ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ" ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΟΜΜΕΡ, Εκδόσεις 24γράμματα

ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΟΜΜΕΡ

Το έβδομο κατά σειρά μυθιστόρημα της Αντιγόνης Πόμμερ Ξενώνας κακοποιημένων Βρικολάκων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα και αποτελεί συνέχεια του βραβευμένου από την Ένωση Λογοτεχνών μυθιστορήματος Πόσες θερμίδες έχει το αίμα.

Ο συμπαθέστατος βίγκαν πλέον, βρικόλακας Ερνέστο -τον οποίο γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος της διλογίας- έχει μεταβεί στο Λονδίνο, όπου σημειώνει μεγάλες επιτυχίες, ως ηθοποιός του θεάτρου. Η είδηση όμως του ετοιμοθάνατου παππού του θα τον υποχρεώσει να διακόψει την ανερχόμενη καριέρα του και να ταξιδέψει, μαζί με την γκοθ φίλη του Έμα, έως στα Καρπάθια όρη και συγκεκριμένα στον πύργο Μπραν, όπου διαμένει ο παππούς του, ο οποίος τελικά χάνει την μάχη για την ζωή, ύστερα από επίθεση που δέχθηκε.

Με τον θάνατο του παππού του, ο ευαίσθητος Ερνέστο αντιλαμβάνεται ότι, ακόμα και για τους βρικόλακες, ο θάνατος καραδοκεί και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει. Με θλίψη συνειδητοποιεί, ότι δεν υπάρχει ιατρική κρατική μέριμνα για το είδος του, γιαυτό και αποφασίζει ο ίδιος, να δημιουργήσει έναν ξενώνα για κακοποιημένους βρικόλακες. Στο σχέδιο του θα σταθεί εμπόδιο η μητέρα του, Βανέσα, η οποία για άλλη μια φορά προσπαθεί να επιβληθεί στον γιο της, επιβεβαιώνοντας την χειριστικότητά της καμουφλαρισμένη με το δήθεν ενδιαφέρον της.

Ο συναισθηματικός και νοητικός έλεγχος από την πλευρά της μητέρας του δεν σταματάει εδώ. Η ίδια θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στα απανωτά ερωτήματα του Ερνέστο, καθώς φαίνεται ότι κρύβει πολλά μυστικά σχετικά με την καταγωγή του. Όταν αυτά θ΄αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, θ΄αποδειχθεί ότι η μητέρα του δεν είναι αυτή, που θέλει να δείχνει.

 Ο Ερνέστο φανερά μπερδεμένος και προβληματισμένος δεν σταματάει να σκέφτεται σοβαρά -όσο αυτό του το επιτρέπει η αθωότητα και η αφέλειά του- να ζητάει απεγνωσμένα απαντήσεις σε ερωτήματα, που αφορούν: στο ακανθώδες θέμα της ευθανασίας, στον φόβο της εγκατάλειψης, στον φόβο του θανάτου της θνητής Έμας, λατρεμένης φίλης του και στήριγμά του σε όλες τις δύσκολες στιγμές του, εύστροφη και επινοητική, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του αγαπημένου φίλου της Ερνέστο, προσπερνώντας εμπόδια που γιαυτόν φαντάζουν απροσπέλαστα και τέλος ν΄αναρωτιέται, μήπως τελικά η χειριστική συμπεριφορά που επιδεικνύει η μητέρα του είναι απόρροια μιας ευαίσθητης πληγωμένης ψυχής, που βίωσε και η ίδια.

Η Αντιγόνη Πόμμερ χειρίζεται με πνευματώδη και διασκεδαστικό τρόπο τον κόσμο των βαμπίρ. Ο Ερνέστο, αυτός ο παχουλός και καλόκαρδος βρικόλακας που γνωρίσαμε στο Πόσες θερμίδες έχει το αίμα, με ίνδαλμά του τον Κρίστοφερ Λη, μέσα από κωμικοτραγικές και ανατρεπτικές καταστάσεις, με την πολύτιμη συνδρομή του ψυχοθεραπευτή του και της αγαπημένης του φίλης Έμα, εξελίσσεται σ΄έναν στάρ του θεάτρου, ωριμάζει, μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος του και τις κρίσεις πανικού που προκαλεί ο φόβος της απώλειας και της εγκατάλειψης. Τα καίρια ερωτήματά του για τις ρίζες του θα τον ενθαρρύνουν να υπερπηδήσει οποιαδήποτε εμπόδια, προκειμένου να βρει τις απαντήσεις που ζητά.

Το χιούμορ και το έντονο κωμικοτραγικό στοιχείο ανάγονται σε βασικά συστατικά της δομής του μυθιστορήματος, ενώ η σκωπτική αφήγηση και οι χιουμοριστικοί διάλογοι δημιουργούν μία ανάλαφρη και ευχάριστη διάθεση, που καθιστούν την αφήγηση ρέουσα και το κείμενο ευκολοδιάβαστο.

Η συγγραφέας μέσα από την δράση του κεντρικού ήρωα προσεγγίζει με διασκεδαστικό τρόπο σοβαρά και επώδυνα θέματα όπως τον θάνατο και το δικαίωμα στην ευθανασία, την άδολη και αληθινή φιλία, την απώλεια και εγκατάλειψη, δυσάρεστες καταστάσεις που αφήνουν πληγές ανεξίτηλες που πυορροούν.

Εν κατακλείδι το μυθιστόρημα Ξενώνας κακοποιημένων Βρικολάκων διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία και προβληματισμό μέσα από γεγονότα δεμένα με λεπτό χιούμορ και κωμικές περιγραφές.

 


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου