ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Γράφει η Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Οταν σωπαίνει το φως -- Δήμητρα Παπαναστασοπούλου"Ανεμος Εκδοτική!




Ανεξερεύνητος κόσμος η ψυχή του ανθρώπου, ιδιαίτερα όταν αυτή ακροβατεί ανάμεσα σε μονοπάτια, άλλοτε λουσμένα στο φως και στην ελπίδα, άλλοτε όμως, “σκιάζονται” από μία αόρατη απειλή και τότε, “Όταν σωπαίνει το φως”, αναδύονται στην επιφάνεια, σκοτεινά μυστικά και ενδόμυχοι φόβοι, που σιωπηλα, στοιχειώνουν μία επίπλαστη ηρεμία και ευτυχία!

Το νέο, καθηλωτικό μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου “Όταν σωπαίνει το φως”, είναι συνάμα βίαιο και σκληρό, από την μιά, καθώς οι εικόνες που δημιουργούνται στον αναγνώστη είναι, ενίοτε, αποκρουστικές και αποτρόπαιες, από την άλλη δε, τρυφερό και αγαπησιάρικο, καθώς η ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται στις σελίδες του και το οδοιπορικό αυτής, στην αριστοκρατική και φινετσάτη Βενέτσια του 16ου αι, μόνο σε παραμύθι παραπέμπει τον αναγνώστη.

Την Βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αι , επέλεξε η συγγραφέας, ως την ιστορική καθαυτή περίοδο για να ξεδιπλώσει μία συγκλονιστική ιστορία, που καθηλώνει με τους αινιγματικούς φόνους, τις βίαιες εικόνες, τα πάθη, τις σκευωρίες, αλλά και τα τόσο έντονα συναισθήματα, όπως το απύθμενο μίσος που επαναφέρει στο προσκήνιο παλιές βεντέτες, θυμό και οργή για ανείπωτες αλήθειες, άδικο μίσος που πυροδοτεί παρανοικές καταστάσεις!

Ωστόσο, ο νους, ταξιδεύει στο παρελθόν, σε μια ιδιαίτερη εποχή, τον 16ο αιώνα , τον τελευταίο αιώνα κατοχής της Κρήτης από τους Βενετούς, πριν αυτή υποκύψει στους Τούρκους.Το ταξίδι μας λοιπόν ξεκινάει από την λεβεντογέννα Κρήτη και συγκεκριμένα από το Αμάρι στο Ρέθεμνος του 1571. Απολαμβάνουμε την ζωογόνο δύναμη των αέρηδων των υψηλών βουνοκορφών, αγναντεύουμε με δέος τ΄απότομα φαράγγια, αναπνέουμε την αρμύρα της θάλασσας που περικλείει μέσα της αυτόν τον όμορφο τόπο, που συνδυάζει, απεριόριστο κάλλος και δέος!

Εντυπωσιασμένοι μένουμε και από το ολιγόμηνο ταξίδι των ηρώων μας στην μαγική Βενετία της ίδιας εποχής! Ακμάζουσα και ολόλαμπρη η Γαληνοτάτη τους υποδέχεται, με τα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής αίγλης κτίρια, τ΄αριστουργήματα ζωγραφικής και τοιχογραφίας σπουδαίων Ιταλών ζωγράφων, τ΄αναρίθμητα συγκοινωνούντα κανάλια που πλαισιώνουν την πόλη, οι περίφημες γόνδολες με τα οικόσημα πλούσιων ευγενών οικογενειών της Ιταλίας. Παρούσα όμως είναι και η άλλη, η σκοτεινή πλευρά, εκείνη της φτώχειας και της ανέχειας των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων.

Έναν αιώνα πριν, της ολοκληρωτικής υποδούλωσης της Βενετοκρατούμενης Κρήτης από τους Τούρκους και ενώ δέχεται τις απανωτές επιθέσεις των απίστων, το χωριό Αμάρι του Ρεθύμνου, πλήττεται από μυστηριώδεις αποτρόπαιους φόνους, εκτελεσμένους με συγκεκριμένο, τελετουργικό τρόπο. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται βίαια κατακρεουργημένος και ο σκληρός τοπικός φεουδάρχης, Μανούσος Δράκος. 


Δύο χρονιές αργότερα, η όμορφη χήρα αρχόντισσα, Αρσινόη, θα ερωτευτεί σφόδρα και θα νυμφευτεί το νεαρό Βενετό διοικητή του Ρεθύμνου, Φερδινάνδο. Το ταξίδι του ζευγαριού, στην ονειρική κοσμοκρατόρισσα Βενετία της εποχής, σαγηνεύει τον αναγνώστη, μαγεύει και την Αρσινόη, με τον πλούτο και την αίγλη, που εκπέμπει. Ξεναγούμαστε σε απίστευτης ομορφιάς αρχιτεκτονικά κτίρια, στο Παλάτσο του Δόγη, παρασυρόμαστε σε υπαίθριες γιορτές και διασκεδάσεις, στο ξέφρενο βενετσιάνικο καρναβάλι των απίθανων κουστουμιών και των καλοδουλεμένων μασκών!

Όταν το ζευγάρι επιστρέφει στην Κρήτη, η ευτυχία του θα σφραγιστεί με την απόκτηση δύο υπέροχων παιδιών! Οι όμορφες στιγμές όμως κάποτε τελειώνουν και σύντομα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Νέοι, πιο αποτρόπαιοι φόνοι, βγαίνουν στο προσκήνιο, γίνονται το μήλον της έριδος για ν΄αναδυθεί ένα ασίγαστο μίσος, που διαποτίζει γενιές και γενιές. Μία βεντέτα που γυρεύει δικαίωση, μέσα από την εκδίκηση. Συγχρόνως, ανήκουστες αλήθειες πανικοβάλλουν, αποπροσανατολίζουν. Η τρέλα διαφεντεύει το μυαλό το οποίο παρανοεί και οδηγείται σε σκέψεις σκοτεινές και τελικά σε απίστευτα θλιβερές, μη αναστρέψιμες πράξεις.

Το μυθιστόρημα Όταν σωπαίνει το φως της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου είναι ένα καλοδουλεμένο και καλογραμμένο βιβλίο, σωστά δομημένο με μία όμορφη γραφή. Μία βουτιά στο παρελθόν μας προσφέρει η συγγραφέας μ΄ένα πλούσιο ιστορικό υλικό, με ήρωες, που παραδέρνουν ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, που παρασύρονται από πάθη και λάθη άλλων, δυστυχούν και ζητούν κάθαρση. Στοιχεία, που τα συναντάμε σ΄ένα αρχαίο ελληνικό δράμα, εναλλάσσονται, κορυφώνοντας την αγωνία του αναγνώστη, για την παραφροσύνη του νου και την μοίρα, που οδηγεί σ΄εφιαλτικές καταστάσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε ξενοδοχειακά στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και οικονομικά στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για είκοσι χρόνια. Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα.
Αρθρογραφεί σταθερά στα διαδικτυακά περιοδικά The Mythologists, iporta.gr, Books & Style και στο koukidaki.blogspot.gr. Πολλά από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε και στο προσωπικό της μπλoγκ: myownnovelsworld.blogspot.com.

Εργογραφία
«Σαν στάχυα στο χρόνο», Διόπτρα, 2012
«Στη σκιά των αιώνων», Διόπτρα, 2013
«Από ξύλο και ασήμι», Διόπτρα, 2015
«Ανεξέλεγκτο πάθος», Εμπειρία Εκδοτική, 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου