ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΙΣΚΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ - Σκοτεινές μνήμες" - Μαρία Δαμιανάκου - Εκδόσεις Υδροπλάνο


ΙΣΚΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ - Σκοτεινές μνήμες

Μαρία Δαμιανάκου

Εκδόσεις - ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

«Όλα ξεκίνησαν μέσα σ’ αυτό εδώ το σπίτι το 1955, όταν ο Δημήτρης και η Άννα…» Αρχικά, ήταν μια ιστορία αγάπης. Γεμάτη έρωτα, ευτυχία και όνειρα. Και ξαφνικά άλλαξαν όλα. Έγιναν βάσανο και καταστροφή. Θάνατος, καταδίκη, εγκλεισμός σε ψυχιατρική κλινική... 2005, η Τζένη θα μάθει την ιστορία του σπιτιού της και το φρικιαστικό παρελθόν που στοίχειωσε τους τοίχους του. Αυτή η αναδρομή στο παρελθόν θα ξυπνήσει φαντάσματα και θα δημιουργήσει εμμονές και εφιάλτες. Η λογική και η παράνοια θα συνυπάρχουν στο μυαλό της και οι σκιές που κρύβονται 50 χρόνια μέσα στο σπίτι της, θα χορεύουν γύρω της κάθε φορά που θα βλέπει το είδωλό της στον καθρέφτη.

Η Μαρία Δαμιανάκου βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός και με αρκετή μυθοπλασία φτιάχνει ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολλή αγωνία και μυστήριο. Το εξώφυλλο του βιβλίου με το θαμπό είδωλο στον σπασμένο καθρέφτη, στις αποχρώσεις του γκρι και του μαύρου και τα κόκκινα γράμματα, προϊδεάζει για την σκοτεινή ιστορία που κρύβει στις σελίδες του.

Η συγγραφέας "παραπλανά" έξυπνα τον αναγνώστη -που δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει- από τις πρώτες σελίδες, καθώς ξεκινά από το παρόν με μια παρέα τεσσάρων φίλων που περνούν όμορφα μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα, συνεχίζει με το παρελθόν και την ιστορία του Δημήτρη και της Άννας που κυλά όμορφα και χαρούμενα και κάποια στιγμή...αυτή η λεπτή κλωστή που χωρίζει την λογική από την παράνοια σπάει...ίσως και να ακούγεται και ο ήχος του σπασίματος...και όλα ανατρέπονται. Από κει και μετά επικρατεί η παραφροσύνη και ο παραλογισμός. Εικόνες γεμάτες φρίκη, περιγραφές που σοκάρουν, αγωνία, φόβος και αποστροφή. Και ο κύκλος του μυστηρίου κλείνει στο παρόν με ανατροπές κι ένα απροσδόκητο τέλος.

Η ιστορία του βιβλίου παντρεύει τέλεια τον ρεαλισμό με το μεταφυσικό στοιχείο και πετυχαίνει τον σκοπό της, να τρομάξει τον αναγνώστη. Εμένα, που δεν είμαι μυημένη στα ψυχολογικά θρίλερ, το κατάφερε. Και μου άρεσε πολύ.... "Λογική ή παράνοια; Πού σταματάει το πρώτο και πότε ξεκινάει το δεύτερο; Και ποιο υπερισχύει στα άδυτα του μυαλού ενός ανθρώπου; Η ουσία του πράγματος είναι, όταν κοιτάζεις στον καθρέφτη, αν μπορείς να αντέξεις την αλήθεια... Μπορείς, όμως;"

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου