ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κα Λίτσα Κοντογιάννη για το βιβλίο"Το σεντούκι των κρυμμένωνμυστικών - Ελενα Τζαβάρα" Εκδόσεις Πηγή!



ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Ένα  υπέροχο βιβλίο, αρχής γενομένης από το εξώφυλλο. Ανάγλυφο στη αφή, έργο του διάσημου καλλιτέχνη William Waterhouse, απόλυτα εναρμονισμένο με το περιεχόμενο του βιβλίου όπως ακριβώς και ο τίτλος.

Αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στη γραφή της συγγραφέως, όπως και στο πρώτο της βιβλίο, είναι με πόση αγάπη, τρυφερότητα αλλά και κατανόηση και σεβασμό συνάμα αγκαλιάζει τους χαρακτήρες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τολμώ να πω πως δεν είναι μια απλή ιστορία. Κατά τη γνώμη μου ο αναγνώστης θα πρέπει να ανοίξει την ψυχή και το μυαλό του πριν ξεκινήσει να το διαβάζει για να μπορέσει να εισπράξει όλα αυτά που θέλει να του μεταδώσει η συγγραφέας.

Έχει καταφέρει να είναι μια πολυπρόσωπη αφήγηση, χωρίς οι χαρακτήρες της να είναι χάρτινοι, ψεύτικοι. Αντιθέτως είναι απόλυτα ολοκληρωμένοι, αληθινοί, ανθρώπινοι και ανεξάρτητοι. Είναι αυτοί που συναντάμε σε όλες τις κοινωνίες, με τη δική του υπόσταση ο καθένας.

Να μην παραβλέψουμε πως οι τοποθεσίες όπου διαδραματίζονται όλα είναι η ελληνική περιφέρεια. Επαρχία, εργάτες και μικροαστοί. Η αστική τάξη απουσιάζει, οπότε αναπόφευκτα βλέπουμε τα χαρακτηριστικά των κλειστών κοινωνιών στηριγμένες σε στερεότυπα και ρόλους. Στοιχεία με τα οποία αναθρέφονται και γαλουχούνται και οι επόμενες γενιές.

Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία μια γυναίκα. Ένας χαρακτήρας βαθιά ανθρώπινος, βασανισμένος, η γυναίκα της διπλανής πόρτας.

Ένας ύμνος στη γυναίκα που δεν σταμάτησε να αγωνίζεται παρά τις απρόσμενες τρικλοποδιές της ζωής, που βρίσκει ή παλεύει να βρει τη δύναμη μέσα της να τις προσπερνάει, αλλά παράλληλα δεν χάνει τη ποιότητα του χαρακτήρα και της ψυχής της.

Το βιβλίο αυτό είναι μάθημα ζωής που μας δείχνει πως αυτή δεν μας χαρίζεται αν εμείς οι ίδιοι δεν αγωνιστούμε για αυτή.

Λίτσα Κοντογιάννη
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ




Η Έλενα Τζαβάρα γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική στο ωδείο και φοίτησε σε σχολή γραμματέων. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Εσωτερικών και λόγω του αντικειμένου της δουλειάς της, παρακολούθησε πολλά συνέδρια και σεμινάρια πληροφορικής.
Σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει ποιήματα πεζά κι ομοιοκατάληκτα. Το 2013, έτος που συνταξιοδοτήθηκε κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ακράτα, η έμπνευσή της την οδήγησε στην ελληνική λογοτεχνία. Τον Ιούνιο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή το πρώτο της λογοτεχνικό έργο με τίτλο «Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη».
Η συγγραφή την αποσπά από τη φθορά της καθημερινότητας. Συνεχίζει να δημιουργεί, πάντα με καλή διάθεση, ακούγοντας μουσική. Χόμπι της είναι η ζωγραφική, η ανάγνωση, τα ταξίδια και η άθληση. Είναι διαζευγμένη, μητέρα δύο παιδιών, και από τον πρώτο της γιο έχει αποκτήσει δύο μικρές εγγονές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου