ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Η Γιούλη Τσακάλου (ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ) γράφει για το βιβλίο "Καταραμένες Πολιτείες - Ελενα Χουσνή" Εκδόσεις Κύφαντα!





«Καταραµένες Πολιτείες»  Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τόσο τραγική ιστορία που εξελίσσετε στο Λεπροκοµείο  Καρλοβάσου της Σάµου αποτελεί εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για ένα μυθιστόρημα. Το βιβλίο καταφέρνει να σε κρατάει σε αγωνία καθώς ο θάνατος αργά αργά πλησιάζει τους πρωταγωνιστές. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η θεραπεία για την λέπρα τελικά ήρθε, αντίθετα με τους ανθρώπους εκείνης της εποχής που την θεωρούσαν ανίατη πάθηση!

Η  συγγραφέας  μας  γράφει πολύ ζωντανά και σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του βιβλίου με τέτοιον τρόπο που νιώθεις ότι γνωρίζεις καιρό.  Καταφέρνει να κάνει την πλοκή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πατώντας πάνω σε ένα πραγματικό και τραγικό γεγονός, αυτό της λέπρας, εμπλουτίζοντας το επιτυχώς με τα ανθρώπινα πάθη και τις ανησυχίες, ασθενής μόνοι τους, εγκαταλελειμμένοι  από όλους,  στιγματισμένοι,  ανήμποροι,  χωρίς καν φάρµακα, κουβαλούν το φορτίο της γνώσης και το καταθέτουν στην κοινή τράπεζα ικανοτήτων για να επιβιώσουν.

Ένα από τα λιγότερα εμφανή πράγματα που μου άρεσαν στο βιβλίο είναι ο τρόπος που το παρελθόν μας επηρεάζει τις επιλογές μας και μας δίνει τα κατάλληλα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις.

Φυσικά η ιστορία είναι συγκινητική και σε κάποια σημεία οι πιο ευαίσθητοι αναγνώστες σίγουρα θα χύσουν αρκετά δάκρυα. Η θλίψη, η απόγνωση, αλλά και η αγάπη και η ελπίδα είναι αισθήματα που ξεχειλίζουν στις σελίδες του βιβλίου και αγγίζουν την ψυχή. 

Δικαίως η συγγραφέας προβάλει μια πτυχή της ιστορίας μας που δεν ήταν καθόλου γνωστή στον πολύ κόσμο. Μια ιστορική πραγματικότητα που μας φαντάζει τόσο ακραία, ώστε μας φαίνεται σαν μακρινό παραμύθι, κάτι που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι κάποτε υπήρξε. Η ιστορία που ξεδιπλώνεται κάνει τον αναγνώστη να μην θέλει να το αφήσει.



Αυτό το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί ύμνος για την ζωή γιατί πράγματι ο αγώνας του ανθρώπου για επιβίωση κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες είναι συγκινητικός και μας εμπνέει. Το βιβλίο μας περνάει το μήνυμα ότι αντί να μεμψιμοιρούμε πρέπει πάντοτε να κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση μας, όπως έκαναν οι κάτοικοι του λεπροκομείου Σάμου. Επιπλέον μας δείχνει ότι πρέπει να διατηρούμε την ελπίδα μας όσο άσχημα και να είναι τα πράγματα επειδή μπορεί απρόσμενα να βελτιωθούν, όπως και η θεραπεία για την λέπρα ήρθε αιφνίδια ενώ κανένας   δεν πίστευε πότε ότι θα γιατρευόταν.

Οι «Καταραµένες Πολιτείες»   είναι ένα βιβλίο που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα. Η συγγραφέας είναι εξαιρετικά διαβασμένη όσον αφορά την περίοδο και τα γεγονότα που εξιστορεί, καθώς και τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα, του τόπου μας.

Το Διδακτικό μήνυμα που μας περνάει είναι ότι :  χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους έχουμε το θάρρος για να παλεύουμε για τη ζωή μας και ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο! Επίσης είναι ένας µικρός φόρος τιµής σε αυτούς τους ανθρώπους που τόλµησαν εκείνη την εποχή να ξεπεράσουν την απάθεια, το στίγµα, τον φόβο και να βοηθήσουν τους ασθενείς.
Και ήταν πολλοί στην κοινωνία του Καρλοβάσου που το έκαναν. Οπως οι δύο κυρίες που φιγουράρουν στο υπέροχο εξώφυλλο του βιβλίου, η Κατίνα Χουβαρδά και η Ευαγγελία.. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα μας κα Ελενα Χουσνή!

Γιούλη Τσακάλου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 


Η Έλενα Χουσνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Έθνος" και "Έθνος της Κυριακής", ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ενώ σήμερα εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σάμου. Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο της "Άλικο σαν το ...Αίμα" έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2012). Από την ΠΕΛ εξ άλλου έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού έργου (2009) και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος (2009). Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Το 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο "Στα άδυτα.. των δυτών" από τις εκδόσεις Δίαυλος. Από τον Ιανουάριο του 2015 έγινε μέλος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας)
 
Τίτλοι βιβλίων της:
(2018) Καταραμένες πολιτείες, Κύφαντα
(2017) Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα, Κύφαντα
(2016) Χρυσή εκδίκηση, Κύφαντα
(2013) Στα άδυτα των "δυτών", Δίαυλος
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2018) Σκοτεινές υποθέσεις, Κύφαντα
(2009) Αποκάλυψη, Ανατολικός
(2009) Τα κείμενα, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου