ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Λένας Παπανικολάου για το βιβλίο "Η οργή του τυφλού ποταμού" Εύα Μαζοκοπάκη - Εκδόσεις Πηγή


Η ιστορία ξεδιπλώνεται σ' ένα  μικρό χωριό της Κρήτης , στο Καλούδι. Κεντρικοί ήρωες της πολυπρόσωπης  ιστορίας  είναι οι τρεις γενιές  της  οικογένειας  Σταύρου . Πρόσωπα εξέχοντα, υπεράνω πάσης υποψίας.  

Η ιστορία ξεκινάει την δεκαετία του 1960 όταν  ο Αλέξανδρος Σταύρου γιος του πανίσχυρου άρχοντα της περιοχής, ερωτεύεται τη νεαρή κόρη της υπηρέτριάς τους.  Ο έρωτας αυτός δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει,η μητέρα του έχει άλλα σχέδια για αυτόν. Αποφασίζει  να τον παντρέψει  με την Ευμορφία, την κόρη του Ματθαιάκη. Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι πως στην πραγματικότητα από πίσω κρύβεται κι ένας εκβιασμός.

Ο πατέρας του βλέπει με μεγάλη του  λύπη  την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Πριν τριάντα χρόνια  αναγκάστηκε να παντρευτεί την Παγώνα μια γυναίκα που ποτέ δεν ήθελε, αυτό που δεν γνωρίζει  είναι πως και ο δικός του πατέρας είχε πέσει θύμα εκβιασμού! 

Ο αναγνώστης μέσα από φλας μπακ θα μεταφερθεί στο καλοκαίρι του 1930 και θα μάθει πως ξεκίνησε η  ιστορία της οικογένειας Σταύρου.

Ποιος είπε πως η σιωπή είναι χρυσός ;

Αυτό το βιβλίο έρχεται να καταρρίψει τα δεδομένα της σιωπής.

Η σιωπή πολλές φορές είναι φόβος!

Φόβος στην εξουσία!

Φόβος και υποδούλωση  στις ταξικές διαφορές. 

Πίσω  όμως από το παραπέτασμα του φόβου υπάρχει πολλές φορές  φθόνος , ζήλεια και μίσος!

Το καλό και το κακό! 

Τα ψέματα και οι αλήθειες! 

Ο θύτης και το θύμα! 

Οι τύψεις και οι ενοχές! 

Τα λάθη και τα πάθη ενάντια στις  ένοχες συνειδήσεις.

Οι εκβιασμοί και η αλαζονεία  φέρνουν  συντριβή και απόλυτη παράνοια.

Οργή  που δηλητηριάζει και εξαλείφει κάθε ίχνος ελέγχου. 

Ήρωες των ενστίκτων και όχι της λογικής! Σκληροί στις κουβέντες, στις πράξεις  και ατσάλινοι στα συναισθήματα έχουν περιχαρακωθεί στο κάστρο τους ..

Η κατάχρηση εξουσίας και ματαιοδοξίας  μαζί με τα τερτίπια της μοίρας εκτινάζονται  και σπέρνουν  την οργή, τον σεισμό, τη φωτιά ..

Ο χορός της τραγωδίας μόλις ξεκινά το ταξίδι στη χώρα της απάτης .

Σκέψεις και αποφάσεις φέρνουν το αδιέξοδο, την πανωλεθρία.

Ξεσπούν σε ψυχές αμόλυντες, γεμάτες πίστη και αφοσίωση. 

Το παρελθόν δεδομένο, το παρόν προσωρινό, το μέλλον άδηλο.

Άγγελοι και δαίμονες, οι δύο όψεις της ζωής .

Και τέλος η δικαιοσύνη, η κάθαρση και η λύτρωση!

''ΥΒΡΙΣ-Υπερκτίμηση δύναμης.

ΑΤΗ-Αποτέλεσμα ύβρεως-τύφλωση του νου.

ΝΕΜΕΣΙΣ-Θεία δίκη.  

ΤΙΣΙΣ -Συντριβή, καταστροφή. 

Ένα βιβλίο που θα συγκλονίσει ήθη, θα καταψύξει αξίες, θα παγώσει ζωές, θα οδηγήσει σε αδιέξοδα λάθη, θα πληγώσει συνειδήσεις, θα μολύνει αθώους, θα ρημάξει συναισθήματα, θα επιφέρει την ύβρη και θα υποκύψει στην απόλυτη τίση, μόλις επέλθει η πολυπόθητη κάθαρση!

 


''Το ψέμα είναι πάντα προσωρινό και ζυμωμένο με ευπαθές υλικό ,έχει συγκεκριμένη διάρκεια και αποδομείται πανεύκολα , μόλις χτυπηθεί στο κέντρο του. Και η αλήθεια -αργά ή γρήγορα- το κατακεραυνώνει, καθώς διαθέτει υπομονή, είναι συμπαγής  και διατηρείται αναλλοίωτη στο χρόνο, λόγω του αυθεντικού υλικού της κατασκευής της. Αποτελεσματικά χτυπά το ψέμα στην καρδιά και του αφαιρεί κατευθείαν την αναπνοή.''

Η Οργή του Τυφλού Ποταμού είναι ένα σκοτεινό και επιβλητικά ατμοσφαιρικό  ανάγνωσμα. 

Ένα μυθιστόρημα με βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις, που δεν θα αφήσει κανένα αναγνώστη  ασυγκίνητο.

Η Εύα Μαζοκοπάκη με την πρώτη της δουλειά έχει πιάσει το σφυγμό των αναγνωστών.

Αναμφίβολα ήρθε για να αφήσει το στίγμα της  στην ελληνική λογοτεχνία.

Μην το χάσετε για κανένα λόγο!

Λένα Παπανικολάου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο  ΕΔΩ 

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, κοντά στα νερά του Τυφλού ποταμού, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας κλειστής, συντηρητικής ανθρώπινης κοινωνίας, πλασμένης από ένα συνονθύλευμα αγγέλων και δαιμόνων επί γης. Κρίματα, ενοχές, ψέματα, πάθη, αναμεμειγμένα με πόθους, όνειρα, ελπίδες, αγάπη… Οι ανθρώπινες ύβρεις αμέτρητες, το σκοτάδι των ψυχών απύθμενο. Η νέμεση καραδοκεί και η κάθαρση πλησιάζει.

Ο ποταμός του χωριού είναι Τυφλός ή η τυφλότητα ανήκει στη σφαίρα της ανθρώπινης εσωτερικότητας; Ένας οργισμένος Τυφλός ποταμός μπορεί να ξεπλύνει τα κρίματα και να οδηγήσει στην κάθαρση; Να φέρει την όραση στις απαίδευτες ψυχές και να χαρίσει το φως στις λεηλατημένες ζωές; Θεραπεύεται άραγε η τυφλότητα της ψυχής; 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου