ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Σημαντικά Ιστορικά Βιβλία που γράφτηκαν για την Ελληνική Επανάσταση - ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ


 


Αγαπητοί φίλοι, ως Βιβλιοφιλικό Blog και θέλοντας να συμμετάσχουμε και εμείς στην γιορτή για τα 200 χρόνια από την  ελληνική επανάσταση, θεωρούμε καθήκον να σας θυμίσουμε σημαντικά  ιστορικά βιβλία τα οποία γράφτηκαν από μεγάλους συγγραφείς του παρελθόντος. Επειδή πιστεύουμε πως η καλή λογοτεχνία δεν έχει εποχές και καιρούς, σήμερα θα σας συστήσουμε δυο σπουδαία βιβλία του Θανάση Πετσάλη Διομήδη, εκπρόσωπο της λογοτεχνικής γενιάς το ‘30

Μαυρόλυκοι.

Το έργο αποτελεί ένα γλαφυρό χρονικό της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Ο συγγραφέας τηρεί την ιστορική συνέπεια και πλάθει μια ολοζώντανη εποχή ξεκινώντας την αφήγηση από το 1566 και φτάνοντας μέχρι το 1847, και τον θάνατο του πολιτικού Ιωάννη Κωλέττη.  Μέσα από τη ζωή των Μαυρόλυκων, παρακολουθούμε σκηνές και γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, από τα πρώτα χρόνια υποδούλωσης στον τουρκικό ζυγό, την περίοδο του Νεοελληνικού διαφωτισμού, την προετοιμασία της επανάστασης και τα γεγονότα που σημάδεψαν την περίοδο εκείνη μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του νέου Ελληνικού κράτους. 

 

Ελληνικός Όρθρος

Στον «Ελληνικό Όρθρο» ο Πετσάλης ξεδιπλώνει μια πιο αυστηρή ιστορική οπτική των γεγονότων της εθνικής παλιγγενεσίας του ΄21. Έτσι μας δίνει τα πρόσωπα και τις εξελίξεις στην αυστηρώς αντικειμενική τους διάσταση. Στο πραγματικό ιστορικό τους επίπεδο. Μιλάει για τα κατορθώματα των Ελλήνων, αλλά και τις μικρότητές τους, τον ηρωισμό τους, αλλά και την ηθική τους κατάπτωση, όταν προσβλημένοι από την αρρώστια της διεκδίκησης των εξουσιαστικών τιμαρίων, βυθίζονται στον εμφύλιο σπαραγμό.

Ο Θανάσης Πετσάλης- Διομήδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1904 σε μεγαλοαστικό περιβάλλον και ήταν ανεψιός του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξανδρου Διομήδη. Μετά από σπουδές στην Νομική Αθήνας και στο Παρίσι, εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το 1977 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1995.

Το τιτάνιο έργο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Το βιβλιοπωλείο της Εστίας».

 

ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου