ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΑ" ΦΡΑΪΤΑΚ ΚΑΤΛΙΝ - Εκδόσεις Μίνωας


ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΑ

Κατλίν Φράιτακ – Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

1962...Ανατολική Γερμανία... Η Έλζε μετά τον θάνατο της μητέρας της ζει σε ένα μικρό σπίτι δίπλα στον φάρο μαζί με τον πατέρα της, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Πάντα σοβαρή, συγκρατημένη και διστακτική, όχι ιδιαίτερα ομιλητική, συνέχεια με μια θλιμμένη όψη. Δεν την άφησαν να πάει γυμνάσιο αν και είναι έξυπνη. Ακολουθεί τους κανόνες και τις απαγορεύσεις του καθεστώτος, όμως μέσα της νιώθει όλο και πιο περιορισμένη και η λαχτάρα της για ελευθερία συνεχώς μεγαλώνει.

Η Λούλου, παιδική φίλη της Έλζε, είναι το ακριβώς αντίθετο. Αισιόδοξη και τολμηρή από παιδί, δεν χάνει εύκολα το θάρρος της, πάντα λέει αυτό που αισθάνεται, είναι ιδεαλίστρια και φλύαρη και δεν δέχεται καμιά καταπίεση. Έχει χαρακτήρα επαναστατικό και γεμάτο ζωή. Δεν ακολουθεί πιστά τους κανόνες του καθεστώτος κι εξαιτίας αυτής της στάσης έχει πολλά προβλήματα.

Ο Ότο είναι κι αυτός θαρραλέος και τολμηρός, αγαπά το ανοιχτό πνεύμα της Λούλου και την ακολουθεί παντού. Είναι μουσικός, μέλος ενός συγκροτήματος που παίζει με μεγάλες προφυλάξεις τζαζ, σε μια χώρα που απαγορεύεται η τζαζ μουσική ως "πολιτισμός των πιθήκων και δηλητήριο του ιμπεριαλισμού".

Οι τρεις φίλοι διψούν για ελευθερία κι ανεξαρτησία και μοιράζονται την ίδια λαχτάρα για μια καλύτερη ζωή. Έχουν όνειρα που θέλουν να πραγματοποιήσουν. Θέλουν να ζήσουν τον έρωτά τους ελεύθερα. Θέλουν να σπουδάσουν. Ασφυκτιούν, σε σημείο που να προτιμούν να διασχίσουν την χιονισμένη θάλασσα της Βαλτικής περπατώντας πάνω στον πάγο, αντιμετωπίζοντας το κρύο, τα ρεύματα και τους οπλισμένους συνοριοφύλακες, από το να μείνουν άπραγοι, υπομένοντας τις συνωμοσίες, τον φόβο και τους προδότες του καθεστώτος.

1992...Τρία χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Φράντσι νοσταλγεί τα υπέροχα παιδικά της χρόνια κοντά στον φαροφύλακα πατέρα της και επιστρέφει στη Βαλτική, στο σπιτάκι του φάρου, με την ελπίδα να βρει έμπνευση για το νέο της μυθιστόρημα. Όλα όμως αλλάζουν όταν ανακαλύπτει κάτω από μια χαλασμένη σανίδα ένα παλιό ημερολόγιο και αρχίζει να το διαβάζει…Οι αποκαλύψεις και τα μυστικά που έρχονται στο φως κλείνουν εκκρεμότητες και απαντούν σε απορίες που δημιουργούνται κατά την ανάγνωση.

"Το σπίτι του φαροφύλακα" είναι ένα ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα με πολιτικές προεκτάσεις που διαδραματίζεται σε δύο χρονικές περιόδους, με εναλλαγή στα πρόσωπα, χωρίς επαναλήψεις που κουράζουν. Είναι η ιστορία μιας απόδρασης κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες τριών παιδιών που τους ενώνει η δίψα για μια άλλη ζωή και η φιλία τους. Με περιγραφές που συναρπάζουν τον αναγνώστη και τον κάνουν να συμπάσχει με τους ήρωες της ιστορίας, να νιώθει τα αισθήματά τους, τους φόβους και τις αγωνίες τους αλλά να χαίρεται με τις χαρές τους.

Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας για την οποία χρειάστηκε να γίνει μεγάλη έρευνα και μελέτη. Για την πλοκή της υπόθεσης η συγγραφέας εμπνεύστηκε από τις προσπάθειες δραπέτευσης στη Δύση κατοίκων της Ανατολικής Γερμανίας, που έχουν καταγραφεί από το 1961 μέχρι το 1989, που έγινε η πτώση του Βερολίνου. Ιδιαίτερα ευρηματική η εξέλιξη της ιστορίας γύρω από έναν φάρο που συμβολίζει την ασφάλεια και την ελπίδα.

 

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου