ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ" - ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ - Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

Εκδόσεις Ψυχογιός 


Η αγάπη της συγγραφής, η λατρεία της αρχαιολογίας σε συνδυασμό με τις σπουδές στην Αρχαιολογική Σχολή και μια εκδρομή στο Ιερό της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα έφτιαξαν την ιστορία του Χορού της Θεάς, του 7ου βιβλίου της Δήμητρας Ιωάννου.

Ένα βιβλίο που χρειάστηκε μεγάλη μελέτη και έρευνα για τα μυστικά που κρύβονται κάτω από την Αθήνα, για στοές και σπήλαια, για σημαντικά κέντρα λατρείας του αρχαίου ελληνικού κόσμου και τους θρύλους που τα περιβάλλουν.

Η ιστορία ξεκινά πολύ δυναμικά, με την δολοφονία μέσα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νικηφόρου Έξαρχου, ενός καταξιωμένου καθηγητή αρχαιολογίας και αργυροχροσοχόου, μετά την ανακοίνωση μιας συνταρακτικής ανακάλυψης. Οι δυο του κόρες, η Νίκη και η Ηλέκτρα, θα ψάξουν για τον δολοφόνο του πατέρα τους. Μαζί τους θα είναι ο Μάρκος και ο Τζον.

Τέσσερις νέοι που θα χρειαστεί να λύσουν γρίφους και να αποκαλύψουν μυστικά, να επισκεφτούν έξι αρχαία ιερά και να ανακαλύψουν κρυμμένα σύμβολα, κυνηγημένοι από αδίστακτους κι επικίνδυνους αρχαιοκάπηλους και την μυστηριώδη οργάνωση των Πενήντα Πέντε.

Μέσα από την συνεργασία τους θα χτίσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσά τους και θα αναπτύξουν ιδιαίτερες σχέσεις. Πρόκειται για ένα αρχαιολογικό θρίλερ, απόλυτα κινηματογραφικό, γεμάτο δράση, μυστήριο, αγωνία, δολοφονίες, ψέματα και προδοσίες, αλλά και ερωτικά σκιρτήματα. Αποκαλύψεις που ανατρέπουν τα πάντα και οι φίλοι με τους εχθρούς αλλάζουν συνέχεια ρόλους. Διαβάζεις και είναι σαν να συμμετέχεις σε κυνήγι θησαυρού. Αισθάνεσαι την ενέργεια κάθε αρχαιολογικού χώρου και γίνεσαι βοηθός στην αναζήτηση.

Η αφήγηση σε συνεπαίρνει καθώς οι σελίδες "τρέχουν" και κάνεις σχέδια για μελλοντικές εκδρομικές επισκέψεις, ψάχνοντας στο διαδίκτυο επιπλέον πληροφορίες και φωτογραφίες. Οι ομηρικοί ύμνοι που είναι αφιερωμένοι στις έξι ολύμπιες θεές στην αρχή των αντίστοιχων κεφαλαίων "γλυκαίνουν" την ανάγνωση και ταυτόχρονα συνδέουν αριστοτεχνικά το παρόν με το παρελθόν.

Είναι "ένα βιβλίο που ευωδιάζει Ελλάδα" όπως αναφέρει η συγγραφέας στο σημείωμά της. Η αγάπη της γι'αυτήν φαίνεται σε όλα τα βιβλία της, αφού κάθε ένα αναφέρεται σε μία περιοχή της. Ο χορός της Θεάς διαδραματίζεται κυρίως στην Αθήνα και στα θαύματα που κρύβει στα σπλάχνα της. Γιατί ο πλούτος της είναι σημαντικός τόσο στην επιφάνειά της όσο και κάτω από αυτήν, στα υπόγειά της, αφού πλήθος από στοές, καταφύγια και σπήλαια, κρύβουν μυστήρια και θρύλους που γοητεύουν μελετητές και επισκέπτες. 


Μέσα σε αυτές τις στοές οι ήρωες της ιστορίας θα αναζητήσουν την αλήθεια που στοίχισε την ζωή του καθηγητή. "Κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της μια θεϊκή πνοή. Κάθε γυναίκα ντύνει με μαγεία τα βήματά της. Ποιός είναι αυτός που θα μείνει ασυγκίνητος στον Χορό της Θεάς;"

Εγώ απόλαυσα κάθε σελίδα του βιβλίου, κάθε βήμα του Χορού της Θεάς. Δήμητρα Ιωάννου σε ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου