ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Λένας Παπανικολάου για το βιβλίο "Μαύρο, ΛΑΘΟΣ ΚΛΕΙΔΙΑ" ΣΤΑΛΩ ΦΩΤΙΑΔΟΥ, Εκδόσεις Πηγή


ΜΑΥΡΟ ΙΙΙ ΛΑΘΟΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΤΑΛΩ ΦΩΤΙΑΔΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ



Αφόρητα εξοργιστικός

Αφόρητα γοητευτικός 

Αφόρητα διασκεδαστικός

Θεατρίνος από τους λίγους

Ο αξιαγάπητος Νάσος Παυλίδης, είναι στην κυριολεξία μια κατηγορία από μόνος του !

Τίποτα δεν τον αγγίζει, ξέρει πολύ καλά που πατάει και τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Κρατάει στα χέρια του όλα τα σωστά κλειδιά, με αυτά χειραγωγεί τους πάντες. Όποια  κατάσταση  βρεθεί μπροστά του την κόβει  και τη ράβει στα μέτρα του! Πολύ σύντομα θα  βρεθεί στην κορυφή καθώς  απλώνει τα πλοκάμια του όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Μεγαλουργεί στα ψέματα και στις ραδιουργίες.

Τα πάθη  και οι αδυναμίες του γίνονται όπλα για να κατακτήσει όλους τους στόχους του.

Είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του εαυτού του!

Διαίρει και Βασίλευε!

Ο ανεκδιήγητος Νάσος και οι μηχανογραφίες του!

Τα ανεπίτρεπτα λάθη του θα γίνουν  ντόμινο και θα  παρασύρουν όλους  όσους  έχουν την ατυχία να βρίσκονται στη ζωή του.

Ρένα, Εύα, Σταύρος, Νικόλας, Αντώνης, Δανάη, Αλέκος, Στέφη, Βίκυ, Θάλεια, Ήρα, Θεοδώρα, οι υπόλοιποι ήρωες της ιστορίας  επιλέγουν την απομόνωση και  περιπλανιούνται με

μια μόνιμη τάση ψυχικής απομάκρυνσης.

Η αναγκαιότητα της απόρριψης , ο πόνος και ο  θυμός ζυμώνουν μέσα τους μια εκρηκτική πρώτη  ύλη.

Προσπαθούν να ξεφύγουν από τους παραμέτρους της ζωής ,να ξεχάσουν και να ζήσουν σ' ένα καθαρό καινούργιο κόσμο. Ξαναχτίζουν γέφυρες για να αποτρέψουν κάθε επικίνδυνο ρέμα. Καθώς οι μάσκες αρχίζουν να  πέφτουν μία, μία,  η πραγματικότητα  έρχεται  ανατριχιαστική και   προσκρούει μέσα τους  τόσο δυνατά,  καταφέρνοντας να  συνθλίψει κάθε ίχνος λογικής .

Ο  αέρας γεμίζει συναισθηματική φόρτιση  κάνοντας  τον σφυγμό σου να χτυπά άγρια,  ακατάπαυστα!

Η λαχτάρα και η ανάγκη για την αγάπη  συγκρούεται  σφόδρα με την αχαλίνωτη οργή και τον πόνο.  Τα λάθος κλειδιά  λεηλατούν πλάνα, ύπουλα,  επιδέξια.

Φόβος που  κόβει τα πόδια και  απύθμενος πόνος   που οδηγεί στην κόλαση , καλύπτοντας  σαν ομίχλη κάθε λογική. Μικρές και  κοφτές οι  ανάσες καθώς οι  προσδοκίες ακροβατούν ανάμεσα στη λογική και στη τρέλα. 

Η κορύφωση  της ικανοποίησης φτάνει στο ζενίθ , καθώς ο αναγνώστης βυθίζεται  σ΄ ένα συναισθηματικό χάος και  ζητείται να πάρει θέση, αλλά είναι τόσο αντιφατικά τα συναισθήματα που

 θα δυσκολευτεί πολύ, θα του φανεί αδύνατο, καθώς   θα ζήσει  μια ολέθρια σύγκρουση συναισθημάτων, μια άγρια πνευματική έκρηξη που  θα εκτοξεύει όλα  του τα συναισθήματα στα ύψη!

Μη το χάσετε!

Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Το τρίτο και τελευταίο Μαύρο της σειράς έρχεται με την ανεξάρτητη και ανατρεπτική ιστορία του Νάσου:

''Λάθος Κλειδιά''

Όπως αναφέρει και η συγγραφέας, η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές και η ιστορία αυτού του βιβλίου ήταν ιστορία ζωής .Κι αν νιώσατε το Μαύρο της και είδατε να βγαίνει από μέσα του το Λευκό , τότε ξέρετε πολύ καλά γιατί οι συγκεκριμένοι ήρωες έκαναν την ανατροπή γράφοντας το τέλος σε μια ιστορία όπου όλοι λίγο ή πολύ ήταν πρωταγωνιστές...

Η Στάλω Φωτιάδου έχει ένα μοναδικό τρόπο να ταράζει τα νερά της Ελληνικής λογοτεχνίας με κάθε νέο της έργο!

Με τις πιο απλές λέξεις μπορεί να παίξει με το μυαλό σου. Κάθε της, μα κάθε της  ιστορία,  καταφέρνει να εισχωρήσει βαθιά στη ψυχή μου.  

Η ιστορία του αγαπημένου Νάσου τρύπωσε για τα καλά στην καρδιά μου.

Ναι! Καλά καταλάβατε! Τον Νάσο τον αγάπησα.

Στην αρχή με εξόργισε σε απίστευτο βαθμό, αλλά καθώς προχωρούσα την ανάγνωση του βιβλίου με έκανε να ξεχάσω τα πάντα! 

Ο Νάσος Παυλίδης είναι ένας Νάρκισσος  φτιαγμένος από  σπάνιο υλικό! Μπαίνει και στρογγυλοκάθεται στο μυαλό σου  χωρίς καμία προσπάθεια!

Θα τον σκέφτομαι πάντα έχοντας ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη! Είναι  ο πιο αξιολάτρευτος κατεργάρης που κυκλοφορεί !

Θα σας μείνει αξέχαστος!

 


Λένα Παπανικολάου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου