ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ" ΑΡΙΕΤΤΑ ΜΟΥΡΓΙΝΑΚΗ - Εκδόσεις ΠΝΟΗ


Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ - ΑΡΙΕΤΤΑ ΜΟΥΡΓΙΝΑΚΗ

Εκδόσεις Πνοή

 Η ζωή είναι κύκλος, ένας όμορφος κύκλος γεμάτος ανόμοια πλάσματα, χαρές και πίκρες, επιλογές αμφίρροπες και εμπειρίες αμέτρητες, σχέσεις περίπλοκες, αξίες και ιδανικά, δυσεπίλυτα προβλήματα, μυστικά και εκπλήξεις, μα πάνω απ΄ όλα, αυτό το ταξίδι προς το άγνωστο, έχει εμάς καθοδηγητή, έως το τέλος.

Το μυθιστόρημα ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ της ΑΡΙΕΤΤΑ ΜΟΥΡΓΙΝΑΚΗ, που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, -με πρώτη έκδοση το 2012, από τις εκδόσεις Λιβάνη- είναι ένα κοινωνικό ψυχογράφημα μιας οικογένειας, που συνάδει και εξελίσσεται στον χρόνο με μία αλληλουχία ιστορικών γεγονότων, που επηρέασαν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τους παραπλάνησαν με απατηλά και ποταπά μέσα, φέρνοντάς τους στα όριά τους, σε διαρκείς συγκρούσεις, δημιουργώντας ένα κλίμα σε αδιέξοδο, μία κατάσταση χαώδες και ισοπεδωτική.

Η πορεία στον χρόνο λοιπόν, της οικογένειας Λεβάντε…..

Πώς κατάφεραν να φτάσουν στο απόγειο της οικονομικής ευμάρειας, μεσουρανώντας και απολαμβάνοντας τους καρπούς, πώς η έλλειψη σωστής διαχείρισης και η αδυναμία των χαρακτήρων που την απαρτίζουν αποπροσανατολίζουν τελικά από τον κοινό στόχο, με τον ατομικισμό και τα μονομερή συμφέροντα, να υπομονεύουν τα θεμέλιά της, να δηλητηριάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις, να συγκρούονται ανελέητα, οδηγώντας την, στην απόλυτη ασυδοσία και στην αυτοκαταστροφή.

Πώς είναι άραγε να θεωρείς ότι παλεύεις για την οικογένειά σου, αλλά οι αλλαγές, τα θέλγητρα και οι προκλήσεις του κόσμου που βαδίζει μαζί με σένα και αλλάζει, όπως και εσύ, σε αποπροσανατολίζουν από τον αρχικό σου στόχο, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των δικών σου, αλλά και σε σένα τον ίδιο, μια παραπλανητική διέξοδο, ενδεδυμένη όμως, με ένα ωραίο περιτύλιγμα, που καλύπτει καλά τον χαρακτήρα που υπάρχει από κάτω και παραμονεύει την λάθος στιγμή, για να σε σβήσει σα γομολάστιχα και να σε οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή σου.

«Κάθε φορά που έκανα μάσκες για το θέατρο, Πολλές φορές ομοιόμορφες για πολλούς, Στάθηκε αδύνατον να εξουδετερώσω τον χαρακτήρα Αυτού που τις φορούσε, που ξεπρόβαλλε πάντοτε σαν ένας ανεξίτηλος λεκές που τίποτα δεν τον σβήνει» Γιάννης Τσαρούχης Η ακμή και η πτώση. Οι έρωτες και τα πάθη. Η αγάπη και ο πόνος. Ο διχασμός και η προδοσία. Ο θάνατος. Η ύλη και η απληστία. Η ψυχή και η καρδιά. Η παράλληλη πορεία του ατομικού και του συλλογικού, η αλληλεπίδραση με το ένα, αναπόσπαστο κομμάτι του άλλου.

Η πορεία της οικογένειας Λεβάντε που αποπροσανατολίζεται μέσα σε έναν κόσμο που χάνεται, μέσα σε μια χώρα που οδηγείται στο χείλος του γκρεμού. Ο κύκλος του τίποτα. Ο πλούτος και ο πόνος συνοδοιπόροι σε έναν κύκλο που χαρακτηρίζει κάθε όψη της ζωής!

 Ένας καθρέφτης του αιώνα που πέρασε είναι τούτο το βιβλίο, ένας καθρέφτης του σήμερα, μέσα από την ζωή και τον θάνατο μιας οικογένειας….. Τρεις γενιές ανθρώπων….ο Ανδρέας, χειριστικός και λάτρης του ωραίου φύλου, η Ιφιγένεια, ο «βράχος» της οικογένειας, συναισθηματικά ευαίσθητη και άβουλη, θύμα τραυματικών γεγονότων, η Μυρσίνη, επιφανειακή και ρηχή, η Νίνα ευαίσθητη ψυχή και καλλιτεχνική φύση, ταλανίζεται σε ένα κυκεώνα από διλήμματα και ενοχές, η Τζίνη ένας άνθρωπος με χαμηλή αυτοπεποίθηση, έρμαιο παθών και ουσιών, η Δανάη λάτρης της φωτογραφίας και των ταξιδιών, ο τραγικός Χαράλαμπος που, ως το μόνο αρσενικό της οικογενειακής ιεραρχίας, επωμίζεται από πολύ μικρός, μία τεράστια ευθύνη….. θυσιάζει όνειρα και σπουδές για ν΄ αναλάβει τα ηνία μιας τεράστιας περιουσίας, να παλέψει με τον αδυσώπητο χρόνο, που τον φέρνει αντιμέτωπο με χίμαιρες και προκλήσεις, αποκαθιστώντας τ΄ όνομα και την τιμή της οικογένειας που τον εμπιστεύτηκε.

Τρεις γενιές οικογενειών, συμπορεύονται με το διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό, εγκλωβίζονται σε μία πραγματικότητα που επιβάλλει να συμβιβαστούν, για να επιβιώσουν.

Η απώλεια, ο πόνος, η θλίψη, η συναισθηματική κενότητα, κρύβεται καλά κάτω από ένα χαρακτήρα που πρέπει να συνάδει με τις κοινωνικές νόρμες «Ο πόνος κρύφτηκε καλά σε όλη αυτή τη λάμψη και οι καρδιές της οικογένειας, αμπαλαρισμένες μέσα στο ιλουστρασιόν χαρτί, χτυπούν και ξαναχτυπούν, οι άμοιρες, εορταστικά σφιχτοδεμένες, χρυσοφυλακισμένες».

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, υψηλής γλωσσικής έκφρασης, που μέσα από τους ζωντανούς διαλόγους του, την παραστατικότητα του λόγου, διεισδύει βαθιά στην προσωπικότητα των ηρώων, εστιάζει καίρια στα συναισθήματα τους, στην συμπεριφορά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, μία ενδελεχή ψυχολογική εμβάθυνση στις πιο μύχιες σκέψεις τους!

Με την γραφή της η συγγραφέας, απογυμνώνει τους ήρωες και εμείς νιώθουμε ότι, μπορούμε να αγγίξουμε την ψυχή τους, να συναισθανθούμε την θλίψη τους, να χαϊδέψουμε τις πληγές τους, να τους ελαφρύνουμε από το βάρος των ενοχών τους, επειδή δεν τιθάσευσαν τα νοσηρά πάθη τους και ενώ, «κατείχαν τα σκήπτρα» και εξέχουσα θέση στην κοινωνία, οδηγήθηκαν στην αυτοκαταστροφή.

Η συγγραφέας, στο τέλος του βιβλίου, αποκαλύπτει στους αναγνώστες της, πως έγραψε αυτό το βιβλίο για να τιμήσει την μητέρα της τη Νίνα, έναν άνθρωπο -όπως λέει η ίδια- με πάθη και ευαισθησίες, που ακριβώς εξαιτίας αυτών των παθών, προχώρησε σε μεγάλα λάθη, με αντίκτυπο τόσο την ψυχολογική καταρράκωση της ίδιας, όσο και των τριών παιδιών της. Εγκλωβισμένη σε μικρότητες, «παγιδευμένη σε μια αστική ζωή», συμβιβασμένη με μια διαρκώς παλλόμενη κοινωνία, που επιζητεί το καινούργιο, το διαφορετικό , αναζητά μία διέξοδος, ξανά όμως επίπλαστη και παραπλανητική.

Υπάρχει ελπίδα να πάρει την ζωή της στα χέρια της, να είναι αυτή αφεντικό του εαυτού της και όχι το υποζύγιο; Nα παλέψει με τα εσωτερικά της θηρία για να βρει την ψυχική της ισορροπία. Ίσως το κλειδί να είναι ένα πολύτιμο αντικείμενο, το οποίο βρέθηκε εντελώς τυχαία σε ένα παλαιοπωλείο του Λονδίνου. Να είναι το εισιτήριο εκείνο για την λύτρωση, ένα δώρο ζωής που θα εκμηδενίσει αποστάσεις, θα φέρει τα εναπομείναντα αγαπημένα πρόσωπα και πάλι μαζί και ίσως να είναι η αφορμή για να σκαλίσει τυχόν κρυφές πτυχές του παρελθόντος. Αυτό θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης, μελετώντας αυτό το υπέροχο ψυχογράφημα.

Εν κατακλείδι, ο κύκλος του τίποτα, ας γίνει η αφορμή για αφύπνιση, ένας κύκλος ζωής γεμάτης, δημιουργικής, με αρωγό όχι την ύλη αλλά το πνεύμα, την ευσυνειδησία και την καθαρότητα της ψυχής!

Αναστασία Δημακοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου