ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Φτου και βγαίνω ζωή" Ρούλα Σαμαιλίδου, Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

 

ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ ΖΩΗ

Ρούλα Σαμαϊλίδου - Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

Η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βασίστηκε στην θρησκευτική ταυτότητα και περιελάμβανε τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας και τους Μουσουλμάνους πολίτες της Ελλάδας. Ήταν υποχρεωτική και χώρισε φίλους και γείτονες που για χρόνια ζούσαν αρμονικά και ειρηνικά βάζοντας στην άκρη τις θρησκευτικές διαφορές τους. Σχέσεις ζωής, δοκιμασμένες σε δύσκολες συνθήκες, με βάσανα και καημούς, γι'αυτό και οι αποχαιρετισμοί συνοδεύονταν με δάκρυα, πόνο και υποσχέσεις για μελλοντικά συναπαντήματα.

Η Ασιμέ, ανάμεσα σε αυτούς που έπρεπε να ξεριζωθούν από την γη τους και να κάνουν μια καινούργια αρχή σε νέα πατρίδα. Μια γυναίκα που βίωσε το σκληρό πρόσωπο της ορφάνιας από την θεία της, αποφάσισε να ορίσει η ίδια την τύχη της και να αναδυθεί µέσα από τις στάχτες της παίρνοντας τη ζωή στα χέρια της, κόντρα στη θέληση των δικών της, του κατεστημένου και των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί. "Φτου και βγαίνω, ζωή"...μια φράση που πρωταγωνιστεί στα χείλη της. "Φτου" στα παλιά, τα άσχημα, τα στενάχωρα. "Βγαίνω" με το δεξί στην ζωή, με αποφασιστικότητα, τόλμη, θάρρος και δύναμη. Προειδοποίηση και πρόκληση μαζί.

"Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να έχεις θέληση και δύναμη." 

 


 

Η ίδια φράση και στα χείλη της Αδριανής Καλαϊτζή, όταν µε την ανταλλαγή, οι πόρτες της Ελλάδας άνοιξαν να υποδεχθούν τους Έλληνες της Ανατολής και η ζωή την έφερε στο νησί της Λήµνου. Το παρελθόν της ένα μυστήριο. Άνθρωποι που αγάπησε, βοήθησε και εμπιστεύτηκε την πρόδωσαν. Η πορεία της ανάμεσα σε δίκαιους και άδικους, συνετούς και µμισάνθρωπους την λύγισαν... Όνειρα που εξαφανίστηκαν σαν σαπουνόφουσκες. Σαθρές στιγμές ευτυχίας που έσβησαν πριν ακόμα φωτίσουν τα σκοτάδια της ψυχής της. Νοοτροπίες και συνήθειες που εγκλώβισαν ζωές. "Φτου και βγαίνω, ζωή" ξανά στα χείλη της Αδριανής και αυτήν την φορά η ζωή θα την φέρει στην Αθήνα όπου θα ανακαλύψει το ταλέντο της. Αυτό θα της δώσει φτερά να ζήσει ελεύθερη, να λάμψει σαν διαμάντι και να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Επιλογές ζωής δύσκολες που άλλοτε αδειάζουν την ψυχή από βάσανα κι άλλοτε αφήνουν άδεια την ζωή.

"Το μόνο που δεν ήξερε ήταν πως η φράση της "φτου και βγαίνω" ήταν προειδοποίηση, απειλή και υπόσχεση ταυτόχρονα στη ζωή, ότι όσες δυσκολίες κι αν έφερνε στον δρόμο της να την γονατίζουν, εκείνη ήταν αποφασισμένη να βρίσκει δύναμη να σηκωθεί, να τις παλέψει και να κερδίσει."

Εξομολογήσεις, ανθρωπιά, νοιάξιμο, αξιοπρέπεια...και ένας έρωτας που "χτίστηκε" με κόπο ψυχής και συναισθηματικές ανατροπές. Ανθρώπινες σχέσεις βάλσαμο για την ψυχή της, τίμιες και ηθικές κάποιες άλλες επικίνδυνες κι αδίστακτες που πρόδωσαν αγάπες και φιλίες για το συμφέρον.

Μετά από αρκετό καιρό εκούσιας απουσίας, η Ρούλα Σαμαϊλίδου λέει το δικό της "Φτου και βγαίνω" και επιστρέφει δυναμικά, προσφέροντας στους αναγνώστες της ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, στο οποίο παραθέτει ιστορικά γεγονότα της εποχής που τα έχει μελετήσει και τα έχει "κουμπώσει" τέλεια μέσα στην ιστορία της Ασιμέ-Αδριανής. Καλογραμμένο, με όμορφο λόγο, λιτές περιγραφές, ζωντανούς και άμεσους διαλόγους που δημιουργούν στον αναγνώστη τα συναισθήματα που νιώθουν και οι ήρωές του. "Ευτυχία, αγωνία, φόβος, προσμονή, λύπη, άγχος, εκνευρισμός, συναισθήματα που άλλαζαν συνεχώς". Ένα κοινωνικό μυθιστόρημά γεμάτο πάθη και περιπέτεια, σε μια περίοδο ανατροπών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ένας φλογερός έρωτας και μια δολοφονία αναστατώνουν τη μικρή κοινωνία του Κάστρου... μια γυναίκα που προσπαθεί να υπερβεί τα όρια και τα προβλήματά της και να βαδίσει μπροστά στην Αθήνα του Μεσοπολέμου.

Φτου και βγαίνω... Μια έκφραση που χρησιμοποιούν τα παιδιά σε ομαδικά παιχνίδια τους. Φτου και βγαίνω, ζωή. Μια έκφραση που πρέπει να χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να πετάξουν από πάνω τους αυτά που τους βαραίνουν και να προχωρήσουν με νέους στόχους.

Απολαυστικό, ελπιδοφόρο, διδακτικό. Πολλά συγχαρητήρια στην συγγραφέα.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου