθόριο χωριό, το οποίο ο συγγραφέας, τοποθετεί σε ένα συννεφιασμένο, βροχερό σκηνικό, σκιαγραφώντας εικόνες της ελληνικής υπαίθρου, ζωντανές, μπολιασμένες με αληθοφάνεια, που εκτός του ότι δημιουργούν μία γοητευτική ατμόσφαιρα και ένταση, σου προκαλούν την αίσθηση ότι αποτελούν προσωπικά βιώματα του συγγραφέα.

O μικρός γιος του Νίκου εξαφανίζεται, σε μια δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα. Αν και το κλίμα φαντάζει ειρηνικό με τους γείτονες, ωστόσο μία αύρα μυστηρίου περιβάλλει το γεγονός, πλέκοντας ποικίλα σενάρια για απαγωγή, σωματεμπόριο ή παιδομάζωμα, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη μας, ότι ευυπόληπτα άτομα της περιοχής, δραστηριοποιούνται σε κάθε είδους λαθρεμπόριο, αλλά και η είδηση, ότι ένας τζιχαντιστής, στο διπλανό χωριό των συνόρων, έχει επιστρέψει από την Συρία, επιβεβαιώνει τις σκέψεις αυτές. Ενώ ο πατέρας κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για να εντοπίσει τον γιο του, ψάχνοντας κίνητρα και υπόπτους, η κατάσταση στο οικογενειακό περιβάλλον και κατ΄ επέκταση στο χωριό, γεννά έντονο μυστήριο με αλλεπάλληλες συγκρούσεις, αντιφατικά συναισθήματα, σκοπιμότητες και παράνομες δοσοληψίες.

Η μάνα του μικρού Γιωργάκη υιοθετεί μία αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, που υποκινεί πολλά ερωτηματικά, η γιαγιά του σε μία κατάσταση «Ζεν», ενώ ο θείος και αδελφός του Νίκου, έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ο πρόεδρος του χωριού, ξέρει να συγκαλύπτει με επιτήδειο τρόπο τις παρανομίες του, επιδεικνύοντας σε κάθε περίπτωση το κύρος και την γενική ισχύ, που του προσδίδει η θέση του. Μυστήριο καλύπτει και τις κινήσεις των υπόλοιπων προσώπου του χωριού, που ενώ σύσσωμοι, συμμετέχουν στην προσπάθεια εύρεσης του μικρού, εντούτοις παρατηρούμε, πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας, που εξελίσσεται στην Θεσσαλονίκη, όπου διαμένει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, ο αδελφός του Νίκου με την σύντροφό του Άρτεμη, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των γεγονότων.

Μπλεγμένη σε ένα κυκεώνα παράνομων ενεργειών, καλά κρυμμένων μυστικών, που εάν βγουν στην επιφάνεια θα εκμηδενίσουν τ΄ άτομα που εμπλέκονται, προσπαθεί και η ίδια να ξεδιαλύνει το ομιχλώδες τοπίο μέσα στο οποίο αισθάνεται χαμένη, αναζητώντας αγωνιώδεις λύσεις διαφυγής. Θα καταφέρει να ξεφύγει από την κατάσταση ομηρίας που έχει υπεισέλθει, εντελώς απροσδόκητα και πώς αυτό θα επηρεάσει την εξέλιξη της ιστορίας;

Μία πολύ δυνατή ιστορία, με πολυσύνθετη πλοκή, κινηματογραφικών προδιαγραφών, πολυπρόσωπη με βαθιά ανάλυση των χαρακτήρων, καθώς ο κάθε ένας τους ταλανίζεται από προσωπικά μυστικά, που στοιχειώνουν την ζωή τους και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση, οδηγεί σε αναπόφευκτες συγκρούσεις που ωστόσο, επιφέρουν απρόσμενες εξελίξεις.

Η αφήγηση εκτείνεται σε μικρά κεφάλαια, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τον αναγνώστη να εμπεδώσει τα νέα δεδομένα, μιας και οι ρυθμοί στους οποίους ξεδιπλώνονται, είναι ιλιγγιώδεις και άκρως ανατρεπτικοί. Η γραφή απλή, κατανοητή, χειμαρρώδες. Ξεδιπλώνοντας την γλωσσολογική του ικανότητα, ο συγγραφέας, καταφέρνει να εισάγει τον αναγνώστη μέσα στο έργο, σχεδιάζοντας και ο ίδιος απίθανα σενάρια, για της έκβαση της περιπέτειας του μικρού Γιωργάκη.

Ο Βαγγέλης Μπέκας στο νέο του μυθιστόρημα, Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ δημιουργεί ένα ειδυλλιακό σκηνικό και παντρεύει τοπικές πολιτισμικές συνήθειες με το νοτισμένο χώμα της ορεινής υπαίθρου, απόρροια της καταρρακτώδους βροχής. Οι χειμαρρώδεις εξελίξεις συν το βροχερό σκηνικό, φαίνεται να επηρεάζουν αργά και σταθερά το συναισθηματικό υπόβαθρο των ηρώων του βιβλίου. Το μυαλό θολώνει υπό το βάρος ανομολόγητων μυστικών, προκαλώντας μια ασάφεια στις πράξεις, ερμηνεύοντας με αυτόν τον τρόπο, την πολυπλοκότητα που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές.

Ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα ατέρμονης δράσης και αγωνίας, άκρως ανατρεπτικό, που ιντριγκάρει την σκέψη και το μυαλό, προκαλώντας ασύλληπτα σενάρια, για ένα τέλος που φαντάζει, ωστόσο, ανέλπιστο και απροσδόκητο.

Αναστασία  Δημακοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα εδώ:

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου