ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Λένας Παπανικολάου για το βιβλίο "Μαύρο ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ" ΣΤΑΛΩ ΦΩΤΙΑΔΟΥ - Πρότυπες εκδόσεις Πηγή



ΜΑΥΡΟ ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ - ΣΤΑΛΩ ΦΩΤΙΑΔΟΥ 

ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

 

Τα πιόνια είναι στημένα  πάνω στη σκακιέρα, είστε έτοιμοι ; 

Λάβετε θέσεις  για ένα πραγματικά  ανεπανάληπτο ταξίδι.

Μπορούν  απλές καθημερινές λέξεις να σε κάνουν να λυγίσεις, να σπαράξεις;

Ναι, μπορούν!

Όταν έχεις να κάνεις με την Στάλω Φωτιάδου, όλα τα αδύνατα γίνονται δυνατά!

Μετά το  βαθύ Μπλε, ήρθε το  απόλυτο Μαύρο.

Ένας  τυφώνας, απίστευτων καταστάσεων και συναισθημάτων!

Η Κ. Φωτιάδου επέστρεψε αυτή τη φορά με μια ιστορία τελείως διαφορετική από τα λατρεμένα ΜΠΛΕ και απέδειξε για άλλη μια φορά το αστείρευτο ταλέντο της.

Μουδιάζεις, παραμιλάς, χτυπιέσαι, παραλύεις, οργίζεσαι, πονάς, πονάς αφόρητα.

Άγρια όλα τα συναισθήματα που θα νιώσεις σε αυτήν την ιστορία, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις, παρά μόνο μικρές σταγόνες  ευτυχίας, μέχρι να έρθει το απόλυτο  σκοτάδι, το απόλυτο  ΜΑΥΡΟ.

Ξεκινάει τόσο χαλαρά που δεν μπορείς να φανταστείς  τι θα ζήσεις (γιατί το ζεις  στην κυριολεξία ) στην πορεία!

Το τόσο σκοτεινό εξώφυλλο είναι τόσο καλά προμελετημένο έτσι ώστε να σε ρίξει στα βαθιά , τόσο βαθιά που νιώθεις ότι  αγγίξεις  πάτο μαζί με τους ήρωες!

Σε όλο το βιβλίο έχω προσθήκες από  χαρτάκια και σημειώσεις, αλλά αυτή τη στιγμή που γράφω δεν έχει χρειαστεί να τ' ανοίξω και να κοιτάξω κάτι.

Αν και έχει 15 μέρες που τελείωσα την ανάγνωση  του βιβλίου, τα συναισθήματα που μου άφησε  είναι τόσο έντονα νιώθω σαν να το τελείωσα τώρα  που προσπαθώ να συντάξω αυτές τις προτάσεις.

Ορέστης Άλκης, Ρίτα, Κωστής, Ασημίνα , Ελένη, Άννα, Σάντρα, Ζωή, Έκτορας, Πέτρος.

Η μοίρα τους κοινή και τραγική. 

Όλοι μαζί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, θα χτίσουν λιθαράκι λιθαράκι  την εξέλιξη αυτής  της ανετρεπτικής  ιστορίας. 

Πόνος, ανασφάλεια  και απόρριψη  μεταλλάσσονται σε οργή , μια οργή καταστροφική που ποδοπατάει  κάθε χαρά, διαγράφει κάθε όμορφη στιγμή και την εξαφανίζει.  

Η δίψα για εκδίκηση δημιουργεί σκοτεινές επιθυμίες και  διαβαίνει  σε επικίνδυνα μονοπάτια. 

Σχέσεις, σχέδια και  υπολογισμένες κινήσεις πυροδοτούν την εξέλιξη της ιστορίας.

Μοιραίες γνωριμίες, εμμονές, ιεροί κανόνες και τέλος ο αγώνας για την κυριαρχία.

Το ''μέσα'' ουρλιάζει καθώς προσπαθεί να υποτάξει κάθε ανθρώπινο  συναίσθημα. Οι ήρωες δίνουν μάχη  με τον εαυτό τους,  να πάψουν να νιώθουν και να  εκτελούν  μόνο διαταγές!

Αυτοί είναι οι νόμοι της νύχτας.

Πράξεις ανελέητες   μη αναστρέψιμες,  σκληρά ρεαλιστικές  και  σοκαριστικές, σπέρνουν την απόλυτη καταστροφή στραγγίζοντας και διαλύοντας ζωές.

Ένταση και  αγωνία απέναντι  στην απόλυτη δυστυχία.

Δεν υπάρχει διέξοδος, δεν υπάρχει διαφυγή, παρά μόνο το απόλυτο σκοτάδι.

Με το πέρασμα των χρόνων οι ήρωες σκληραίνουν, κάποιοι χάνουν κάθε  ανθρώπινο συναίσθημα, υπάρχουν όμως και οι ήρωες που  πολεμάνε  με τον εαυτό τους  προσπαθώντας  να μην αφήσουν κανένα συναίσθημα να βγει στην επιφάνεια .Αυτοί οι  ήρωες είναι που δίνουν την μεγαλύτερη μάχη, γιατί στη ζωή  δεν υπάρχουν μεγαλύτερες μάχες από τις σιωπηλές!

Δημιουργούν ισχυρά οχυρά, άκαμπτες άμυνες,  και παραπλανητικές  συμπεριφορές. Γίνονται ατσάλινοι, ψυχροί, αδιαπέραστοι.

Μένει μόνο η δίψα για την  απόλυτη εξουσία,  παρέα  με τον δαίμονα κυριαρχεί σε σκέψεις και  σχέδια δίνοντάς του το ελεύθερο  να  υποτάξει τα πάντα.  Ακροβατεί  στα δύο  άκρα του μυαλού και προσπαθεί να  ισορροπήσει  τη  λογική  από την τρέλα. 

Ζωές αληθινές με πλαστές ταυτότητες στρυμωγμένες σε ένα ψέμα.

Δυο ζωές παράλληλες, εκείνη που πρέπει και αυτή που θέλουν.

Μαθαίνουν να επιβάλουν τη λογική πνίγοντας   κάθε συναίσθημα. 

Στόχος η απομόνωση και η αυτοσυγκέντρωση.

Αυτοί που δεν  αισθάνονται τίποτα παρά μόνο εκτελούν , είναι οι τυχεροί της ζωής , υπάρχουν όμως και οι άλλοι που παλεύουν μέσα από την  ανασφάλεια τους  να αγαπηθούν, είναι αυτοί που νιώθουν τα πάντα, αλλά όταν θελήσουν  να ξεφύγουν από τις αρρωστημένες καταστάσεις είναι δέσμιοι των πράξεων τους. Αναγκάζονται να μείνουν  εγκλωβισμένοι στη ζωή που επέλεξαν εν άγνοιά τους.  

Βλέπεις το τέλος να έρχεται, το περιμένεις, αλλά και πάλι αναφωνείς  από την τόση δυστυχία. Οι συμπεριφορές μιας ολόκληρης ζωής  επιστρέφουν  μέσα από τον χειρότερο τους εφιάλτη. Ότι έδωσες θα λάβεις! 

Ποιος είπε ότι από τα λάθη σου μαθαίνεις ; Δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις . Σίγουρα μεγαλώνοντας μαλακώνεις αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις  τον τρόπο που σκέφτεσαι  και αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμωρία. Είναι εκείνη η στιγμή που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα , έχεις  συνειδητοποιήσει τα λάθη σου, είναι πλέον όμως αργά. Όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, αν όχι όλα, ότι έχει αξία στη ζωή  για σένα.

Εκείνη τη στιγμή  σου έρχεται τρέλα ,  χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου και συνειδητοποιείς τα πάντα με τον πιο σκληρό τρόπο.

Τόσος πόνος , τόσο μοναξιά, τόση ανασφάλεια, τόσα αναπάντητα ερωτήματα..

Η  δυστυχία βγάζει πολλές φορές τον χειρότερο εαυτό μας. 

Άλκη στην αρχή σε αντιπάθησα, γιατί μου προκαλούσες  φόβο.

Δεν μπορούσα να δω την μοναξιά σου , τη δυστυχία σου.

Δεν μου άφηνες περιθώρια  για να σε δικαιολογήσω πουθενά.

Είχες εξαφανίσει κάθε συναίσθημα με την εκκωφαντική σιγή σου.

Λυπόμουν όλους τους άλλους αλλά όχι εσένα.

Περνώντας τα χρόνια  σ' έζησα  καλύτερα και άρχισα να σε καταλαβαίνω, μέσα από κάποιες μικρές χαραμάδες που άφησες, κρυφοκοιτούσα και  άρχισα να μαντεύω κάθε σου συναίσθημα. Στο τέλος σε έμαθα τόσο καλά,όσο σχεδόν γνωρίζω  και τον εαυτό μου. Σε  λάτρεψα και σε δικαιολόγησα απόλυτα.

 

''ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑ ΠΟΤΕ ''

Αυτή η φράση σου  με έχει  στοιχειώσει!

Λύγισα, σπάραξα!

Μη το χάσετε για κανέναν λόγο!

Εθιστικό, σαγηνευτικό, καθηλωτικό, σπαρακτικό!

Για μένα σίγουρα  αξεπέραστο!

Η συγγραφέας εισχώρησε στις ψυχές των ηρώων της και έστριψε το μαχαίρι τόσο βαθιά που έπιασε  κόκκαλο. Κατάφερε να πιάσει τον παλμό και να μεταδώσει με απόλυτο ρεαλισμό την ψυχολογία τους κάνοντάς τους όλους  κομμάτια του εαυτού μου  με πρώτο και καλύτερο τον Άλκη!

Άλκη σ' αγαπώ!  

Ότι και να γράψω πιστέψτε με είναι πολύ λίγο για το συγκεκριμένο βιβλίο!

Κάποια συναισθήματα δεν περιγράφονται..

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ : 

Εκεί που έφτασαν, δεν γινόταν διαφορετικά! Ο Έκτορας δεν είχε δικαίωµα πια να παίρνει αποφάσεις. Ο Πέτρος τον άρπαξε από τα µαλλιά και τράβηξε το πιστόλι που είχε κρυµµένο. Έριξε τον γιο του στον καναπέ και κρατώντας τον ακόµα από το κεφάλι, του το έχωσε στο στόµα. Έσκυψε στο τροµαγµένο του πρόσωπο και είπε.

Δεν ορίζεις εσύ την ώρα της τιμωρίας σου, Έκτορα, εγώ την ορίζω! Μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα, από αυτό το στόμα θα βγαίνουν λέξεις σωστές. Έστω µία λάθος, και θα σου τινάξω το κρανίο στους πέντε ανέμους. Κατάλαβες;

Πατέρας µε γιο; Ναι, πατέρας µε γιο στον κόσµο που συµβολικά έστω ονοµάζουµε «κόσµος της νύχτας» µα στην πραγµατικότητα κυριαρχεί από την γέννηση του ήλιου µέχρι τον θάνατο του φεγγαριού. Φτιαγµένοι από Φως και Σκοτάδι όλοι οι ήρωες της ιστορίας. Η νύχτα της ζωής τους µεταµορφώνεται µεθοδικά και ύπουλα από ληµέρι και καταφύγιο σε φυλακή και παγίδα. Και η σκοτεινή πλευρά της ψυχής τους κυριαρχεί σε βαθµίδες εξουσίας όπου ο άνθρωπος κοστολογεί τον άνθρωπο µε χρήµα και αίµα.

Μαύρα δίχτυα απλώνει η πλοκή του βιβλίου και πλέκει ιστορίες για την αχόρταγη δίψα του ανθρώπου για άνοδο σε εξουσία καθοδική. Εκεί που το πληρωµένο έγκληµα αγγίζει ακόµα και την αγάπη. Ιστορίες που µιλούν για το νερό που γίνεται αίµα και φτιάχνει δεσµά θανάτου. Και που λένε πως όσο ζεις, όλα µπορείς να τα κάνεις. Να αποδράσεις σε άλλες χώρες, σε άλλους κόσµους, µε άλλο όνοµα και άλλη ταυτότητα. Ναι µπορείς και αυτό! Όταν µόνη σου επιλογή είναι να πεθάνεις για να µείνεις ζωντανός πρέπει να το κάνεις. Και µετά; Πόσο φεύγεις από εσένα, αν αλλάξεις όνοµα και γίνεις ένας άλλος; Μέχρι πού µπορείς να φτάσεις… κρυµµένος σε «Δανεικές Ταυτότητες»;

Λένα Παπανικολάου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου