ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Το Χέρι" Μιχαήλ Μιχαλιός, Εκδόσεις Πνοή


ΤΟ ΧΕΡΙ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

 ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΛΙΟΣ

 

    Ένα πολύ όμορφο και καλαίσθητο εξώφυλλο κοσμεί την νουβέλα ΤΟ ΧΕΡΙ, το νέο βιβλίο του συγγραφέα Μιχαήλ Μιχαλιού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ.

  ΤΟ ΧΕΡΙ  βρίθει από στοχασμούς και γόνιμες σκέψεις του συγγραφέα πάνω στην ζωή και στα τερτίπια της, τις όμορφες και τις πικρές στιγμές της, τον αγώνα που δίνει ο σύγχρονος άνθρωπος, -πολλές φορές με αθέμιτα μέσα- για να φθάσει στην πηγή της επιτυχίας και την κατάκτηση της ευτυχίας, την ανάγκη που προκύπτει τελικά να διδασκόμαστε από τα λάθη μας και να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις, να δεχόμαστε το χέρι βοήθειας προσώπων, που μας νοιάζονται και μας εκτιμούν.

 

   Στον πρόλογο του βιβλίου, μας συστήνει τον Αλέξανδρο, δικηγόρο στο επάγγελμα, ο οποίος θεωρεί ότι η ζωή του αναλώθηκε εξυπηρετώντας, όσα πρέσβευαν οι άλλοι «..ξενιτεμένος στις επιθυμίες των άλλων» και φυσικά σε αυτούς τους άλλους συμπεριλαμβάνει και τους γονείς του, καθώς μεγάλωσε σε μια εύπορη μεν οικογένεια, αλλά με έναν αυταρχικό πατέρα και μία μητέρα «διακοσμητική», χωρίς προσωπική κρίση, παραιτημένη να «άγεται και να φέρεται», ένα έρμαιο των ανθρώπων και των καταστάσεων.

   Δεσμώτης των «θέλω» του πατέρα του και στον επαγγελματικό προορισμό του ίδιου και του αδελφού του, αφού η νομική ήταν πλέον η μόνη επιλογή.

«Η επαγγελματική μας μοίρα είχε σφραγιστεί με την γέννησή μας».

«Όταν δεν φτιάχνεις εσύ το μέλλον σου, πρέπει να υποφέρεις το μέλλον που έφτιαξαν οι άλλοι για σένα» γράφει ο συγγραφέας,  βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα και τις βλέψεις του Αλέξανδρου να γίνει ζωγράφος, όπως ακράδαντα επιθυμούσε.

   Ναυαγισμένα όνειρα, ανεκπλήρωτες επιθυμίες, σχέδια και πλάνα που εντυπώθηκαν στο μυαλό και εκεί παρέμειναν, θύμα της ασφυκτικής χειραγώγησης του σπιτιού υπήρξε ο Αλέξανδρος. Ακόμα και, όταν ο πατέρας του έφυγε από την ζωή αναλαμβάνοντας το δικηγορικό του γραφείο, δεν είχε το θάρρος ν΄ απαγκιστρωθεί από αυτόν και τα όσα επωμίσθηκε από τα μικράτα του. Γρήγορα μετουσιώθηκε ίδιος και απαράλαχτος ο πατέρας του, με την ίδια αυταρχική συμπεριφορά και τα λάθος βήματα. Η κληρονομιά που του είχε αφήσει ήταν ασήκωτη και οι πλάτες του άμαθες. Αυτή ήταν και η αρχή μιας πορείας ανατρεπτικής, με άδοξο τέλος.

«είχα χάσει τον εαυτό μου προσπαθώντας να ευχαριστώ τους άλλους, και τώρα που προσπαθούσα να φτιάξω έναν καινούριο εαυτό, έχανα τους άλλους»

 

   Είναι πολλά τ΄ αποσπάσματα του βιβλίου που μένουν στο μυαλό, εμπνέουν και αφυπνίζουν τον αναγνώστη, ο οποίος αισθάνεται να συμπάσχει με τον κεντρικό ήρωα και όχι μόνο, καθώς πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα βάζοντας τον εαυτό του στην θέση του σκεπτόμενος τα βήματα και τις επιλογές που θα είχε.

   Ένας υπέροχος, γόνιμος λόγος που περιγράφει παραστατικά τόσο αληθοφανείς καταστάσεις, στις οποίες μπορεί να περιέλθει ένας φίλος, ένας γνωστός, εμείς οι ίδιοι….και είναι η κατάλληλη στιγμή που έχουμε την ανάγκη από ένα χέρι, να μας βγάλει από τα σκοτάδια και την σύγχυση, να μας σηκώσει από τον πάτο που οι λανθασμένες κινήσεις μας έριξαν, να μας λυτρώσει.

 

   Το βιβλίο ΤΟ ΧΕΡΙ  είναι ένα βιβλίο που θ΄αποκτήσει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και θα κυριαρχήσει το μυαλό μας.

Είναι εκείνο το βιβλίο που σε βοηθάει ν΄αναθεωρήσεις πολλά πράγμα στην ζωή καθώς αποτελεί μία πηγή γόνιμης σκέψης και προβληματισμού!

  

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου