ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο «ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΟΥ ΣΙΚΟΡΣΚΙ» – ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΝΤΑΝΙΛΕΝΚΟ – Εκδόσεις Πνοή


"ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΟΥ ΣΙΚΟΡΣΚΙ"

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΝΤΑΝΙΛΕΝΚΟ

Μετάφραση: ΟΚΣΑΝΑ ΤΕΡΕΣΕΝΚΟ Εκδόσεις Πνοή

Η γνωριμία με την Ουκρανική Λογοτεχνία δεν μπορεί παρά να είναι μία πρόκληση καθώς δεν είναι ευρύτερα γνωστή.Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του βιβλίου αυτού μετατρέπεται αυτομάτως σε μία αναγνωστική εμπειρία με θετικό πρόσημο! Διαφαίνεται η λογοτεχνική ποιότητα την οποία διαθέτει ο συγγραφέας, ο οποίος έχει επιτύχει ένα πολλαπλό στόχο.Με ένα δωρικό, αλλά περιεκτικό λόγο που ρέει αφειδώς χωρίς καθυστερήσεις, μας γνωρίζει τη χώρα του,την πολύπαθη Ουκρανία, τον λαό της με την ιδιαίτερη γλώσσα και κουλτούρα και τους υπερήφανους κατοίκους, τους κατά συνθήκη ελεύθερους πολίτες της εκείνη την εποχή. Αναφέρεται στη γνωστή μάστιγα της μετανάστευσης που πληγώνει με τα "δυνατά μυαλά" να εγκαταλείπουν την χώρα και να διαπρέπουν στο εξωτερικό. Η κυρία υπόθεση εστιάζει στη ζωή και το έργο του πασίγνωστου ερευνητή, σχεδιαστή αεροσκαφών και εφευρέτη του ελικοπτέρου Ίγκορ Σικόρσκι. Τέλος αξιοπρόσεκτη είναι η μετάφραση του βιβλίου, η οποία το κάνει ευανάγνωστο και προσιτό στο ευρύ κοινό.

Δύο άνδρες συναντιούνται τυχαία στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου του Κιέβου περιμένοντας υπομονετικά την αναγγελία της πτήσης τους για διαφορετικό προορισμό. Όλες οι πτήσεις έχουν πολύωρες καθυστερήσεις εξ αιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Μία τυχαία κίνηση του ενός να τοποθετήσει το καπέλο του επάνω στη τσάντα του, γίνεται η αφορμή να ευαισθητοποιηθεί ο άλλος άνδρας, ο οποίος κατάγεται από οικογένεια εμπόρων καπέλων. Θυμάται τον πατέρα του, ο οποίος θεωρούσε το καπέλο αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του ανθρώπου και ότι μπορούσε να μαντέψει τα πάντα για έναν άνθρωπο από το καπέλο του και μόνον.

"Για το ταλέντο, το μυαλό και τη δύναμη ενός άντρα, ο καλύτερος καθρέπτης είναι η γυναίκα του και το καπέλο του".(σελ.12)

 


 Φωτο Νατάσα Μουτούση

Εκμεταλλεύεται την ευκαιρία που του δίνει ο άπλετος διαθέσιμος χρόνος και αρχίζει να διηγείται την αληθινή ιστορία του Ίγκορ Σικόρσκι, του οποίου το καπέλο έπαιξε έναν συμβολικό ρόλο στη ζωή του, συναισθηματικά δεμένο με μία γυναίκα όλη του τη ζωή.

Ο γεννημένος στο Κίεβο στο τέλος του 19ου αιώνα, Ίγκορ, είναι γιός ενός καθηγητή Πανεπιστημίου και μίας γιατρού. Από τα μαθητικά του χρόνια βλέπει στα όνειρά του ότι πετάει και όταν ξυπνάει ονειρεύεται αεροπλάνα. Η τυχαία γνωριμία του 16χρονου εφήβου με την 18χρονη πόρνη Καρολίνα Γκουλί τον σημαδεύει συναισθηματικά με την έλξη αυτή να μετουσιώνεται σε έμπνευση και δύναμη. Πνεύμα ανήσυχο και χαρακτήρας ασυμβίβαστος, ο Ίγκορ, εγκαταλείπει το Γυμνάσιο και αργότερα την φοίτησή του στη Στρατιωτική Σχολή στην Αγία Πετρούπολη με την προοπτική να συνεχίσει στο Παρίσι σε σχολή που ειδικεύεται στην τεχνολογία που αφορά ιπτάμενες κατασκευές.

Η αντίδραση του πατέρα του έντονη, αλλά και αναποτελεσματική.

"Ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετάει, είναι αφύσικο. Ο άνθρωπος είναι γήινο πλάσμα. Όλα αυτά τα αερόστατα είναι ένα τσίρκο και τίποτα περισσότερο".(σελ.63)

Ανατρέχουμε στην ταραγμένη ζωή του που χαρακτηρίζεται από άπειρες επιτυχίες και αποτυχίες. Στο Παρίσι, η γνωριμία του με τον Βραζιλιάνο από Γάλλο πατέρα, πρωτοπόρο της αεροπορίας, Αλμπέρτο Σάντος  Ντυμόν, είναι καταλυτική. Εντυπωσιάζεται από την επιτυχημένη πτήση του Ντυμόν πάνω και γύρω από τον Πύργο του Άιφελ, η οποία τον καθιερώνει ως πατέρα της αεροπλοΐας και γίνεται η αφορμή να υπολογίζεται η αεροπορική υπεροχή των κρατών,  που μέχρι τώρα είναι η κυριαρχία στη θάλασσα.

Οι επιτυχίες στη προσπάθεια του Ουκρανού Ίγκορ για τον σχεδιασμό και χρήση των κατάλληλων κινητήρων με μεγαλύτερη ιπποδύναμη συνεχίζονται.  Κάποια στιγμή ανεβαίνει ψηλότερα και ακούγεται να φωνάζει:

"Εάν πέσω από τέτοιο ύψος,  κανένας χειρουργός δεν θα καταφέρει να με συναρμολογήσει".(σελ.103)

Το 1911 για πρώτη φορά στη Ρωσική αυτοκρατορία ένα αεροπλάνο με επιβάτες στη καμπίνα απογειώνεται.

"Ποιός  δεν φοβάται να πέσει μαζί μου;  "αναφωνεί θριαμβευτικά.(σελ.109)

Γίνεται μέλος αεροναυτικής εταιρείας χωρίς επίσημη άδεια πιλότου και σχεδιάζει αεροπλάνα χωρίς πτυχίο ιδιαίτερης εκπαίδευσης.  Βραβεύεται από τον τσάρο Νικόλαο Β’, ο οποίος του δωρίζει ένα χρυσό ρολόι. Συνεργασίες έρχονται και παρέρχονται.  Ταξίδια διαδέχονται το ένα το άλλο σε Κίεβο,  Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Παρίσι και οι συναντήσεις με την Καρολίνα είναι συνεχείς. Ζεί μαζί της ένα αξέχαστο παραμύθι,  αλλά τυχαίνει το παραμύθι αυτό να μην έχει αίσιο τέλος. Συνειδητοποιεί μετά από χρόνια ότι με την Καρολίνα, παντρεμένη εκείνη πλέον,  δεν μπορεί να συμπλεύσει και παντρεύεται την Αντωνίνα με την οποία αποκτά μία κόρη.

Η άνοδος των μπολσεβίκων στην εξουσία τον βρίσκει προβληματισμένο με την ζωή του να απειλείται εξ αιτίας του δώρου που έχει δεχθεί από τον τσάρο και τολμά την αυτοεξορία του από την αγαπημένη του χώρα. Μόνος φθάνει στη Ν.Υόρκη μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι και αναλογίζεται με λύπη:

"Είναι μία πλούσια χώρα όπου οι ταλαντούχοι άνθρωποι εκτιμούνται"  (σελ.181)

Η οικονομική ένδεια στην αρχή τον αναγκάζει να διδάσκει μαθηματικά σε παιδιά μεταναστών χωρίς να εγκαταλείπει την τρελή αγάπη του για την αεροπλοΐα. Εκπονεί σχέδια, αναζητεί χρηματοδότες, υπογράφει συνεργασίες.  Το συμβόλαιό του με την Pan Am είναι καθοριστικό με πτήσεις σε Ν.Αμερική,  πάνω από τους ωκεανούς μέχρι την πολυπόθητη στιγμή της εφεύρεσης του ελικοπτέρου,  μία ιδέα που δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ.

"Το Καπέλο του Σικόρσκι" είναι ένα βιβλίο που κινείται κινηματογραφικά γύρω από τη ζωή του πρωτοπόρου Ουκρανού.  Μία ζωή που η αφοσίωση στο στόχο μπορεί να καταπραΰνει κάπως το συναίσθημα,  χωρίς όμως να δρα εντελώς θεραπευτικά.

 

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου