ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Ολική έκλειψη καρδιάς" - Μαρία Παναγοπούλου - Εκδόσεις Ψυχογιός


ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΡΔΙΑΣ

Μαρία Παναγοπούλου - Εκδόσεις Ψυχογιός

"...και σε χρειάζομαι τώρα απόψε και σε χρειάζομαι πιο πολύ από ποτέ και μόνο αν με κρατήσεις σφιχτά θα αντέξουμε για πάντα..."

Αρετή, Χριστίνα, Βαρβάρα, Μιχαλάκης, Παντελάρας, Μπης...φίλοι κολλητοί από το σχολείο, γνήσια παιδιά του Πειραιά, η θρυλική εξάδα...μας καλούν στην παρέα τους να περπατήσουμε μαζί στα λημέρια τους, να μας γνωρίσουν τα στέκια τους και τις συνήθειές τους. Να ζήσουμε τον θυελώδη έρωτα της Αρετής και τις περιπέτειες στις οποίες την μπλέκει. Να μπούμε στο καράβι με προορισμό την Τήνο και να γίνουμε μάρτυρες μιας μυστηριώδους εξαφάνισης που θα προβληματίσει τους έξι φίλους. Να δούμε φιλίες να δοκιμάζονται.... Και όλα αυτά να συμβαίνουν στην αστραφτερή δεκαετία του 80.

"Η ολική έκλειψη καρδιάς" είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για τον έρωτα που σαρώνει και οδηγεί σε λάθος επιλογές...για τους αληθινούς κολλητούς φίλους που είναι ευλογία για όποιον τους έχει στην ζωή του...για συντρόφους χειριστικούς που ασκούν ψυχολογική και σωματική κακοποίηση...για ανθρώπινες σχέσεις... Παράλληλα, είναι μία συναρπαστική περιπέτεια με αγωνία και μυστικά που αποκαλύπτονται και φέρνουν ανατροπές που διχάζουν την παρέα των έξι φίλων.

Η Μαρία Παναγοπούλου μας ντύνει με βάτες, παγέτες και ξεβαμμένα τζιν, μας κρεπάρει τα μαλλιά να "φουσκώσουν", μας βάζει σκουλαρίκια "πλουμιστά", μας βάζει να ακούσουμε αγαπημένα τραγούδια, μας "ρίχνει" ατάκες της εποχής, μας ξεναγεί στον Πειραιά που γνωρίζει πολύ καλά, μας θυμίζει πολιτικά -και όχι μόνο- γεγονότα που σημάδεψαν μια ολόκληρη δεκαετία. Μια δεκαετία χωρίς control, internet, κινητά, Facebook, social media και cappuccino. Τότε που υπήρχε ανθρώπινη επαφή, χωρίς ναρκισσισμό και προσποιητές συμπεριφορές, κάθε στιγμή ήταν ξεχωριστή και έντονη, οι κανόνες ήταν πιο "χαλαροί" και οι φόβοι σχεδόν ανύπαρκτοι. Τότε που οι δυσκολίες της ζωής δεν χαλούσαν την ομορφιά του κόσμου και των ιδανικών για ένα καλύτερο μέλλον. Τότε, την πολύτιμη δεκαετία της αυθεντικότητας και της ειλικρίνειας για φιλία, αγάπη κι έρωτα.

Ο τίτλος του βιβλίου από μόνος του με έκανε να νιώσω νοσταλγία και συγκίνηση για την δεκαετία των εφηβικών μου χρόνων. Το τραγούδι της αγαπημένης Bonnie Tyler πολλές φορές με συνόδευσε στην ανάγνωση και οι φωτογραφίες από σχολικές εκδρομές και πάρτι που βγήκαν από τα άλμπουμ, μού θύμισαν όμορφες κι ανέμελες στιγμές.

"Η ολική έκλειψη καρδιάς" είναι ένα βιβλίο για να θυμούνται οι "παλιοί" και να μαθαίνουν οι νέοι.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου