ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΙΧΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ" Ελευθερία Μεταξά, Εκδόσεις Μίνωας


ΙΧΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

Ελευθερία Μεταξά – Εκδόσεις Μίνωας

   Οι ιστορίες της συγγραφέως Ελευθερίας Μεταξά  έχουν έναν ιδιαίτερο προσωπικό χαρακτήρα, μία προσωπική χροιά και ένα ύφος που ξεχωρίζουν. Σε κάθε ιστορία της νιώθω, ότι βρίσκομαι μπροστά σε ένα κινηματογραφικό πλάνο, νιώθω την αδρεναλίνη μου να εκτοξεύεται και όσο η έρευνα προχωράει και δίνονται απαντήσεις στους γρίφους, τόσο αισθάνομαι μάρτυρας αλλά και συμμέτοχος στην ανακάλυψη στοιχείων που φωτίζουν την υπόθεση.

   Στο φετινό αστυνομικό της μυθιστόρημα ΙΧΝΟΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, ο αστυνομικός ιδιωτικός ερευνητής Μάνος Βαρσάμης και η ικανή ψυχολόγος και συνεργάτιδά του Έλσα Γληνού, βρίσκονται απέναντι σε ένα δισεπίλυτο και απαιτητικό γρίφο που επιβάλει την πολύ καλή συνεργασία του αστυνομικού δαιμόνιου που χαρακτηρίζει τον Βαρσάμη με την διεισδυτική ματιά και οξυδέρκεια της Γληνού.

«..ή..θεια. Με άρ…αξ.. … ..ύπ..ς»

  Το παραπάνω μισοσβησμένο μήνυμα, που αχνοφαίνεται στον καθρέφτη της τουαλέτας ενός ξενοδοχείου αποτελεί την απαρχή μίας πολυσύνθετης περιπέτειας, με άρωμα εποχής, καθώς εμπλέκονται: οι καταραμένοι ποιητές του 19ου αι. σε συνδυασμό με εξαφανίσεις και δολοφονίες νεαρών εφήβων κοριτσιών και το βιβλίο ενός συγγραφέα, που βλέπει την μυθοπλασία του να παίρνει σάρκα και οστά και να εκτυλίσσεται σε πραγματικό πλάνο. Ποιος αλήθεια αντιγράφει την υπόθεση του βιβλίου του; Ποιος είναι ο διαβόητος «Γύπας»; Πώς εμπλέκεται με τους καταραμένους ποιητές του 19ου αι. και το μυστηριακό ποτό αψέντι και γιατί ο σκοτεινός δολοφόνος χρησιμοποιεί την σαγηνευτική ευωδιά από τα τριαντάφυλλα, σα ταφόπλακα στα απεχθή εγκλήματά του;

  Στοιχεία φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, το καθένα με τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, που όμως μέσα στα δαιδαλώδη μονοπάτια του μυαλού της Ελευθερίας συντίθενται μ΄ εξαιρετική μαεστρία πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό φινάλε, που καθηλώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Η συγγραφέας χτίζει το μυθιστόρημά της με πλοκή συμπαγή και κινηματογραφική.

  Δίνει στην αφήγησή της μία ανατρεπτική διάσταση που ο αναγνώστης αδυνατεί να συλλάβει καθώς, εκεί που φαίνεται, να συμμετέχει και ο ίδιος νοερά στην εξεύρεση λύσης και στην συγκέντρωση στοιχείων και η συγγραφέας να τον καθοδηγεί βήμα-βήμα ακολουθώντας τις αλλεπάλληλες εξελίξεις, νιώθει ότι κάτι δεν του αποκαλύπτεται, κάτι του διαφεύγει και διερωτάται «μήπως μία δεύτερη ανάγνωση ξεδιαλύνει το τοπίο;»

  Το κείμενο είναι καλογραμμένο, διαθέτει ρυθμό ενώ η αμεσότητα που επιτυγχάνεται μέσα από τους ζωντανούς διαλόγους, δίνει μία προφορικότητα στην αφήγηση, σκιαγραφείται σφαιρικά η ψυχοσύνθεση των ηρώων και γίνεται πειστικότερη η διαγραφή των χαρακτήρων τους.

  Η γοητεία των γρίφων, το έντονο μυστήριο, η ατμοσφαιρικότητα μιας άλλης εποχής, που αποτελεί την αφετηρία μίας σειράς εγκλημάτων, η έντονη αγωνία και δράση, το διάσπαρτο χιούμορ που πολύ έξυπνα χειρίζεται η συγγραφέας, η έντονη φαντασία που διαθέτει και τέλος η ικανότητα της να πλέξει περίτεχνα στοιχεία του παρελθόντος προσαρμόζοντάς τα στο παρόν, είναι αυτά που με κέρδισαν στην καινούργια αστυνομική περιπέτεια ΙΧΝΟΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ της Ελευθερίας Μεταξά.

 


 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου