ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΛΙΑΣ
Ο ΒΑΡΔΑΡΗΣ ΦΥΣΑΓΕ ΛΕΡΟΣ
Ο Παντελής Κάλλιας κάνει το λογοτεχνικό του ντεμπούτο με το βιβλίο «Ο ΒΑΡΔΑΡΗΣ ΦΥΣΑΓΕ ΛΕΡΟΣ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό, ιστορικό βιβλίο με φόντο την πόλη της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όπου έλαβε χώρα η μαζική εξόντωση χιλιάδων ψυχών Εβραίων, στοιβαγμένων όπως-όπως στα τραίνα του θανάτου με προορισμό τα κρεματόρια της Πολωνίας.
Παράλληλα, σημαντικές είναι οι αναφορές της σκληρής βουλγαρικής επέλασης στην Θράκη -η οποία συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς ωμότητες- και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, όπου εκτυλίσσεται, σε γραμμική αφήγηση και το δεύτερο μέρος της μυθοπλασίας του συγγραφέα.
Άρτι αφιχθέντες εκ Θεσσαλονίκης, ένα νεαρό ζευγάρι Εβραίων, η Αλέγρα, κόρη του εβραίου τυπογράφου Μιχαέλ και ο νεαρός δημοσιογράφος Αλμπέρτο, συναντιούνται με δύο ντόπιους ψαράδες στην Μάκρη της Αλεξανδρούπολης. Στα μάτια τους καθρεφτίζεται η απόγνωση, ο φόβος για τα όσα αποτρόπαια έζησαν, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τον εγκλεισμό και την μετάβαση στα στρατόπεδα θανάτου. Αυτόματα, το σκοτάδι των ματιών τους φωτίζεται από μία μικρή σπίθα ελπίδας για την απρόσμενη χαρά που τους δίνει αυτό το συναπάντημα! Στις επόμενες σελίδες και ως το τέλος του βιβλίου, η μυθοπλασία ξεδιπλώνεται περιπετειώδης, σε μια αγωνιώδης διαδρομή της πενταμελής παρέας, -σε αυτή προστίθεται και ο καπετάν Μουράτ από την Αίνο- με απώτερο στόχο την διάσωση και μεταφορά του εβραϊκού ζευγαριού σε ασφαλές έδαφος.
Τα όσα θλιβερά και ακραία συνέβησαν στην εβραϊκή κοινότητα, με την έλευση των Γερμανών στην Θεσσαλονίκη είχαν χαράξει βαθιά πληγή που συνέχισε να αιμορραγεί, καθώς η αναπόληση του πρόσφατου παρελθόντος άφηνε μία γεύση πικρίας.
«Η Κατοχή ήταν εκεί, παρούσα και ανεμπόδιστη, να διαφεντεύει την άλλοτε όμορφη πόλη που από νύμφη του Θερμαϊκού, μέρα με την μέρα την μετέτρεπε σε δυσώδη πολιτεία του σκότους».
Προερχόμενη από εύπορη οικογένεια, κόρη ενός φιλήσυχου τυπογράφου, του Μιχαέλ, η Αλέγρα, δυναμική και ανεξάρτητη, αισθάνεται μετέωρη και προδομένη, όταν, ως έσχατη λύση στην ανέχεια που έπληττε την κατεχόμενη πόλη και κατ΄επέκταση την οικογένειά της, ήταν, να ενδώσει ο πατέρας της στην απόφαση να εκτυπώσει γερμανικές φυλλάδες.
«Η νοσταλγία του τυπογραφείου, για την μυρωδιά του πιεστηρίου και το όξινο του μελανιού, ήταν ζωγραφισμένη στο βλέμμα του»
Πλέον, δυσωδία δεν ανέδιδε μόνο ο Βαρδάρης από την αναίδεια και την θρασύτητα του κατακτητή, αλλά και το μελάνι του χαρτιού, που προοριζόταν για την εκτύπωση της φιλογερμανικής εφημερίδας «Νέα Ευρώπη».
Σαν μαύρο σύννεφο, η απειλή για τον ολοκληρωτικό αφανισμό της εβραϊκής φυλής κυκλώνει την Θεσσαλονίκη και η ψευδαίσθηση της ασφάλειας της οικογένειας Μιζραχή, με την επαναλειτουργία του τυπογραφείου για λογαριασμό γερμανικής φυλλάδας, αρχίζει να κλονίζεται.
Κλυδωνισμοί και σκαμπανεβάσματα εμφανίζονται και στην σχέση Αλμπέρτο-Αλέγρας, οι οποίοι θα νιώσουν στο πετσί τους κάθε καρφί που έμπηγαν οι Γερμανοί -σε συνεργασία με ντόπιους δωσίλογους- στο φέρετρο που ετοίμαζαν για την εβραϊκή κοινότητα. (οπισθόφυλλο βιβλίου)
Ο κ. Κάλλιας έχει πλέξει αριστοτεχνικά στον ιστορικό ιστό μία αληθοφανή ανθρώπινη περιπέτεια με άρτιους χαρακτήρες, πλούσια δράση και συμπεριφορές που ορίζονται από ξεκάθαρους στόχους, συμβατές με τις ιστορικές εξελίξεις. Με οδηγό την ελπίδα, την αγάπη, την αληθινή βαθιά φιλία, παλεύουν για να επιβιώσουν, μηχανεύονται οτιδήποτε ευφυές ξεγελώντας τον εχθρό, δοκιμάζονται φτάνοντας στα όριά τους.
Με πλούσιο εκφραστικό λόγο, με λέξεις συγκινησιακά φορτισμένες ο συγγραφέας κινητοποιεί, τόσο συναισθηματικά τον αναγνώστη όσο και γνωστικά, φωτίζοντας με διαύγεια λόγου, σπουδαία κεφάλαια της περιόδου που πραγματεύεται -δωσιλογισμός, αντίσταση, όλο το χρονικό εκτοπισμού των εβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα του θανάτου- διατηρώντας στην συνείδηση ζωντανή την μνήμη, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
«Ο ΒΑΡΔΑΡΗΣ ΦΥΣΑΓΕ ΛΕΡΟΣ» είναι ένα επιδέξια δομημένο μυθιστόρημα αποτέλεσμα πλούσιας ιστορικής έρευνας και μελέτης ιστορικών πηγών της εποχής. Με ουσιαστικά νοήματα για την αγάπη, την προδοσία, το μίσος, την ελπίδα και την απόγνωση διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση «ξεσκεπάζοντας» τις φωτεινές και σκοτεινές πτυχές της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου