ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κ. Εύη Αναστασιάδου για το βιβλίο "η Κληρονόμος του Ποταμού" Εκδόσεις Ψυχογιός!





Λίγα λόγια Λένε πως ξέρεις ότι έχεις διαβάσει ένα καλό βιβλίο, όταν γυρίζεις την τελευταία σελίδα και αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει έναν φίλο…

 Έχουν δίκιο…. γύρισα την τελευταία σελίδα και ένιωσα ένα κενό και μια απουσία… είχα την ανάγκη να γυρίσω πάλι στην πρώτη σελίδα, να κάνω το ταξίδι από την αρχή, βήμα- βήμα, σελίδα- σελίδα, λέξη με λέξη Ξανά… Να ζήσω ακόμα μια φορά την ιστορία της Φιλίτσας που έγινε Ρόζα, να ακολουθήσω τη ζωή της, να γνωρίσω τους εχθρούς και τους φίλους της και να ταξιδέψω πάλι εκεί που με πήγε μαγικά η υπέροχη γραφή της Δήμητρας Ιωάννου. 

Λυρική στις περιγραφές της, πλούσια σε φαντασία, με σεβασμό στους θρύλους και τις δοξασίες του τόπου, με αγάπη στους αναγνώστες της. Ένας ύμνος στην ευφάνταστη ελληνική μυθολογία και μια υπέροχη αναφορά στα Ομηρικά έπη, που τα διάλεξε έξυπνα σαν οδηγό για τη λύση του μυστηρίου. 

Εκεί… Στις όχθες του Αχέροντα, στο αντάμωμα των ποταμών με το Ιόνιο, τον ψυχοπομπό Ερμή, τον βαρκάρη, την Λευκοθέα το αερικό και τα μαγικά βοτάνια της… εκεί που φύλαγε το σκήπτρο του ο Άρχοντας… Εκεί, στο μοναδικό Ηπειρώτικο τοπίο… εκεί που θα ξεκινήσουν και θα τελειώσουν όλα…. Και ενώ το μυαλό σου έχει γεμίσει από την ομορφιά της φύσης και από ηρεμία, σε πιάνει από το χέρι και σε οδηγεί απαλά στο σήμερα ξετυλίγοντας αριστοτεχνικά το κουβάρι της ζωής και της δολοφονίας της Ρόζας. 

Παρελθόν και παρόν δένουν αρμονικά. Η δεκαετία του 60, υπέροχα δοσμένη, σε ταξιδεύει σε μια Αθήνα γοητευτική που ίσως δεν την γνώρισες αλλά ένιωσες πως την ξέρεις μέσα από τις θαυμάσιες περιγραφές της κ. Ιωάννου. Οι χαρακτήρες των ηρώων πλασμένοι εξαιρετικά. Για κάθε έναν από αυτούς δημιούργησε και ένα πολύ καλά μελετημένο ψυχογράφημα. 

Η αγωνία και το μυστήριο σε συντροφεύουν μέχρι το τέλος του βιβλίου. Υπέροχη η πλοκή, σαν ένα αριστουργηματικό και πολύχρωμο κέντημα… σε συγκλονίζει… 

Γρήγορο και έξυπνο στην ροή του, γεμάτο δράση, έρωτες, πάθη, μίση και φιλοδοξίες. Με την αιώνια μάχη του καλού με το κακό να με προβληματίζει, με τη ατέρμονη ανάγκη μας να βρούμε το νόημα της ζωής να με κάνει να σκέφτομαι πόσο λάθος κάνω να λειτουργώ σαν αθάνατη και με ένα τέλος ανατρεπτικό και απρόσμενο. 

Με συγκίνησε με την αναφορά της στην Κασσάνδρα ( ηρωίδα προηγούμενου βιβλίου της), στην τελευταία παράγραφο. Πιστεύω πως 

Η Κληρονόμος του Ποταμού είναι το καλύτερό της πόνημα μέχρι σήμερα!!!! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!!

Εύη Αναστασιάδου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ


 
Η Δήμητρα Ιωάννου κατάγεται από την Πρέβεζα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ,ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ, ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ. Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου