ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΖΟ - Πάνος Παντελούκας "Εκδόσεις Βακχικόν



ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΖΟ Πάνος Παντελούκας

Στο πρώτο λογοτεχνικό του βιβλίο ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΖΟ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, ο Πάνος Παντελούκας, μας ταξιδεύει νοερά στη Νότιο Ιταλία και συγκεκριμένα στην Μπάκολη, σε μια γραφική κωμόπολη στην περιοχή της Νάπολης. Μας συστήνει τον καθηγητή εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι, ο οποίος καλείται να ερευνήσει μία υπόθεση δολοφονίας, στην οποία άμεσα εμπλεκόμενοι είναι Έλληνες φοιτητές της περιοχής, οι οποίοι φέρονται να είναι μέλη μίας σπείρας που καπηλεύεται αρχαία αντικείμενα.

Μεγάλη ανάμειξη στην υπόθεση, εμφανίζεται να έχει και η τοπική εγκληματική οργάνωση, Καμόρα. Μία αρκετά περίπλοκη ιστορία μ΄ έντονο μυστήριο, που σπαζοκεφαλιάζει τον Ιταλό καθηγητή. Τύπος μοναχικός, αλλά έμπειρος στην δουλειά του, γεμάτος ευαισθησίες, με αγάπη προς την σύντροφό του και λάτρης της εκλεκτής κουζίνας της, ο καθηγητής Οράτσιο Σπινέλλι, για την εξιχνίαση του εγκλήματος, συνεργάζεται με τον επιθεωρητή της τοπικής αστυνομίας, Νικόλα Σκιάνο.

Κοινός σκοπός των δύο είναι να ξεριζώσουν ό,τι πυορροεί και παραμένει άλυτο, όπως ανεξιχνίαστα εγκλήματα και λαθρεμπόριο, καθιστώντας την ασφάλεια και τάξη στην τοπική κοινωνία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πάνος Παντελούκας αποκάλυψε, ότι το ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΖΟ αποτελεί το πρώτο μέρος των αστυνομικών ιστοριών με πρωταγωνιστή τον Καθηγητή Εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι.

Πρόκειται για ένα κράμα ιστοριών, μυστηρίου και αρχαιολογίας με προεκτάσεις στα κοινωνικά προβλήματα των σύγχρονων νέων της Νότιας Ιταλίας, όπως η ανεργία, η εύκολη απόκτηση χρήματος, η έλλειψη διεξόδων και φυσικά η τοπική Καμόρα, η μαφία της περιοχής. Στην ιστορία εμπλέκονται και Έλληνες σπουδαστές που διαμένουν στην περιοχή και θεωρούνται ύποπτοι, για την δολοφονία μιας Ιταλίδας φίλης τους με απρόοπτες και θλιβερές εξελίξεις. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο της εμπλοκής των φοιτητών σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, καθώς και η συμμετοχή τους σ΄ εγκληματική οργάνωση της περιοχής.

Αν και μικρής έκτασης το βιβλίο, είναι περιεκτικό χωρίς περιττολογίες, συνδυάζει τον ανεπιτήδευτο λόγο με μια γρήγορη ροή αφήγησης. Χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές, αλλά με αληθοφανείς χαρακτήρες, δίνεται η λύση του μυστηρίου ενώνοντας κομμάτι-κομμάτι τα στοιχεία που έρχονται στο φως, ύστερα από σταθερά και μεθοδικά βήματα. Αξίζει ν΄ αναφέρουμε και τις κοινωνικές- πολιτικές προεκτάσεις που δίνονται στην ιστορία, καθώς εκεί ανιχνεύονται οι αιτίες των πραγματικών προβλημάτων των νέων, όπως είναι η οικονομική αβεβαιότητα για το μέλλον, η ανεργία και η κοινωνική ανασφάλεια. 

Η αστυνομική νουβέλα ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΖΟ είναι ένα γοητευτικό, γρήγορο ταξίδι στη νότια Ιταλία, ιδανικό ανάγνωσμα για όσους έχουν «μπουχτίσει» τα πολυσέλιδα αστυνομικά με βαρύγδουπες και ανούσιες περιγραφές και θέλουν κάτι γρήγορο και άκρως εθιστικό.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου