ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη της συγγραφέως ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ στη Γιούλη Τσακάλου στον Ελεύθερο Τύπο 05/03/2024 για το βιβλίο «Η ΧΗΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΜΠΛΕΝΤ», Εκδόσεις Ψυχογιός!


 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ 6 Φλεβάρη 2024 - Ελεύθερος Τύπος

ΒΙΒΛΙΟ : Η ΧΗΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΜΠΛΕΝΤ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ




«Η ΧΗΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΜΠΛΕΝΤ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ» Μια αληθινή ιστορία, γεμάτη καταιγιστικές ανατροπές, με φόντο την παραμυθένια λίμνη Μπλεντ στη Σλοβενία. Είναι από εκείνες τις ιστορίες που αφήνουν μια πικρή γεύση, πολλές απορίες, για γρίφους ακατανόητους, καθώς προχωράς στην ανάγνωση και συγχρόνως από εκείνες που σε κάνουν να θέλεις να απλώσεις το χέρι στην ηρωίδα και να της πεις είμαι εδώ για όλους τους εφιάλτες που αντιμετώπισε μόνη με δυο ανήλικα παιδιά. Χωρίς γονείς, συγγενείς και φίλους, άστεγη και απένταρη σε μια ξένη χώρα με ένα ανελέητο διώκτη στο κατόπι της και περιπέτειες που ξεπερνούν κάθε φαντασία!

 

-Υπήρξε κάποιο έναυσμα για να γράψετε το νέο σας μυθιστόρημα «Η ΧΗΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΜΠΛΕΝΤ» βασισμένο σε αληθινή ιστορία;

Το έναυσμα ήταν ένα οργισμένο μήνυμα που μου έστειλε στο messenger η κόρη της κεντρικής ηρωίδας, το 2017, με αφορμή ένα κείμενο που είχα γράψει στο διαδίκτυο. Η οργή της περιείχε τόσο πόνο, που μού γεννήθηκε η επιθυμία να ανακαλύψω το γιατί. Επικοινωνούσαμε για έναν χρόνο με μηνύματα, μέχρι να «γλυκάνει» λίγο και να συναντηθούμε από κοντά. Η  αδιανόητη περιπέτεια της οικογένειάς της, με συγκλόνισε. 

-Πέρα από ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται στο σήμερα, το έργο σας συνδέεται και με μια καταγραφή ενός θρύλου του 16ου αιώνα σχετικό με την αποκαλούμενη «Χήρα της λίμνης του Μπλέντ». Πόσο σας δυσκόλεψε η συλλογή στοιχείων στην ολοκλήρωση του βιβλίου σας;

Η λίμνη Μπλεντ στη Σλοβενία, είναι ένας επίγειος παράδεισος, καθηλωτικής ομορφιάς. Από το κέντρο της αναδύεται ένα μικροσκοπικό νησάκι που πάνω του φιλοξενεί μόνο μία καθολική εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία φαίνεται και στο εξώφυλλο του βιβλίου. Στο καμπαναριό του ναού, βρίσκεται η φημισμένη «καμπάνα των ευχών». Όλοι είμαστε ελεύθεροι να τη χτυπήσουμε, ζητώντας αυτό που λαχταράμε, με μία δέσμευση: στον καθένα, αναλογεί μόνο μία ευχή, για όλη του τη ζωή. Η ιστορία της καμπάνας ξεκινάει στις αρχές του 16ου αιώνα και συνδέεται με «χήρα της λίμνης Μπλεντ», ένα υπαρκτό πρόσωπο που με τα χρόνια απόκτησε διαστάσεις τοπικού θρύλου. Κατά έναν τρόπο, που αρχικά μοιάζει ανεξήγητος, η ζωή της επηρεάζει καθοριστικά την ζωή της ηρωίδας μου, που είναι Ελληνίδα και ζει στον 21Ο αιώνα. Η δυσκολία που αντιμετώπισα στη συλλογή στοιχείων ήταν ότι οι τουριστικοί οδηγοί και τα άρθρα του διαδικτύου, δίνουν έμφαση στο κομμάτι του παραμυθιού και χρειάστηκε αρκετή έρευνα για να φτάσω στα πραγματικά στοιχεία της ιστορίας.

-Υπάρχουν κάποιες ηθικές αρχές που σας ελκύουν ή το αντίθετο, προκειμένου να δημιουργήσετε τους ήρωές σας;

Τους ήρωές μου, τούς δημιουργεί η ζωή, καθώς είναι όλοι τους αληθινοί. Η δική μου παρέμβαση αφορά την οπτική, το πρίσμα υπό το οποίο τους παρουσιάζω στους αναγνώστες μου, δίνοντας έμφαση σε χαρακτηριστικά τους που συχνά υποτιμούν ή αγνοούν οι ίδιοι. Οι ήρωες που με ελκύουν, βρίσκονται στα δύο άκρα ως προς την ηθική τους. Από τη μια εκείνοι που διακρίνονται από υψηλό αίσθημα ηθικών αρχών, από την άλλη οι αμοραλιστές που καταφέρνουν να εξαπατούν και να χειραγωγούν τις ζωές των πρώτων.

-Στηρίζετε τους χαρακτήρες των μύθων σας συχνά σε υπαρκτά πρόσωπα και καταστάσεις;

Όλα μου τα βιβλία βασίζονται σε αληθινές ιστορίες και νιώθω ευλογημένη γιατί πολλοί άνθρωποι με προσεγγίζουν για να μου εμπιστευτούν τις περιπέτειές τους. Είναι ανέφικτο να ανταποκριθώ σε όλους και τελικά το κριτήριο με το οποίο επιλέγω κάθε φορά ποια ιστορία θα γίνει βιβλίο, είναι το ένστικτό μου. Σέβομαι τις ζωές των πρωταγωνιστών μου, αλλά θέτω κι εγώ δύο όρους που δεν τους διαπραγματεύομαι ποτέ: πρώτον, η ιστορία θα γραφτεί με τη δική μου ματιά και δεύτερον, οι ίδιοι θα τη διαβάσουν όταν το βιβλίο θα είναι έτοιμο για τα βιβλιοπωλεία. Η μοναδική περίπτωση που πίεσα, διαπραγματεύτηκα και παρακάλεσα την ηρωίδα μου, είναι Η ΧΗΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΜΠΛΕΝΤ. Το γιατί, ευελπιστώ πως θα το νιώσουν οι αναγνώστες μου.

- Πόσο κόστισε στην ηρωίδα σας Ναυσικά  η αρχική της άρνηση να δει την αληθινή εικόνα του ανθρώπου με τον οποίο μοιραζόταν τη ζωή της, μέχρι που η ίδια η ζωή την ανάγκασε να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα;

Η Ναυσικά βλέπει χωρίς παραμορφωτικά γυαλιά ποιος πραγματικά ήταν ο σύζυγός της, μετά τον θάνατό του. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους εθελοτυφλεί, συμβιβάζεται, συγχωρεί, βολεύεται, ανέχεται. Όλα αυτά φτάνει η στιγμή που τα πληρώνει πανάκριβα και, το χειρότερο, τα πληρώνουν και τα παιδιά της.

-Ποια η προσωπική μας ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη ζωή μας;

Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα του βιβλίου μου. Είναι αυτονόητο πως δεν φταίμε πάντα εμείς για όσα μας συμβαίνουν, όμως είναι στο χέρι μας να αναλάβουμε την ευθύνη για τον τρόπο σκέψης μας, δράσης και αντίδρασης απέναντι στα γεγονότα και στους ανθρώπους. Η ΧΗΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΜΠΛΕΝΤ αναδεικνύει τη σημασία ανάληψης της ατομικής ευθύνης, όχι μέσα από «διδαχές» αλλά από πράξεις προς αποφυγή.

-Θα έλεγε κανείς πως στο βιβλίο σας κανείς δεν φέρει τα χαρακτηριστικά του απόλυτα καλού ή του απόλυτα κακού. Αντ’ αυτού, υπάρχουν στοιχεία που καθιστούν τους χαρακτήρες κατά περίπτωση συμπαθείς ή αποτρόπαιους. Το νόημα πίσω από αυτό ήταν να κάνετε ένα είδος σπουδής στην ανθρώπινη φύση, ή ενδεχομένως η επιθυμία να εξερευνήσετε μια ιστορία που εμπίπτει στις «γκρίζες» περιοχές της ηθικής;

Η ΧΗΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΜΠΛΕΝΤ βουλιάζει μέσα στις «γκρίζες» περιοχές της ηθικής αλλά όπως πολύ εύστοχα παρατηρείτε δεν φέρει τα χαρακτηριστικά του απόλυτα κακού˙ σίγουρα ούτε του απόλυτα καλού. Αγαπώ τη μελέτη της ανθρώπινης φύσης και οι σπουδές μου στην Κοινωνιολογία με έχουν επηρεάσει καταλυτικά ως προσωπικότητα, ως δημοσιογράφο και ως συγγραφέα.

Και τέλος

Μέσα από τις σελίδες του οικογενειακού δράματος της ιστορίας σας καταφέρνετε να αφηγηθείτε τα γεγονότα που έζησαν εκείνοι οι άνθρωποι. Κι όμως κάποιοι επιβίωσαν. Από πού άντλησαν αυτή τη δύναμη ζωής;

Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, όταν μένει χήρα στα 41 της χρόνια, αντλεί δύναμη από τα δύο ανήλικα, τότε, παιδιά της, την 11χρονη Διώνη και τον 9 μηνών Διονυσάκο. Επειδή ωστόσο την ιστορία του βιβλίου μού την εμπιστεύτηκε η, ενήλικη πλέον, κόρη της ηρωίδας, θέλω να σας πω ότι εκείνη ακόμη πασχίζει να επιβιώσει. Γιατί η επιβίωση μετά από μία τραγωδία, δεν αφορά μόνο τη συνέχιση της βιολογικής ζωής˙ αφορά εξίσου, ίσως και περισσότερο, την ψυχική επανάκαμψη. 

 

Γιούλη Τσακάλου

Ελεύθερος τύπος

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου