ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Εύης Αναστασιάδου για το βιβλίο "Δεξί κίτρινο ΛΟΥΣΤΡΙΝΙ - Ιφιγένεια Τέκου" Εκδόσεις Ψυχογιός!




Δεξί κίτρινο ΛΟΥΣΤΡΙΝΙ - Ιφιγένεια Τέκου

Όταν πρωτοείδα το εξώφυλλο, ενθουσιάστηκα… 

Όταν διάβασα το οπισθόφυλλο, μου κέντρισε το ενδιαφέρον…

Όταν όμως άρχισα την ανάγνωση, πραγματικά γοητεύτηκα.

Με συνεπήρε, με πήρε από το χέρι και με παρέσυρε σε μια διαδρομή από την Κάλυμνο, στη Νότια Γαλλία γεμίζοντάς με εικόνες, συναισθήματα και αρώματα.
Μόλις βρέθηκα στην Κάλυμνο του 1934 ένιωσα πως έκανα ένα ιστορικό και πολιτιστικό ταξίδι σε μια εποχή που τα γεγονότα της ιστορίας του νησιού αυτού των Δωδεκανήσων, μου ήταν άγνωστα. Αμέσως η συγγραφέας με έβαλε στο κλίμα της Ιταλικής Κατοχής, στη ζωή των νησιωτών, την σκληρή αντιμετώπιση τους από τους δυνάστες- Ιταλούς, την ντοπιολαλιά τους, τη στέρηση, την πείνα, τον αγώνα των σφουγγαράδων απέναντι στην αρρώστια ή και τον θάνατο, την αγωνία και τη λαχτάρα των γυναικών τους που έμεναν πίσω και περίμεναν….

Σ’ αυτό το νησί γεννιέται μια δυνατή φιλία ανάμεσα σε δυο κορίτσια τη Θεμελίνα και τη Χριστίνα. Θα γίνουν αχώριστες, θα μοιράζονται τα πάντα… όνειρα, χαρές, λύπες, έρωτες ακόμα και το ίδιο σπίτι κάποια στιγμή… θα είναι καλύτερες και από αδελφές, ώσπου ένας βιασμός θα φέρει τα πάνω-κάτω στη ήδη δύσκολη και μίζερη ζωή τους.



Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησα τις εξελίξεις με τους αριστοτεχνικά φτιαγμένους από τη συγγραφέα ήρωες, ειδικά αυτή του «τέρατος», που πολλές φορές πίστεψα πως τον είχα μπροστά μου….

Με λόγο που ρέει απλά, αλλά τόσο όμορφα και άμεσα, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία έντονα συναισθήματα να μου γεμίζουν την ψυχή. 

Το ταξίδι συνεχίζεται στη Νότια Γαλλία, εκεί που οι ήρωες ξεκινούν μια καινούρια ζωή, με όλες τις δύσκολες συνθήκες, φτώχεια, ρατσισμό, ξενοφοβία, αγώνα για επιβίωση. Εκεί ταυτόχρονα, που η συμπαράσταση, η αγάπη, η συμπόνια και η αληθινή φιλία δεν βρίσκουν εμπόδιο πουθενά και καταφέρνουν να ανθίσουν και να καρπίσουν.

Η ζωή προχωράει χωρίς να σταματήσει να πάρει μια ανάσα, δεν ρωτάει, δεν περιμένει, δεν νοιάζεται….έρωτες γεννιούνται και πεθαίνουν, άνθρωποι γεννιούνται και πεθαίνουν, το γέλιο εναλλάσσεται με το κλάμα και μέσα σε όλα αυτά ξεκινά και ο ΒΠΠ.

Ζωντανές περιγραφές, ιστορικά στοιχεία, η μετανάστευση, η αντίσταση, και πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις κράτησαν ζωντανό το αναγνωστικό μου ταξίδι, μέχρι και την τελευταία σελίδα. 

Η εξέλιξη της κ.Τέκου είναι εντυπωσιακή! 

Χαίρομαι γι’ αυτό, και την ευχαριστώ θερμά για το υπέροχο ταξίδι που μου χάρισε!

Εύη Αναστασιάδου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για την συγγραφέα εδώ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου