ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Συνέντευξη της συγγραφέως Ερσης Σωτηροπούλου στη Γιούλη Τσακάλου - Ελεύθερος Τύπος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας


Συνέντευξη της συγγραφέως Ερσης Σωτηροπούλου στη Γιούλη Τσακάλου, Ελεύθερος Τύπος, 9/10/24.

 


 

Όλα ξεκίνησαν με μία ανάρτηση της συγγραφέως Ερσης Σωτηροπούλου στο Facebook και αργότερα από τις εκδόσεις Πατάκη. Η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου.

«Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα φόρουμ συζήτησης στη λογοτεχνική σφαίρα, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα είναι το #ΠαγκόσμιοΦόρουμΛογοτεχνίας.

Ανάμεσα στα πολλά ονόματα συγγραφέων που θα άξιζαν το βραβείο Νόμπελ εμφανίζεται στο φόρουμ, η Έρση Σωτηρόπουλου!

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση:

https://www.worldliteratureforum.com/forum/index.php?threads/nobel-prize-in-literature-2024-speculation.68292/page-53#post-192246

Η Έρση είναι μία από τις πιο μεταφρασμένες Ελληνίδες συγγραφείς παγκοσμίως, πολυβραβευμένη στην πατρίδα, συγγραφέας ποιημάτων, μυθιστορημάτων, διηγημάτων και μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων το Are you up to it (2017), Ό,τι απέμεινε από τη νύχτα (2016), Εύα (2009). Ο Ζιγκ Ζαγκ μέσα από τις πικρές πορτοκαλιές (1999) αντιπροσώπευε ένα πρωτοφανές λογοτεχνικό γεγονός: για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας, μυθιστόρημα έλαβε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Εθνικό Βραβείο Κριτικής.

Από τότε πολλά μυθιστορήματα έχουν δημοσιευθεί σε όλο τον κόσμο και πολλά έχουν μεταφραστεί σε Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία και Σουηδία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Αίγυπτο.»

Οι ευχές όλων μας είναι μαζί της! Ελπίζοντας να  γίνει η πρώτη Ελληνίδα λογοτέχνης που θα τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που τη θέλουν να παίζει ψηλά στη λίστα με τους πιθανούς νικητές του φετινού βραβείου.

Κυρία Σωτηροπούλου,

-Πόσο ψύχραιμος μπορεί να παραμένει ένας λογοτέχνης όταν 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη, τον προτείνουν για βραβείο Νόμπελ..

Είμαι απόλυτα ψύχραιμη. Ξέρετε πόσες φορές έχω δεί το όνομα μου στις shotlists για βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Πόσω μάλλον που αυτή τη φορά πρόκειται για το Νόμπελ, το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο. Στη Γαλλία ήμουν υποψήφια δυο φορές για το σημαντικό βραβείο Femina και τις δυο φορές έφτασα πολύ κοντά, σχεδόν παρά τρίχα να το πάρω, τελικά βραβεύτηκαν άλλοι. Αν ήταν κάθε φορά να απογειώνομαι κάνοντας όνειρα και μετά να προσγειώνομαι απότομα βουλιάζοντας στην πίκρα, θα είχα σταματήσει να γράφω.

 

-Διαβάσαμε ότι είστε μέσα στα φαβορί όπως η Καν Σούε από την Κίνα, ο Χαρούκι Μουρακάκι από την Ιαπωνία και η Μάργκαρετ Άτγουντ από τον Καναδά. Το περιμένατε;

 

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.  Γνώριζα ότι το όνομά μου εμφανιζόταν συχνά στις λίστες των φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια. Εδώ δεν είχε γίνει γνωστό. Μόνο λίγοι φίλοι μου το ήξεραν. Όμως φέτος ανέβηκε ψηλά στην κατάταξη, μπήκε στα πρώτα ονόματα και το ζήτημα πήρε δημοσιότητα.

 

 

-Πολλοί αναρωτιούνται, τι έργο πρέπει να έχει κάποιος συγγραφέας στο ενεργητικό του ώστε να τον προτείνουν για ένα τόσο τιμητικό βραβείο.

Οπωσδήποτε μετράει η ποιότητα του λογοτεχνικού έργου και η προσωπική φωνή του συγγραφέα. Αυτά είναι κριτήρια, τα οποία στις αξιολόγησεις της Σουηδικής Ακαδημίας, ευτυχώς μέχρι τωρα, παραμένουν ανεπηρέαστα από την εμπορική επιτυχία των βιβλίων και την αναγνωρισιμότητα του συγγραφέα τους. Στην τελική απόφαση  παίζουν ρόλο κι άλλοι πράγοντες, γεωπολιτικοί, κοινωνικοί, φύλου κλπ. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν σπουδαίοι συγγραφείς που δεν τιμήθηκαν ποτέ με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχίας. O Τολστόι, ο Τσέχωφ, ο Τζόυς, ο Μπόρχες, για παράδειγμα. Δεν ήταν απλά καλοί συγγραφείς, αλλά κολοσσοί της Λογοτεχνίας και η Σουηδική Ακαδημία τους προσπέρασε.

 

-Τι κύρος πιστεύετε μπορεί να προσδώσει στη χώρα μας και στο χώρο των γραμμάτων μια τόσο σημαντική διάκριση; Θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής στο εξωτερικό;

Ναι θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, αρκεί βέβαια να υπήρχε κι από την πλευρά της Πολιτείας η βούληση να στηθεί ένας μηχανισμός που θα στήριζε την προσπάθεια σε βάθος χρόνος. Αλλιώς ό,τι θετικό και να προκύψει, ύστερα από λίγο σκάει σαν φούσκα ως συνήθως .

 

-Kυρία Σωτηροπούλου, κατά την γνώμη σας  είναι δύσκολοι καιροί για καλή λογοτεχνία;

Κυκλοφορεί πολύ σκουπίδι. Δεν μιλάω ειδικά για μας. Είναι γενικό φαινόμενο. Και φοβάμαι ότι οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ένα επιπλέον βήμα μη αναστρέψιμο προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

 

Εκτιμώντας το έργο σας, να ξέρετε εγώ προσωπικά αν βραβευτείτε θα κατέβω στο Σύνταγμα με γαλαρία να το γιορτάσουμε! 😊

 

 Γιούλη Τσακάλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου