ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Λένας Παπανικολάου για το βιβλίο "ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΑΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ" ΕΛΕΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Εκδόσεις Silk

 ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΑΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

ΕΛΕΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ SILK

<<Όταν είσαι πρόθυμη να πέσεις στη φωτιά του έρωτα, πρέπει να είσαι και προετοιμασμένη να καείς >>

Η Έλενα Αντωνίου αυτή τη φορά επιστρέφει μ' ένα τελείως διαφορετικό  έργο!

Το ταξίδι ξεκινά και τελειώνει στο ίδιο μέρος,  στη μαγική Φλωρεντία, την  πόλη με τους  αναρίθμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς. 

Πρωταγωνιστές της ιστορίας η Εύα Λιανού  και  ο Αλεσάντρο Ντε Λούκα!

Η επιμελήτρια και ιστορικός έργων  τέχνης,  Εύα Λιανού  καλείται να ταξιδέψει στη Φλωρεντία για να αναλάβει την έκθεση  μιας ιδιωτικής συλλογής. Εκεί θα γνωρίσει τον Αλεσάντρο ντε Λούκα που  είναι  ο κληρονόμος  της συλλογής!

Η Εύα είναι ένα πρόσχαρο και συγκροτημένο  άτομο που  ζει και αναπνέει για την τέχνη, αντίθετα ο Αλεσάντρο ασχολείται με άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες  που δεν έχουν  καμιά απολύτως σχέση με την τέχνη! 

Τελείως   απρόσιτος έχει βγάλει από τη  ζωή του το χαμόγελο, τη θαλπωρή και την  ευτυχία. Ζει μέσα στα μοναχικά  σκοτάδια  του που τα καταπίνουν οι σκιές.

Είναι πιο ασφαλές να κρατάει τον εαυτό του κρυμμένο τόσο βαθιά ώστε να μη βγει ποτέ στην επιφάνεια, έχει συνθλίψει κάθε ανθρώπινο συναίσθημα  έχοντας περιορίσει κάθε ανάγκη της ψυχής του. 

Σκοτεινός και  αινιγματικός βρίσκει ευχαρίστηση σε εφήμερες απολαύσεις ,αποζητώντας  μόνο ''ευχάριστες  στιγμές'' και είναι αρνητικός σε κάθε είδους δέσμευση.

Η γνωριμία τους...

Οι ματιές τους κλειδώνουν  και  χάνεται κάθε σταθερότητα!

Ο έρωτάς τους σαρώνει και σπάει κάθε όριο λογικής, τρυπώνει ύπουλα στην καρδιά  τους και προκαλεί ανεπιθύμητες αναταράξεις.

Χρόνιες  αξίες  ξεθωριάζουν  και αντικαθίστανται από πρωτόγνωρες επιθυμίες. 

Η γνωριμία του Αλεσάντρο  με την Εύα θα τον προσγειώσει  απότομα στη γη και θα παραβιάσει για χάρη της κάθε θεμελιώδη του  κανόνα, θα βρεθεί αντιμέτωπος  με τον  μεγαλύτερο αντίπαλό του, τον  εαυτό του!

Η Εύα νιώθει  έτοιμη να μοιραστεί τα πάντα μαζί του, τολμά με τις αλήθειες της, κάνει υποχωρήσεις , ρισκάροντας τα πάντα. Δε διστάζει να τσαλακωθεί καθώς η αισθησιακή  μέθη τού έρωτα και της αγάπης της  την  παρασέρνει ολοκληρωτικά. 

Για τον Αλεσάντρο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μέρα με την μέρα, τα συναισθήματα του θεριεύουν ενώ επισκιάζονται από τον φόβο και την ανασφάλεια. Όταν συνειδητοποιήσει το βάθος των συναισθημάτων του  θα  προσπαθήσει να  απαγκιστρωθεί από την Εύα , βγάζοντας πάλι προς τα έξω  τη ψυχρή και αμείλικτη πλευρά του εαυτού του! 

Ένα άρτιο ψυχογράφημα που μιλάει για την απώλεια και τις επιπτώσεις της . Από το κείμενο  όμως είναι αδύνατο να απουσιάσει   ο παντοδύναμος ΕΡΩΤΑΣ!

Η Έλενα Αντωνίου έπλασε με μοναδικό τρόπο μια αργή αισθησιακή μονομαχία ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι.

Εύα και Αλεσάντρο: Δυο προσωπικότητες τελείως διαφορετικές όπως η νύχτα με την μέρα.

Δυο προσωπικότητες που  προσέκρουσαν η μία  πάνω στην  άλλη,  χωρίς ελπίδα για ένα κοινό μέλλον!

Για μένα ο μεγάλος πρωταγωνιστής του χαμένου παράδεισου  είναι ο Αλεσάντρο και η απόλυτη εξερεύνηση της ψυχής του, όμως  η κινητήριος δύναμη της ιστορίας ,είναι  η Εύα του!

Η Εύα του,  που εισέβαλε στη ζωή του και άλλαξε τον τρόπο  της σκέψης του.

 Η Εύα του , είναι αυτή που φώτισε τα σκοτάδια του!

Πολλές φορές η μοίρα  είναι απρόβλεπτη   και μπορεί  ένας δρόμος χωρίς επιστροφή  να γίνει το  μαγικό πέρασμα  για τον  απόλυτο παράδεισο αρκεί να το πιστέψεις!

Λένα Παπανικολάου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Σημείωση:

Η Εύα με τον Αλεσάντρο  βγήκαν σίγουρα κερδισμένοι μια και βρίσκονται ήδη  εκεί, στον χαμένο τους  παράδεισο! Για την αίσια  έκβαση της ιστορίας  συντέλεσε φυσικά η μαγική πένα  της δημιουργού, αν  και αυτό είναι φυσικό  όταν έχεις να κάνεις με μια  ρομαντική ψυχή όπως είναι  η Έλενα Αντωνίου 

Έλενα, συνέχισε να μας χαρίζεις αυτές τις μοναδικές ιστορίες αγάπης, που αφήνουν ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη όταν οι ήρωες βρίσκουν την λύτρωση! Το έχουμε τόσο ανάγκη να ταξιδεύουμε με αυτές! Αγαπώ την τριτοπρόσωπη αφήγηση και χαίρομαι που συνεχίζεις σε κάθε έργο σου να τη χρησιμοποιείς. Η ιστορία του Αλεσάντρο και της Εύας για να γραφτεί  χρειάστηκε έρευνα, κόπο και χρόνο για να γραφτεί! Αυτή είναι η σφραγίδα σου! Σε κάθε σου βιβλίο εκτός  από την εθιστική πλοκή, υπάρχει έρευνα ,αφιερώνεις χρόνο έτσι ώστε  να γνωρίσει ο αναγνώστης το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεσαι  και το μέρος που εξελίσσεται η κάθε σου ιστορία. Το ''Για Έναν Χαμένο Παράδεισο'' αποτελεί για μένα (αν μου επιτραπεί ο όρος) το πιο μεστό σου έργο!

Περιμένω με αγωνία  το επόμενο μας  ταξίδι!

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου