ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΑΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ ΣΟΥ" - ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ - Εκδόσεις Διόπτρα

 

ΑΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ ΣΟΥ

Λάκης Λαζόπουλος

Εκδόσεις Διόπτρα

 

 Πώς μπορείς να κρίνεις ένα βιβλίο, αν είναι καλό ή όχι, που αφορά προσωπικές στιγμές και βιώματα του συγγραφέα; Ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής, στο οποίο ο συγγραφέας μάς συστήνεται -αφού μέχρι τώρα λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την οικογενειακή του ζωή- και μάλιστα μέσα από δύσκολες καταστάσεις; Απλά τα πράγματα...δεν μπορείς να το κρίνεις. Ούτε σε ενδιαφέρει αν θα σου αρέσει πολύ ή λιγότερο ή καθόλου. Για ποιον λόγο τότε να το διαβάσεις; Γνωρίζεις από την αρχή ότι αυτό το βιβλίο δεν έχει happy end, ο τίτλος του αν και πρωτότυπος μαρτυρά το τέλος, δεν θα είναι ένα "όμορφο" αναγνωστικό ταξίδι, ξέρεις την εξέλιξη, θα σε στενοχωρήσει, θα σε προβληματίσει, θα σε θυμώσει... Αξίζει όμως να το διαβάσεις...για την Τασούλα του Λάκη, που σε αιχμαλωτίζει με το βλέμμα της στο εξώφυλλο...για την ανάγκη που ένιωσε ο Λάκης των 10 Μικρών Μήτσων να ξεγυμνωθεί και να μιλήσει για λάθη, φόβους και προδοσίες...για την κάθε "Τασούλα" που δίνει την δική της μάχη με το θηρίο που λέγεται καρκίνος και ελπίζει να τα καταφέρει.

"Η πάλη με τον καρκίνο είναι μία πάλη μ'ένα θηρίο που δεν μπορείς να του κάνεις τον μάγκα. Μια ελπίδα έχεις μόνο. Να σε λυπηθεί το θηρίο και να σε αφήσει."

Ο Λάκης μιλά για όλα, χωρίς ντροπές κι αναστολές, δεν υπάρχει λόγος άλλωστε. Μοιράζεται αναμνήσεις μιας ζωής με έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά. Την γνωριμία τους, την σχέση τους, τον γάμο τους, την οικογένειά τους. Μιλά για όλα τα καλά και τα άσχημα που ζήσανε μαζί μέχρι την ώρα που η διάγνωση της ασθένειας σταμάτησε το ρολόι της ζωής και άρχισε την αντίστροφη μέτρηση. Για πόσο; Προσπάθησαν να είναι για πολύ. Ελπίζανε να είναι για πολύ. Εξετάσεις, θεραπείες, γιατροί... όλα για την Τασούλα...

Μιλά για την απώλεια και τον πόνο που έχει προκαλέσει το κενό που άφησε πίσω της. Κάνει την απογραφή του σε λάθη κι ενοχές όταν ανακαλύπτει γράμματα δικά της στα οποία έχει γράψει όσα δεν μπόρεσε να του πει όλα τα χρόνια που ήταν μαζί του. Μιλά για την ανακούφιση που βρήκε στην ζωγραφική, με την οποία θέλει να ασχολείται από δω και πέρα. Διάβασα σε συνέντευξή του ότι ετοιμάζει μια έκθεση ζωγραφικής με τα έργα του στην αγαπημένη τους Πάρο τον Αύγουστο, τον μήνα που έφυγε από το νησί η Τασούλα για το νοσοκομείο και δεν ξαναγύρισε. 

 


 

Γράμματα δικά του και της Τασούλας, φωτογραφίες από ταξίδια αναψυχής και ταξίδια για ιατρικούς σκοπούς καθώς και πίνακες που έχει φιλοτεχνήσει ο Λάκης βρίσκονται ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου και κάνουν πιο "οπτική" την εξομολόγηση του Λάκη.

"Τι είναι έρωτας; Έρωτας είναι δύο άλογα που σέρνουν ένα κάρο μαζί και έτσι τρέχει γρήγορα το κάρο. Κι αγάπη τι είναι; Αγάπη είναι όταν φύγουν τα άλογα και πρέπει να κουβαλήσετε το κάρο οι δυο σας, μόνοι σας. Λοιπόν, το κουβαλήσαμε μαζί το κάρο. Ίσως η ίδια κουράστηκε, αλλά τώρα με βλέπει να κουβαλάω μόνος μου το κάρο της αγάπης μας."

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου