ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Γεράκια στο κλουβί " Κωνσταντίνα Μόσχου - Εκδόσεις BELL


Γεράκια στο κλουβί - ΚωνσταντίναΜόσχου

Εκδόσεις BELL

Ομολογουμένως, την πλούσια γραφή της Κωνσταντίνας Μόσχου την έχουμε απολαύσει σε μια ποικιλία μυθιστορημάτων-διηγημάτων διαφορετικού χαρακτήρα. Παιδικά και εφηβικά βιβλία περιπέτειας, μυθιστορήματα εποχής, λογοτεχνία του φανταστικού, αστυνομική λογοτεχνία έντονου μυστηρίου, -που προσωπικά αγαπώ να διαβάζω-.

Το καλοκαίρι του 2021, εμπνέεται τα «γεράκια στο κλουβί», ένα συμβολικό, -όπως το προσέλαβα εγώ, αρχικά- βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις BELL, παραλληλίζοντας τους ήρωές της με τον κόσμο μας και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε. Αν το σκεφτούμε, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, όλοι μας, ζούμε «φυλακισμένοι» στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, σ΄ ένα μικρόκοσμο, που κάποιοι άλλοι μας επέβαλαν.

Ο τίτλος του βιβλίου, μπορεί να είναι αμφίσημος, οι ήρωες ωστόσο της Κωνσταντίνας, έχουν ιστορικό υπόβαθρο. Η πλοκή του βιβλίου τοποθετείται σ΄ ένα ιστορικό πλαίσιο, που εκτείνεται κατά το 19ο αι, συγκεκριμένα το 1829, όπου, στην Βικτωριανή Αγγλία, μια περίοδο ευημερίας με την έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης και την εκτεταμένη αποικιακή εξάπλωση, αρκετοί κατάδικοι και ανάμεσα τους και εφτά Έλληνες ναυτικοί, καταδικασμένοι για πειρατεία, ταξιδεύουν με το ιστιοφόρο Νόρφοκ, από την Βαλέτα της Μάλτας με προορισμό τη Νέα Νότια Ουαλία. Αρκετοί Έλληνες ναυτικοί σε μια προσπάθεια να αποφύγουν το τούρκικο στόλο, τρέποντάς το σε φυγή, αντιμετωπίζονται ως πειρατές και με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάζονται σε εξορία και σε καταναγκαστικά έργα.

Η χαρισματική πένα της Κωνσταντίνας μας ταξιδεύει εν θαλάσση, σ΄ ένα υπερπόντιο ταξίδι, μαζί μ΄ ένα ετερόκλητο μείγμα ανθρώπων. Πάσης φύσεως φιγούρες με άγρια χαρακτηριστικά, στυγνοί δολοφόνοι, εγκληματίες, αγρίμια αρπακτικά με γερακίσιο βλέμμα. Ανάμεσά τους και μια γυναίκα, η Καρμέλα μοιραία εξαρτώμενη, από τις ορέξεις και τ΄ άγρια ένστικτα των κατάδικων. Σε μία προσπάθεια όμως καλής θέλησης του ευγενούς πλοίαρχου, Αλεξάντερ Γκρέιγκ, ενός καλλιεργημένου ανθρώπου με εκλεπτυσμένους τρόπους, θα τύχει καλύτερης μεταχείρισης!

Άλλοτε με θαλασσοταραχές, άλλοτε με νηνεμίες, παρακολουθούμε μ΄ έντονη αγωνία τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αυτών των σκληρά ταλαιπωρημένων ανθρώπων ,σ΄ έναν χώρο, όπου δοκιμάζονται οι αντοχές και οι δυνάμεις τους. Εκεί, στο χαμηλότερο αμπάρι του πλοίου, το πιο σκοτεινό όμοιο με το σκοτάδι του θανάτου, ετοιμάζεται μία μεγάλη ανταρσία, που θα φέρει τα πάνω κάτω, στην κυριολεξία «…η βρωμιά και η δυσωδία απλωνόταν παντού στον περίκλειστο χώρο….Τα σκοτάδια τους ήταν τόσο φοβερά όσο και η οχλαγωγία που απλωνόταν σαν θόρυβος ακατάπαυστος».

Είναι ηλίου φαεινότερον, πως, στο ενδεχόμενο οι κατάδικοι να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, απειλείται η ζωή όλων, καθώς οι ίδιοι, δεν έχουν να χάσουν τίποτα και σε συνδυασμό με την σκληρότητα και την σβελτάδα, που επιδεικνύουν και τις εξαιρετικά πρωτοπόρες γνώσεις τους για τις διαθέσεις της θάλασσας και του πλοίου, ο πλοίαρχος και οι υφιστάμενοί του, θα έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. 

 


Η Καρμέλα το γνωρίζει καλά και έχοντας βιώσει την βιαιότητα αυτών των ανθρώπων στο πετσί της, θέλει να προειδοποιήσει τον πλοίαρχο, που ναι μεν εκφράζει τον θαυμασμό του για την γενναιότητα αυτής της γυναίκας, ωστόσο, μυστικά και σιωπηρές κινήσεις της, μπερδεύουν τον κυβερνήτη του πλοίου- ίσως και τον αναγνώστη-, ανεξαιρέτως αν στην ουσία πρόκειται για μία πανέξυπνη γυναίκα, που ελίσσεται ανάμεσα σε κατάδικους και το προσωπικό του πλοίου, προσπαθώντας ν΄ αποκομίσει μόνο οφέλη με την πλούσια μαγειρική της και τις γνώσεις της στην βοτανική ιατρική. Ανάμεσα λοιπόν στους υπόπτους θεωρεί και την ίδια, όμως η βαθιά συμπάθεια στο πρόσωπό της, κρύβει πολύ βαθύτερα ανεξέλεγκτα συναισθήματα!

«Ήταν μια γυναίκα γεμάτη φως πάνω σ΄ ένα σκοτεινό καράβι»

Η διαφυγή ενός παμπόνηρου αλλά και περίεργου Έλληνα πειρατή, ο Τουμανόλη-αληθινό πρόσωπο (πολύ εύστοχο και έξυπνο τ΄ όνομα), ο φόνος με πνιγμό, αποτέλεσμα της εξέγερσης των κατάδικων, η κλοπή ενός πολύτιμου αλλά και αιματοβαμμένου κοσμήματος, τα μυστικά που κρύβουν, οι μυστηριώδεις δύο άλλες γυναίκες, σύζυγος του γραμματέα η μια και η ηλικιωμένη μητέρα του λοχαγού Χιλ η άλλη, όλα αυτά, δημιουργούν ένα μυστήριο ανεξιχνίαστο, μία γοητευτική ατμόσφαιρα, που ο αναγνώστης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Παράλληλες εκτυλισσόμενες στιγμές, «περάσματα» των διαφορετικών ρόλων, σα σε κινηματογραφικό σκηνικό, με πολυδιάστατους χαρακτήρες, ανατροπές αληθοφανείς, με αντιθέσεις πλούσιες, ζωντανούς διαλόγους, όλα αυτά τα στοιχεία, δημιουργούν συναισθήματα υπερβατικά, μία διάθεση δέους και αγωνίας για τις εξελίξεις, που δείχνουν, ότι η Κωνσταντίνα Μόσχου διαθέτει και την εκφραστική δεινότητα των λέξεων, αλλά και την ευφυία να τοποθετεί και να μοιράζει στους χαρακτήρες της, τα γνωρίσματα εκείνα, που τους κάνει μοναδικούς και αρμόζουν στον κάθε έναν από αυτούς, ενώ συνάμα τους δίνει το άλλοθι να κινούνται μέσα στο χώρο και στο χρόνο, μ΄ έναν τρόπο που τους κάνει μοναδικούς!

Τα γεράκια στο κλουβί είναι ένα απολαυστικό ταξίδι, γεμάτο ένταση και μυστήριο, χορταστικό, νοσταλγικό (γιατί όχι; έχει μία μαγεία, κάτι από την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων: ανοιχτές θάλασσες, ιστιοφόρα, ευφάνταστους καπετάνιους, πάσης φύσεως καλούς και κακούς πειρατές).

Βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου, ότι η όλη η ιστορία βασίζεται σ΄ ένα ιστορικό κομμάτι, που αξίζει να γνωρίζουμε και, τι πιο εύστοχο, να διαβάζουμε βιβλία μέσω των οποίων ανιχνεύουμε και μαθαίνουμε πράγματα. Ένα απ΄ αυτά είναι και «Τα γεράκια στο κλουβί της Κωνσταντίνας Μόσχου» που σίγουρα θα σας γοητεύσει! Διαβάστε το και θα σας ανταμείψει!

Αναστασία Δημακοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου