ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική άποψη της κ. Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Σκέψου εμένα οταν πονάς-Ελένη Κεκροπούλου"Εκδόσεις Ωκεανός!

περισσότερα για το βιβλίο εδώ



Σκέψου εμένα όταν πονάς - ΕΛΕΝΗ ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ


Ένα χρόνο στόλιζε την βιβλιοθήκη μου το συγκεκριμένο βιβλίο! Διαβάζοντας το “σημάδι του Κάιν”ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με την “ξεχωριστή” γραφή της συγγραφέας, που αποφάσισα να το ξεκινήσω! Τα συναισθήματα ανάμεικτα και πολύ-πολύ δυνατά, σε τέτοιο βαθμό που αισθάνομαι κατακερματισμένη ψυχικά! Ένα σύγχρονο, σπαρακτικό, ψυχογραφικό μυθιστόρημα με αληθινούς, ολοκληρωμένους χαρακτήρες, που αποτυπώνει τον τρόπο ζωής ατόμων, εγωπαθών,ματαιόδοξων, ψυχικά “νοσηρών”! Και όταν η ψυχή ποτίζεται από το δηλητήριο της ζήλιας, του φθόνου και του ανταγωνισμού, επόμενο είναι να νοσήσει και αυτό που την περιβάλει, το σώμα! “Νοσεί η ψυχή νοσεί και το σώμα” το γνωστό ρητό του Ιπποκράτη, έρχεται να το επιβεβαιώσει, αλλά και να ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι στα τρίσβαθα της ψυχης μας!

Τέσσερις γυναίκες, η τρυφερή και στωική Αμαλία, η πανέμορφη εγωπαθής Εύα, η αισθαντική αλλά ενοχική Αλίκη και τέλος η Λία, πιστό αντίγραφο της Αλίκης, αλλά και “ θύμα” της αλλοπρόσαλλης συμπεριφορά της, όλες τους, θύματα της αρρενωπότητας, έρμαια στα χέρια της ανδρικής υπεροχής, ψυχικά εξαρτημένες απο το αρσενικό, αποζητούν την επιβεβαίωση και την αναγνώριση της αξίας τους, μέσω του δυναμισμού του! Ονειρεύονται την ολοκλήρωσή τους μέσω αυτού ή μήπως ασυνείδητα, την αυτοκαταστροφή τους(;). Μία ενδελεχή μελέτη του καθηλωτικού αυτού βιβλίου, θα μας πείσει! Ποικίλες σκέψεις και προβληματισμοί καλείται να εκλογικεύσει ο αναγνώστης, διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο!

Εν πρώτοις, η γυναίκα σε πρώτο πλάνο, απογυμνωμένη από την υλική της υπόσταση, φέρνει στην επιφάνεια, συναισθήματα αρρωστημένα, προερχόμενα από προσωπικά βιώματα που σημάδεψαν την ψυχή της και καθόρισαν ένα συγκεκριμένο πρότυπο συμπεριφοράς. Κατά πόσο άραγε, η απόρριψη της μητρότητας, ο χαρακτηρισμός του θαύματος της ζωής, ως “μοιραίο λάθος”, μπορεί να εμφυσήσει στην γυναίκα συναισθήματα αποστροφής απέναντι στο δημιούργημα της φύσης, ώστε υποσυνείδητα, να βρεθεί εξαρτημένη από μία ολέθρια σχέση, για να καλύψει αυτό το ίδιο το δυσαναπλήρωτο κενό που προκαλεί η άρνηση και η αποστροφή;

Η ανάγκη της Αλίκης να βιώσει την στοργή και αφοσίωση, από τον άνθρωπο που την έφερε στον κόσμο, έμεινε ανολοκλήρωτη, σαν μία πληγή που θεωρείς ασήμαντη, όσο και αν αυτή σου θυμίζει ότι έχει σημαδέψει το σώμα σου και αποζητά την προσοχή σου! Θύμα και η ίδια της εγωπαθούς και ατομικίστριας Εύας, θα βρεθεί “υπόλογη” μιας συμπεριφοράς, που θ΄αποτελέσει το “κουσούρι”, το στίγμα της οικογένειας, ένα καλά κρυμμένο μυστικό, που παραμονεύει να πάρει σειρά και στην επόμενη και μεθεπόμενη γενιά! 

Τον κύκλο αυτό, της οικογενειακής “ειμαρμένης” έρχεται να κλείσει η Λία, που στερημένη και αυτή της μητρικής αφοσίωσης αισθάνεται ν΄ασφυκτιά από την άπλετη αγάπη των γιαγιάδων της, ενώ αδυνατεί να εξηγήσει από που πηγάζει η απελπισία που νιώθει, όπως αδυνατεί να ερμηνεύσει και το βουβό κενό στην ψυχή της! 

Η αλληλένδετη σχέση μητέρας-κόρης, μπαίνει στο μικροσκόπιο της συγγραφέας και μελετάται με κάθε λεπτομέρεια! Σαν “απο μηχανής” θεός εμφανίζεται ο Άρης (τυχαίο τ΄όνομα του;). Είναι ο άνθρωπος στον οποίο θα γαντζωθούν με όλο τους το είναι, ο άνθρωπός τους, ο άτρωτος, ο πυγμαλίωνάς τους! Στο πρόσωπό του, θ΄αναζητήσουν να καλύψουν το κενό της απώλειας, την συναισθηματική ανεπάρκεια, θα διεκδικήσουν την αποκλειστικότητα!

Η κ. Κεκροπούλου δημιουργεί μία πολυποίκιλη ψηφίδα ανθρώπινων συμπεριφορών, εθισμένων σε πάθη, λάθη και αδυναμίες, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, με ανεπανόρθωτες συνέπειες ! Δεκάδες ερωτηματικά εγείρονται από αυτό το ψυχολογικό δράμα των ηρώων μας... Ένα γαϊτανάκι κομματιασμένων ανθρώπινων ψυχών, σαν σε αρχαία τραγωδία, ταλανίζονται από προγενέστερα λάθη, παρερμηνεύουν σημάδια, στηρίζονται σε φρούδες ελπίδες , για να φθάσουν στην λύτρωση!

 Ένα βιβλίο με νοήματα και παιδευτική αξία! Μέσα από τις σελίδες του, ο καθένας μας μπορεί να βρει κομμάτια του εαυτού του, αφού πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπινους χαρακτήρες που ζουν ανάμεσά μας!



ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΎΛΟΥ για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ


Περισσότερα για τη συγγραφέα μας εδώ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου