ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Αφιέρωμα στη συγγραφέα κ.Ρούλα Σαμαιλίδου απο την κ. Σωτηρία Παπαρσένη !!





Η Ρούλα Σαμαϊλίδου γεννήθηκε στην Μύρινα της Λήμνου. Αποφοίτησε  από την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στην συνέχεια εργάστηκε σε τράπεζα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Σπάρτη.                                                                                                  

Στο έργο της πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με παλαιότερες εποχές (μεταφέροντας την πλοκή στο γενέθλιο νησί της).  Ως σήμερα έχουν εκδοθεί τα βιβλία της : «Χρόνια Οργής» και «Τα Κεντημένα Γοβάκια» από τις Εκδόσεις Ιδιομορφή, «Τα παραμύθια της γιαγιάς» από τις Εκδόσεις Λογότυπος, καθώς και τα «Πέρα από το νησί», «Η γειτονιά των ονείρων» και «Το Στίγμα» από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Η Ρούλα Σαμαϊλίδου ασχολείται γενικά με την λογοτεχνία, ενώ μικρότερα έργα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.



Τα δύο τελευταία της βιβλία που είχα τη χαρά να διαβάσω παρουσιάζω με λίγα λόγια παρακάτω

Το Στίγμα

Ένα μυθιστόρημα για το «στίγμα» που όχι μόνο δεν μικραίνει και δεν ξεχνιέται με την πάροδο των χρόνων αλλά έρχεται να προστεθεί σε ό, τι νεώτερο συμβαίνει και του δίνει ακόμη βαρύτερη σημασία. Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο με πολλές εμπλεκόμενες σχέσεις και δεσμούς, όπως είναι και η αληθινή ζωή, μυθιστόρημα που συνδυάζει το ρεαλισμό με τη φαντασία, την αλήθεια και το παραμύθι. Ηθικοπλαστικό μα και ρεαλιστικό μιας και όλοι μας έχουμε ακούσει ή και βιώσει το ρατσισμό και την περιθωριοποίηση στις μικρές κοινωνίες. Δεν χρειάζεται άλλωστε να συμβεί πραγματικά κάτι μεμπτό. Το διαφορετικό είναι από μόνο του όπλο στα χέρια ακαλλιέργητων και σκληρών ανθρώπων, προκειμένου να νιώσουν ότι είναι εκείνοι οι ισχυροί, οι κρίνοντες.




Η γειτονιά των ονείρων

Ένα βιβλίο ξεχωριστό είναι «Η γειτονιά των ονείρων». Καλογραμμένο, με ήρωες τρυφερούς, προσιτούς, ανθρώπους δικούς μας. Η ιστορία ζωντανεύει σαν παραμύθι που λέγεται από στόμα σε στόμα. Οι ήρωες στέκουν απέναντί μας. Μοιράζονται μαζί μας τους καημούς, τις έγνοιες μα και τις χαρές και τα όνειρά τους. Η Πανανή αντιπροσωπεύει επάξια την Ελληνίδα μάνα με το δυναμισμό, την αυτοθυσία, την τρυφεράδα προς τα παιδιά της και το σεβασμό και την απόλυτη αγάπη προς τον έρωτα της ζωής της. Οι εικόνες γεμάτες από μυρωδιές και γεύσεις, ιδιωματισμούς, έθιμα και τραγούδια του Ρεϊζντερέ μάς συντροφεύουν. Οι ιστορικές αναφορές απαραίτητες μα διόλου κουραστικές. Και το συναίσθημα διάχυτο και κατακλυσμιαίο.   

       

                                                                   

Είναι στην ανθρώπινη φύση να μην εγκαταλείπει την ελπίδα την ύστατη. Να σκύβει λίγο το κεφάλι ίσα για να πάρει τη βαθειά ανάσα και πάλι να ξεκινά με ορμή και δύναμη μεγαλύτερη από πριν. Κι οι Ρεϊζντεριανοί, απλοί άνθρωποι περιγράφονται μα με καρδιά γεμάτη αγάπη, πίστη και τραγούδι. Και πάνω απ’ όλα με όνειρα….. σαν το όνομα που έδωσαν στη γειτονιά τους.


Περισσότερα για τη συγγραφέα μας εδώ




ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

1 σχόλιο: