ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΚΥΝΗΓΙ ΤΡΟΥΦΑΣ" Βάιος Κουκκόνης, Εκδόσεις Πνοή



ΚΥΝΗΓΙ ΤΡΟΥΦΑΣ

ΒΑΙΟΣ ΚΟΥΚΚΟΝΗΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

 

   Το νέο μυθιστόρημα του Βάιου Κουκκώνη, με τον τίτλο ΚΥΝΗΓΙ ΤΡΟΥΦΑΣ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, είναι μία καταιγιστική περιπέτεια δράσης με διαστάσεις μυστηρίου και ανεξήγητων συμβάντων.

   Φαντάζομαι θ΄ αναρωτηθείτε και εσείς-όπως και εγώ άλλωστε- πως αυτό το «υπόγειο» και εκλεκτό έδεσμα, η τρούφα, συγκαταλέγεται στον τίτλο ενός τόσο ατμοσφαιρικού μυθιστορήματος. Μία αστυνομική ιστορία που υπόσχεται έντονο σασπένς ξεδιπλώνοντας το ατμοσφαιρικό φυσικό τοπίο, -κάπου στην Βόρεια Ελλάδα- που τόσο περίτεχνα δομεί ο συγγραφέας μέσα από την συγκλονιστική αφήγηση των προσώπων που εμπλέκονται στην σκοτεινή αυτή ιστορία, που μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

 

Η μυθιστορία χωρίζεται σε τέσσερις χρονικές περιόδους.

 

   Στην πρώτη περίοδο θα γνωρίσουμε την Κατίνα. Μία γυναίκα που ζει απομονωμένη, θύμα μιας οικογενειακής τραγωδίας. Συμφιλιωμένη με την μοναξιά της, έχει αφοσιωθεί σε ό,τι αγαπάει περισσότερο και αποτελεί προτεραιότητα στην ζωή της, την ζωγραφική και τις τρούφες.

 

   Στο δεύτερο μέρος γίνεται μία αναδρομή στο παρελθόν και μία πρώτη γνωριμία με τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στην ιστορία.

Το παρελθόν ξυπνά, όσο και αν κάποιοι προτιμούν να το παραχώσουν βαθιά μέσα στα μύχια του μυαλού τους. «Θύμησες, σκέψεις, αναμνήσεις. Είναι εκείνες που ξέρουν άλλες φορές να σε ταξιδεύουν και άλλες να σε τρώνε όπως οι γύπες». Οι θύμησες βρίσκουν δίοδο στήνοντας έναν ανελέητο χορό στα μονοπάτια του μυαλού. Μία αλληλουχία από φονικά αποκαλύπτεται στον αναγνώστη, ο οποίος καλείται να βάλει τις αποκαλύψεις σε μία σειρά. Πρόκειται όμως για μαρτυρίες ή απλές ενδείξεις; Θύτες και θύματα μπλέκονται σε ένα κουβάρι, όπου οι αδυναμίες και τα πάθη υπερισχύουν του κοινού καλού, ενώ ο φόβος για τις αλήθειες που έρχονται, γίνεται βρόγχος στον λαιμό, πνίγει την ανάσα γεμίζοντας με ενοχές τους ιθύνοντες. Η αλλοτρίωση συνειδήσεων γεννά και φουντώνει τα ανθρώπινα πάθη, αποδυναμώνοντας τα θεμέλια του ψυχικού κόσμου.

 

   Στο τρίτο μέρος και ενώ όλοι οι φόνοι έχουν αποκαλυφθεί, η κατάθεση της Κατίνας θα φέρει στο φως την δράση μίας σατανικής σέχτας, μέλη της οποίας αποτελεί και η «αγαπημένη» παρέα της τρούφας. Βαλσαμωμένοι φασιανοί, ένα μαύρο βιβλίο με ανεξήγητα σύμβολα και μία μάσκα, όμοια ο διάβολος. Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της τρούφας στις σελίδες του βιβλίου και κεντρικό σύμβολο αυτού. Διαφθορά και εξαπάτηση, μυαλά σε σύγχυση, ένα σχέδιο πολύ καλά στημένο και εκτελεσμένο με τα μέλη να επικροτούν και να επευφημούν τις άνομες πράξεις τους πάνω από ανθρώπινα πτώματα, σημάδια κατάρρευσης της λογικής συνείδησης και της αμετάκλητης πορείας προς τον όλεθρο.

 

  Το τέταρτο και τελευταίο μέρος, ο συγγραφέας ισοπεδώνει τα πάντα, αλήθειες, ψέματα, πάθη και ενοχές δίνοντάς μας την απόλυτη ανατροπή.

   «Το κυνήγι της τρούφας» και η αγωνιώδη αναζήτησή της στα έγκατα της γης συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου να σκύψει στην ψυχή του, στον βαθύτερο εαυτό του, ν΄ αναλογιστεί τις πράξεις του, να επιβραβεύσει το δίκαιο και σωστό και να ξεριζώσει κάθε παράνομη και άδικη πράξη που προκαλεί το κακό. Συμβολίζει την ανάγκη να ενεργεί συνειδητοποιημένα με λογική συγκρότηση και ηθική.

 

  Μία ατμοσφαιρική περιπέτεια με κοινωνικά μηνύματα και με πλοκή μεστή, σφιχτοδεμένη. Με αφήγηση συναρπαστική, αποκαλυπτική από σελίδα σε σελίδα. Ένα βιβλίο με ευφάνταστη λογοτεχνική γραφή, μ΄ ένταση και δράση, με ολοκληρωμένους  πραγματικούς χαρακτήρες που διέπονται από αρρωστημένα πάθη, σκέψεις κρυφές και σκοτεινό παρελθόν, αληθοφανή πρόσωπα, πολύ καλά κρυμμένα πίσω από προσωπεία και «μάσκες» ψεύδους και υποκρισίας.

  Αξίζει να γνωρίσετε την ατμοσφαιρική γραφή ενός πολλά υποσχόμενου συγγραφέα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά να πλάθει ευφάνταστες αστυνομικές περιπέτειες με έντονο το κοινωνικό στοιχείο!

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου