ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη του Γιώργου Τρίγκα για το βιβλίο "Σίλβερβιου" – John le Carre– Εκδόσεις BELL


John le Carre - Σίλβερβιου

Εκδόσεις Bell

 

Το «Σίλβερβιου» είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Βλέπετε, διαθέτει εκτός από λογοτεχνική αξία και ιστορική.

Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο δημιουργός του ο John le Carre ένας από τους καλύτερους βρετανούς συγγραφείς της γενιάς του, απεβίωσε λίγο καιρό πριν γιορτάσει τα ενενηκοστά του γενέθλια. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως παραμένει ότι, παρόλο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε, πρόκειται για ένα άρτιο μυθιστόρημα, αντάξιο της φήμης του συγγραφέα, το οποίο μπορεί, κάλλιστα, να σταθεί επάξια δίπλα στα υπόλοιπα διάσημα δημιουργήματά του.

Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά είναι ο 33χρονος Τζούλιαν Λόνζι, έχοντας απαρνηθεί την αγχώδη ζωή στο Σίτι, έχοντας  ξαφνικά μετακομίσει σε μια μικρή άσημη παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας, ανοίγοντας ένα βιβλιοπωλείο. Όπως καταλαβαίνετε, όλα αλλάζουν, όταν ξαφνικά δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη ενός παράξενου ασπρομάλλη πελάτη, κάτοικου της κοντινής περιοχής Σίλβερβιου.

Ο απρόσμενος πελάτης, ένας Πολωνός εμιγκρές της περιοχής, δείχνει να γνωρίζει πολλές πληροφορίες για τον νεαρό βιβλιοπώλη, καθώς και την οικογένειά του. Όλα αυτά συμβαίνουν στη σκιά ραγδαίων κινήσεων των μυστικών υπηρεσιών του Λονδίνου, προκειμένου να εξερευνήσουν το παρελθόν του Τζούλιαν και να διαπιστώσουν τη σοβαρότητας μιας πηγής, αποτέλεσμα μιας παλιάς διαρροής.

Στιβαρό κείμενο, κάνοντας ωραία χρήση της αγγλικής γλώσσας, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε ο le Carre, προσδίδει πολλές φορές μια υπαρξιακού τύπου χροιά για να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στις δύο περίπλοκες προσωπικότητες και να εξερευνήσει πάλι τα ανθρώπινα ηθικά όρια, με φόντο μια Αγγλία του 21ου αιώνα. Όπως πάντα, έτσι και τώρα, θέτονται ερωτήματα, κατατίθενται προβληματισμοί για διάφορα ζητήματα, υφαίνοντας σταδιακά μια άκρως συναρπαστική ιστορία.                           

 

Γιώργος Τρίγκας

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου