ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Το Μπλε Ζαφείρι" - Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη - Εκδόσεις Ψυχογιός


ΤΟ ΜΠΛΕ ΖΑΦΕΙΡΙ

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη - Εκδόσεις Ψυχογιός 

 

Για τον έρωτα στα χρόνια της εφηβείας.

Για τον ρατσισμό που πληγώνει.

Για το διαφορετικό που τρομάζει.

Για την δύναμη της φιλίας και τους φίλους που ζουν για πάντα μέσα μας.

Για τα παιδιά που έχουν σύνδρομο Άσπεργκερ.

Για την ενδοοικογενειακή βία.

Για τους άντρες με το αγγελικό πρόσωπο και την διαβολική ψυχή.

Για την γυναίκα και την δύναμη που έχει μέσα της.

Για την αγάπη. Και για ένα μπλε ζαφείρι,  χαρισμένο με αγάπη για να προστατεύει και να θυμίζει την αφοσίωση, την εμπιστοσύνη, την πίστη, την αλήθεια και την ηρεμία.

Για όλα αυτά η συγγραφέας θα μιλήσει μέσα από την ιστορία της Μελάνθης που μεγαλώνει στην πανέμορφη γεμάτη μυστήρια Λήμνο, με πατέρα Κρητικό και μητέρα Ρομά. Ένα κορίτσι που βιώνει τον κοινωνικό ρατσισμό και τη μοναξιά από μικρή, γιατί το κακομεταχειρίζονται οι συμμαθητές της εξαιτίας της διαφορετικότητάς της. Θα αγαπήσει τον Άλκη, φύλακα άγγελό της και προστάτη της και θα την αγαπήσει κι εκείνος πολύ. Θα παντρευτεί όμως τον Μάρκο, οι παιδικές γρατζουνιές της καρδιάς του έχουν διαμορφώσει τον κακοποιητικό χαρακτήρα του. Στη ζωή της θα μπει και ένα κορίτσι σκέτο μαργαριτάρι, η Μαργαρίτα, ένας μικρός άγγελος, μοναδική, πανέξυπνη, ξεχωριστή κι ευαίσθητη, που ξέρει ν'αγαπά χωρίς όρους, που ζει σ' έναν κόσμο χωρίς ασχήμιες και κακίες.

Μέσα από μια καταιγιστική και συναρπαστική αφήγηση, με γρήγορη πλοκή, μυστήριο και συνεχείς ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, όμορφες και καλογραμμένες περιγραφές με πλούσιο λεξιλόγιο, η αγαπημένη συγγραφέας, η "Ρένα της καρδιάς μας", μιλά για ανθρώπινες σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές. Σχέσεις που δοκιμάζονται, φτάνουν στα όριά τους και διαλύονται ή γίνονται πιο δυνατές και ανθεκτικές. Μας γνωρίζει το καλό και το κακό πρόσωπο των ηρώων της, την φωτεινή και την σκοτεινή πλευρά της ψυχής τους. Μας κάνει ένα μαζί τους, νιώθουμε τις αγωνίες τους, πονάμε με τις αλήθειες που φανερώνονται αλλά και χαιρόμαστε με τις απλές χαρές της ζωής τους. Είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, απολαυστικό, ευαίσθητο, τρυφερό και ταυτόχρονα σκληρό. Έχει μυστήριο, τρεις θάνατοι, τρεις ψυχές που ζητούν δικαίωση,  δολοφονίες ή ατυχήματα; Είναι ταξιδιάρικο στις ομορφιές της Ελλάδας και όχι μόνο.

‘’Το μπλε ζαφείρι’’ είναι αφιερωμένο στην γυναίκα και αντικατοπτρίζει την δύναμη που κρύβει μέσα της. Γράφτηκε για όλες τις γυναίκες που είναι εγκλωβισμένες σε τοξικές σχέσεις, που βιώνουν σε καθημερινή βάση την σωματική, συναισθηματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση, που χάνουν την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό τους, φοβούνται, υποχωρούν, βασανίζονται και υποφέρουν, και μαθαίνουν να ζουν μαζί με την θλίψη, τον πόνο, τον φόβο και την απόγνωση. Σε όλες αυτές τις γυναίκες, θέλει να περάσει το μήνυμα να ακούνε όλα όσα φωνάζουν το κορμί και η καρδιά τους, να μην παραβλέπουν την διαίσθησή τους, να μην ταυτίζονται με την αλήθεια των άλλων, αυτή που τους επιβάλλεται με το ζόρι. Να μην συγχωρούν την βία, να μην γίνονται θύματα. Τους φωνάζει ότι είναι δυνατές και μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Γράφει στο οπισθόφυλλο...

Ο θάνατος του Μάρκου ήταν άραγε τραγικό δυστύχημα ή ανθρωποκτονία από πρόθεση; Ο Άλκης είναι σίγουρος πως η Μελάνθη κάτι του κρύβει. Κι ως αστυνομικός είναι αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια. Εκείνη ξέρει πως δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω του. Αν του αποκαλύψει πως δε σταμάτησε ποτέ να τον αγαπάει, θα αναγκαστεί να μοιραστεί μαζί του το ανείπωτο μυστικό της. Και τότε η ζωή της θα γίνει χίλια κομμάτια. Μπερδεμένη, φοβισμένη και μόνη, προσπαθεί να ξεφύγει από τον ιστό που υφαίνεται γύρω της. Αλλιώς κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη ζωή της. Ένα μπλε ζαφείρι, ένας σκορπιός, ένα γεράκι-κυνηγός μπλέκονται με τους ήρωες, με το αγγελικό και συνάμα διαβολικό πρόσωπό τους, με τα ανείπωτα μυστικά τους, με τρεις δολοφονίες. Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν πιεστεί πολύ; Τα πάντα.

 


Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου