ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ" Κώστας Κρομμύδας, Εκδόσεις Διόπτρα


ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Κώστας Κρομμύδας  -  Εκδόσεις Διόπτρα

 

Κατασκοπεία, διπλωματικές σχέσεις, πολιτικά παιχνίδια, απειλές και παραπλανήσεις, συνωμοσίες, προκλήσεις, παραβιάσεις και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά ο έρωτας. Μια μυθοπλασία κεντημένη με μαεστρία πάνω σε έναν γνώριμο καμβά για πολλές δεκαετίες και πρώτο θέμα στις ειδήσεις τον τελευταίο καιρό σε καθημερινή βάση. Η συστηματική πολιτική της Τουρκίας για αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις σε βάρος της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο πάντα πρώτο στις βλέψεις της γείτονος χώρας.

Στον "Δούρειο Ίππο" η Ελλάδα και η Τουρκία παίζουν το πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι εξουσίας ως τώρα και τα θερμά επεισόδια απέχουν ελάχιστα από την πολεμική σύρραξη. Η Ισιδώρα, αναλαμβάνει να μεταφέρει μια σημαντική πληροφορία έγκαιρα και με ασφάλεια στα υπόγεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το παραμικρό λάθος ή απροσεξία θα θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ζωή της αλλά και την ειρήνη στην περιοχή. Η Ισιδώρα θα κληθεί να αποδείξει ότι δικαίως την εμπιστεύονται και της αναθέτουν αποστολές υψίστης εθνικής ασφάλειας. Ένας άντρας θα της τραβήξει την προσοχή ερωτικά και στο πρόσωπό του θα αναζητήσει την αλήθεια. Εμπιστοσύνη, μυστικά και έρωτας θα φέρουν ανατροπές στην καρδιά της και θα την κάνουν καχύποπτη για τους συνεργάτες της..."η προδοσία δεν έρχεται σχεδόν ποτέ από τους εχθρούς σου". Στο τέλος καταλαβαίνει ότι "ο Δούρειος Ίππος κάθε ανθρώπου είναι όσα κρύβει στην καρδιά του".

Στο 10ο μυθιστόρημά του, ο Κώστας Κρομμύδας εμπνέεται από την ιστορία ενός Έλληνα κατασκόπου, του Βασίλη Γιαννόπουλου και χρησιμοποιώντας θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τα ελληνοτουρκικά παιχνίδια εξουσίας και επικράτησης στο Αιγαίο, γράφει για την Ισιδώρα. Μια δυναμική πράκτορα, υποταγμένη στις σκληρές απαιτήσεις της "δουλειάς", με υψηλό το αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος για τις υπηρεσίες που αναλαμβάνει, έμπειρη "στην τέχνη της παραπλάνησης". Ανάμεσα στις αποστολές και στα υπόγεια των Μυστικών Υπηρεσιών η μοίρα αποφασίζει να παίξει με την Ισιδώρα και να της θυμίσει ότι εκτός από κατάσκοπος, είναι και γυναίκα με ανάγκες, που θέλει να ζήσει τον έρωτα, έντονα και δυνατά, ακόμα κι αν είναι απαγορευμένος. Η "γυναίκα" θα αναμετρηθεί με την "κατάσκοπο" στο μυαλό και την καρδιά της Ισιδώρας και "κάθε προσπάθεια να αποφύγει το πεπρωμένο της θα έχει μία κατάληξη: να το συναντήσει".

Ο Κώστας Κρομμύδας σε κάθε καινούργιο μυθιστόρημά του προσφέρει στο αναγνωστικό του κοινό μία ιστορία πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Ο "Δούρειος Ίππος" είναι ένα κατασκοπευτικό μυθιστόρημα, με πλούσια πλοκή και δράση, με κεντρικό πρόσωπο και πάλι μια γυναίκα. Με ζωντανούς διαλόγους και ρεαλιστικό, σε σημείο που η μυθοπλασία γίνεται αληθοφανής και η Ισιδώρα και οι άλλοι ήρωες της ιστορίας αποκτούν φυσική υπόσταση.

Ο συγγραφέας μετά από ενδελεχή μελέτη κι έρευνα, έγραψε αντικειμενικά, χωρίς εθνικές εξάρσεις, απόλυτα ισορροπημένα και χωρίς περιττές περιγραφές μία ιστορία που θα μπορούσε να γίνει σενάριο ταινίας για την μεγάλη οθόνη. Δεν "εκβιάζει" ή υποδεικνύει τα συναισθήματα του αναγνώστη αγωνία, θυμός, αγανάκτηση αλλά και αισιοδοξία, ελπίδα, προσδοκία. Από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα. Ένα μυθιστόρημα που δεν το αφήνεις εύκολα από τα χέρια σου εάν δεν φτάσεις στο ΤΕΛΟΣ.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου