ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κ. Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Λέμον Πάι - Κωνσταντίνα Μόσχου" Εκδόσεις Σιδέρη!





Ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου «ΛΕΜΟΝ ΠΑΪ» της Κωνσταντίνας Μόσχου, παραπέμπει σ΄ ένα προκλητικά επιθυμητό γλυκό, όπως προκλητική και συνάμα μυστηριώδης, είναι η γυναικεία φιγούρα στο εξώφυλλο του βιβλίου! 

Ένα πραγματικά λαχταριστό βιβλίο με λιτή όμορφη γραφή, σφιχτοδεμένη πλοκή, που κυλάει γρήγορα, διαβάζεται ξεκούραστα, σε ταξιδεύει, σα μια καλή, κλασική ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με χαρακτήρες, που τους διέπει η αυθεντικότητα, ο αυτοσαρκασμός, ο αυθορμητισμός και η ευαισθησία. Ένα αστυνομικό βιβλίο «παλαιάς κοπής» θα το χαρακτήριζα εγώ, που εστιάζει περισσότερο στις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις, στο «κοινωνικό γίγνεσθαι» και όχι στον καθαυτό φόνο ή στο αυτούσιο έγκλημα.

 Ένας ανατρεπτικός χαρακτήρας, η μοιραία και σαγηνευτική Φιλίππα, ένας ιδιωτικός αστυνομικός ντεντέκτιβ, ο Στάθης Παντελιάς, ιδιόρρυθμος αλλά και οργανωτικός, με ξεχωριστό ταπεραμέντο στις διασταυρώσεις στοιχείων για την εξιχνίαση του μυστήριου, ο αντισυμβατικός με τις εκκεντρικές μεθόδους μελέτης του εγκλήματος, ιατροδικαστής, «Πελ» ή ποταμός, Πελοπίδας Αλιάκμονας (λατρεμένος δικός μου χαρακτήρας), ο αυθεντικός χαρακτήρας της Τζέσυ, φιλόδοξη ατάλαντη τραγουδίστρια και φίλη του Παντελιά, η κωμική φιγούρα του καφετζή Σωτήρη με τις πορτοκαλάδες του (αγαπημένο δροσιστικό ρόφημα του Παντελιά), που φιλοδοξεί να γίνει κάποτε βοηθός ντεντέκτιβ, ο αστυνομικός διευθυντής Παπαμιχαήλ, το λεγόμενο «μεγάλο αφεντικό», ο σκληρός και πιστός βοηθός του, αστυνομικός Σιγανός, που συγκινεί με την απίστευτη ιστορία του, είναι ορισμένα από τα πρόσωπα κλειδιά, που συνθέτουν ένα πολυπρόσωπο αστυνομικό μυθιστόρημα. 

Ο Στάθης Παντελιάς καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο διαδοχικών δολοφονιών, μιας αλυσίδας επιφανών οικονομικά ανθρώπων, καθώς και την «υποθετική» παρακολούθηση της αισθησιακής Φιλίππα. Και καθώς τ΄ αποδεικτικά στοιχεία της μπερδεμένης αυτής υπόθεσης, είναι καταιγιστικά, το αστυνομικό δαιμόνιο του Παντελιά, αναλύει μεθοδικά και ψύχραιμα ό, τι καινούργιο προκύπτει, καθώς δεν του αρέσει ν΄ αφήνει στην μέση οποιαδήποτε εκκρεμότητα. 

Αυτό που προσωπικά μ΄ εντυπωσίασε στην γραφή της Κα Μόσχου, είναι η αυθεντικότητα και η ζωντάνια, που προσδίδει στους διαλόγους των προσώπων του βιβλίου. 

Εν κατακλείδι, το «ΛΕΜΟΝ ΠΑΪ» είναι ένα ευχάριστο ευκολοδιάβαστο βιβλίο, που ξεχωρίζει για την εύθυμη νότα που δίνει στην αστυνομική ιστορία αλλά και για την γλυκόξινη γεύση, που αφήνει το τέλος στον αναγνώστη. 

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ



Η Κωνσταντίνα Μόσχου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε γραφιστικά και σχέδιο. Εργάστηκε στον έντυπο καθηµερινό και περιοδικό Τύπο στη διαφήµιση, στη σύνταξη και στην αρχισυνταξία, στη συγγραφή βιβλίων έρευνας για ένθετες εκδόσεις, στην επιµέλεια βιβλίων, στην επικοινωνία-δηµόσιες σχέσεις.
 
Τίτλοι βιβλίων:
(2018) Λέμον πάι, Σιδέρη Μιχάλη
(2014) Όσο υπάρχει Ανατολή, Σιδέρη Μιχάλη
(2012) Η πόλη της Υδράηρας, Σιδέρη Μιχάλη
(2008) Ο θησαυρός του Ποσειδώνα, Σιδέρη Μιχάλη
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2014) Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, Τόπος
(2013) Όλα για τη ζωή μου, Σιδέρη Μιχάλη
(2011) Αγάπησα τον δολοφόνο μου, Σιδέρη Μιχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου