ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Γράφει η ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ στον Ελεύθερο Τύπο για το βιβλίο "Η Δίκη που άλλαξε τον κόσμο - Στέφανος Δάνδολος" Εκδόσεις Ψυχογιός


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ: Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ

 Πρώτη δημοσίευση 1/12/2021 στον Ελεύθερο τύπο!! 


Ο Στέφανος Δάνδολος  έγραψε ένα εξαίσιο συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα, πλούσιο σε δραματικά επεισόδια, γλαφυρό στην ανάλυση των προσώπων και ζυμωμένο με μια έξοχη γνώση του ρωμαϊκού και του χριστιανικού πλαισίου.

Από τις ανεμοδαρμένες ερήμους της Ιουδαίας μέχρι τα ομιχλώδη μονοπάτια της αστραφτερής Ρώμης, αυτή εδώ είναι η συγκλονιστική ιστορία ανθρώπων που πάλεψαν με τα σκοτάδια τους για να βγουν στο φως. Είναι το πορτρέτο μιας θαρραλέας ύπαρξης που αντιτάχθηκε στη βία των ημερών της. Η ανατομία ενός γάμου που χτυπήθηκε ανελέητα από τη μοίρα. Το δραματικό χρονικό μιας δίκης που σημάδεψε την ανθρωπότητα και εκείνου του τραγικού δικαστή που ένιψε τας χείρας του, του άντρα που είχε ξεκινήσει την καριέρα του με όνειρα και έσβησε στην αφάνεια. Και, τέλος, η οδύσσεια ενός παλιού Ρωμαίου στρατηγού, που σαράντα χρόνια μετά τη Σταύρωση έφερε στο φως τα κρυμμένα μυστικά οδεύοντας προς τη δική του λύτρωση.

Για την εποχή που έζησε στην Ιουδαία, δίδαξε, μαρτύρησε και Αναστήθηκε ο Ιησούς ο Ναζωραίος υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία.

Ειδικώς δε για τον Ιησού ελάχιστα, και κυρίως τα Ευαγγέλια.

Η Ιουδαία ήταν μια φτωχή, ταραχώδης, απομεμακρυσμένη από τα κέντρα Εξουσίας περιοχή, με αποτέλεσμα οι Ρωμαίοι Ιστορικοί να καταπιαστούν ελάχιστα μαζί της, και μόνον όταν υπήρχε αναταραχή ή εξέγερση ή πόλεμος. Παρ’ όλον δε που με τον Ιησού και τον περίγυρό του έχουν ασχοληθεί μετέπειτα πάρα πολλοί ερευνητές, στην ουσία αναμασούν τα ίδια καταγεγραμμένα γεγονότα και τις ίδιες ελάχιστες πληροφορίες, τις οποίες απλώς παρουσιάζουν ο καθένας με διαφορετικό φως, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, την πίστη του, διάφορες σκοπιμότητες, ακόμη και τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Ο πόντιος Πιλάτος είναι ο πασίγνωστος στον Χριστιανικό και μη Κόσμο γιατί συνδέεται με την πλήρωση του δράματος του Θεανθρώπου Ιησού και η τελετουργική -Αραμαϊκής προελεύσεως- σκηνή του «νίπτω τας χείρας μου», την οποία υιοθέτησε για λόγους εντυπωσιακής σκοπιμότητας, έχει καταστεί κλασσική και σημαίνει ότι «απεκδύομαι πάσης ευθύνης».

Δυστυχώς ο Πόντιος Πιλάτος δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων διότι φοβούνταν τους Ιουδαίους αρχιερείς οι οποίοι και παλαιότερα προσπάθησαν να τον συκοφαντήσουν στον Καίσαρα. Η σύζυγος του όμως Πρόκλα άδραξε αυτήν την ευκαιρία και την μετέτρεψε σε σωτηρία της ψυχής της.

Καθ' ότι έκανε αυτό που ήτο δυνατό από την πλευρά της να αποτρέψει το κακό αλλά και γενικά ο βίος της και η μαρτυρία της την στεφάνωσε με την χάρη του Θεού και την εξύμνησε στους αιώνες. Προσπάθησε μέσω της επιρροής της να Τον σώσει η μάλλον να σώσει τον σύζυγό της από το να βάψει τα χέρια του με αθώο αίμα, το Αίμα του Θεανθρώπου.

Δυστυχώς για τον Πιλάτο δεν τα κατάφερε κι έτσι ο Ιησούς οδηγήθηκε στην Σταύρωση μα και στην Ανάσταση.

Άγνωστη στους ανθρώπους, ιδιαιτέρως γνωστή όμως στον Χριστό η Αγία Πρόκλα μεσσιτεύει από εκεί ψηλά δίπλα στον θρόνο του Πανάγαθου Θεού για οποίο την επικαλείται. Γιορτάζεται στις 27 Οκτωβρίου και η ζωή της, χωρίς να το έχουμε μάθει ποτέ, στάθηκε ένα φως στο σκοτάδι εκείνων των ημερών.

Δεν τιμάται μόνο από τους ορθόδοξους αλλά και από όλο τον χριστιανικό κόσμο ενώ η ίδια όπως φαίνεται θέλει να μένει στην αφάνεια ίσως διότι δεν επηρέασε αυτούς που προσπάθησε, ίσως και λόγω της ταπεινοφροσύνης.

Επηρέασε όμως  την ζωή της ίδιας δίδοντας της μεγάλη ευλογία αλλά και παρρησία ενώπιον του θρόνου του Θεού. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία του Τιβέριου, του Νέρωνα και του Βεσπασιανού, ο αγώνας των πρώτων Χριστιανών, τα ταξίδια του Ματθαίου και των υπόλοιπων μαθητών του Χριστού, ο έρωτας της Πρόκλας και του Πιλάτου, ο ρόλος των γυναικών στην τότε χριστιανική κοινότητα, οι διώξεις με φόντο τα πέτρινα τείχη του Ναού της Ιερουσαλήμ, φιγούρες όπως η Μαρία η Μαγδαληνή και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.

Ο Στέφανος Δάνδολος αντλεί έμπνευση από ένα καταγεγραμμένο γεγονός των τελευταίων ωρών του Χριστού, το οποίο ουδέποτε αναδείχτηκε, και, συνυφαίνοντας πραγματικότητα και μυθοπλασία, χτίζει ένα βαθιά υποβλητικό μυθιστόρημα για την ελπίδα, τον έρωτα και τα θαύματα της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή, και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, καθώς οι ασθματικές σελίδες αυτού του χειμαρρώδους έργου οδηγούν προς το αναπάντεχο φινάλε. Έρωτας, πίστη, ελπίδα και ζωή συνυπάρχουν για να αποκαλύψουν τα θαύματα της ανθρώπινης ψυχής, και με εντυπωσιακές εικόνες από την σκληρή έρημο της Παλαιστίνης, την πολύβουη Ιερουσαλήμ, τα αστραφτερά παλάτια της Ρώμης, τη φουρτουνιασμένη Μεσόγειο

Ένα επικό έργο που καθηλώνει τον αναγνώστη με τη χειμαρρώδη γραφή και την έξοχη αναπαράσταση της εποχής, ζωντανεύοντας με μαεστρία μια άγνωστη πτυχή της ωραιότερης ιστορίας του κόσμου.

ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου