ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ " Κλαίρη Θεοδώρου, Εκδόσεις Ψυχογιός



ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Κλαίρη Θεοδώρου - Εκδόσεις Ψυχογιός

 

    Οι ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ της Κλαίρη Θεοδώρου είναι ένα καταιγιστικό αστυνομικό θρίλερ που διαβάζεται απνευστί. 

   Συνδυάζει ξεκάθαρη αστυνομική πλοκή σε ένα ατμοσφαιρικό ιστορικό σκηνικό. Τοποθετεί την υπόθεση του βιβλίου σε μία εμβληματική εποχή εθνικού διχασμού. Στις 13 Αυγούστου 1961 υψώνεται ένα τείχος δύο περίπου μέτρων, που έμελλε να χωρίσει την πόλη του Βερολίνου σε Δύση και Ανατολή, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια Γερμανούς, με ρητή απαγόρευση μετακίνησης έως και την κατεδάφισή του, τον Νοέμβρη του 1989, όπου έχουμε και την επανένωση της Γερμανίας.

   Η συγγραφέας αναπαριστά με συνέπεια και πιστή ακρίβεια το ιστορικό κάδρο, όπου βρίσκεται η απαρχή των ιστοριών, που εξελίσσονται παράλληλα μέσα στο χρόνο, χαρίζοντας στους αναγνώστες της ατμόσφαιρα, μυστήριο σε βάθος, σκοτεινούς αντιφατικούς χαρακτήρες, έντονο σασπένς, απίστευτες ανατροπές που αιχμαλωτίζουν τους φαν του αστυνομικού ψυχολογικού θρίλερ. Το βιβλίο διαβάζεται με «αναγνωστική λαιμαργία» και ανταγωνίζεται επάξια τους αντίστοιχους σκανδιναβικούς συγγραφείς του crime.

   Ο αστυνομικός επιθεωρητής ανθρωποκτονιών Μάρκους Κέλερ αναλαμβάνει με την καινούργια συνάδελφό του Βανέσσα Σούλτς την εξιχνίαση μιας σειράς, αποτρόπαιων ομολογουμένως και άγριων δολοφονιών. Τα θύματα θυμίζουν σπασμένες κούκλες, καθώς ο δολοφόνος θρυμματίζει το σώμα με ένα σφυρί, αφήνοντας ανέγγιχτο το κεφάλι. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έχουν δολοφονηθεί, πριν λίγους μήνες, η σύζυγος και η κόρη του αστυνομικού επιθεωρητή, ενώ ως δράστης, κατηγορήθηκε ο πεθερός του Κέλερ, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.

   Η πλοκή πολυσχιδής και πολύπλευρη επεκτείνεται σε διαφορετικές διαδρομές «στρωμένες» με ζόφο και μυστήριο, φέροντας τον αναγνώστη στην απαρχή του δράματος, εκεί, όπου ξεκίνησαν όλα και τους πρωταγωνιστές αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό, κατειλημμένους από άπλετο θυμό και ανεπούλωτες προσωπικές πληγές, που ζητούν την εκδίκηση και κατά συνέπεια την λύτρωση.

   Οι πρωταγωνιστές των επιμέρους δραματικών ιστοριών είναι χαρακτήρες σκοτεινοί και πολυδιάστατοι. Άνθρωποι, θύτες και θύματα έρχονται αντιμέτωποι με προσωπικούς τους δαίμονες, με ρίζες στην τρυφερή, παιδική ηλικία, στιγματίζονται, εξοντώνονται σωματικά και ψυχικά διανύοντας το δικό τους πνιγηρό, υπαρξιακό δράμα. Η αγωνία και η ένταση κλιμακώνονται, ενώ μία λεπτομερή  ματιά «στην σκακιέρα των εξελίξεων», αποδεικνύει ότι τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και καλά μελετημένα.

   Παράνομοι έρωτες, οδύνη, διπλά πολιτικά παιχνίδια, προδοσίες και απάτες με πράκτορες και αθλητικούς εκπροσώπους, δημιουργούν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, που στοιχειώνουν το παρόν, ενώ οι συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να αποκωδικοποιήσει τα κίνητρα και τις επιλογές τους γνωρίζοντάς τους βαθύτερα, ή μήπως όχι; Τα γεγονότα τρέχουν, ο χρόνος πιέζει και οι τρεις ερωτήσεις- «σου αρέσει η βροχή;»  «τι γνώμη έχεις για την μαρμελάδα βερίκοκο;», «τραγουδάς κρυφά στο μπάνιο;» - τον φέρνουν αντιμέτωπο με δισεπίλυτα ερωτήματα, στα οποία αδυνατεί ν΄ανταποκριθεί, καθώς, μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα από το παρελθόν μπορούν να δώσουν απαντήσεις και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και πραγματικά, το τίμημα για ορισμένους είναι πολύ βαρύ.

Οι ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ της Κλαίρη Θεοδώρου  είναι ένα καθαρό αστυνομικό μυθιστόρημα, τοποθετημένο σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, ενώ η ψυχολογική εμβάθυνση  που πετυχαίνει η συγγραφέας στο προφίλ θυτών – θυμάτων,  καθιστά το είδος ακόμη πιο απολαυστικό. Ένας τέλειος συνδυασμός για τους λάτρεις του είδους!

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου