ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Κριτική άποψη της κας Γιούλης Τσακάλου (ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ) για το βιβλίο "Πορφυρό Ποτάμι – Σόφη Θεοδωρίδου"Εκδόσεις Ψυχογιός!



 Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Η κυρία Θεοδωρίδου με το Πορφυρό Ποτάμι  μας μεταφέρει και  μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές. 

Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις ζωές των ηρώων χαμένες στη δίνη των ιστορικών γεγονότων και στα οικογενειακά τους προβλήματα. Με καθήλωσε, με πόνεσε, με λύτρωσε. Η πρωτοτυπία του θέματος, η άρτια δομή, η πλοκή, οι εκπληκτικές περιγραφές, η ανθρωπιά , η αψεγάδιαστη γλώσσα, τα μηνύματα που εκπέμπονται, τα συναισθήματα που γεννιούνται, όλα όσα συνθέτουν ένα αριστούργημα της Λογοτεχνίας θα τα βρει ο αναγνώστης σ' αυτό. Θα διαπιστώσει για άλλη μια φορά το χάρισμά της να ζωντανεύει με τον πιο φυσικό τρόπο σκοτεινές και ακανθώδεις ιστορικές μας στιγμές και να μεταφέρει τον αναγνώστη στον χωροχρόνο, μετατρέποντάς τον σε αυτόπτη και μετέχοντα κριτικό θεατή. Μου θυμίζει  συγγραφείς παλιάς κοπής  αναντικατάστατους και τόσο σημαντικούς!  γραφή  μαγική με πλοκή καθηλωτική. 

Οι χαρακτήρες της γενναίοι και με μία ηθική και καθαρή ψυχή, από άλλη εποχή, από μία παλαιά Ελλάδα, που όμως πληγώνεται και πληγώνει. Ξεπηδούν από τις σελίδες, για να θυμίσουν αξίες & ιδανικά, την ελπίδα, το πάθος και τον έρωτα, τη δύναμη του να συγχωρείς και να αποδέχεσαι, στοιχεία που εκλείπουν από τη ζωή μας ! Εχει δώσει εξάλλου, τα διαπιστευτήρια της στο χώρο της γραφής  με τα προηγούμενα  μοναδικά αριστουργήματα της. 




Ενας λογοτεχνικός θησαυρός που διαπραγματεύεται προβλήματα της καθημερινότητας με δεξιοτεχνία, προσοχή και σεβασμό. Αυτό το βιβλίο είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία. Η ιστορία της Νιόβης είναι τόσο συγκινητική αλλά και διδακτική. Μας εγκωμιάζει τη δύναμη της γυναικείας φύσης, θα καταφέρει να φτάσει στην δική της "Ιθάκη"; αφού περάσει από όσες δυσκολίες και προβλήματα μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους με τη δύναμη της ψυχής;  Πολλά τα τραγικά γεγονότα της εποχής  διαδραματίζονται στο βιβλίο. 

Πόλεμος... σπαραγμός,  και μια αιματηρή εποχή  καρφωμένη στις τρομαγμένες ψυχές των ανθρώπων, κάνοντάς τες, να αιμορραγούν για χρόνια...Τρισδιάστατοι χαρακτήρες με τους οποίους καταφέρνεις να δεθείς, να χαρείς με τη χαρά τους και να πονέσεις με τον πόνο τους. 

Συγχαρητήρια για τη δημιουργικότητα και το συναίσθημα που με επιτυχία καταφέρνει να μεταδώσει η συγγραφέας. Χαρακτηριστικά που δεν λείπουν ποτέ από τα βιβλία της κ. Θεοδωρίδου! Μπράβο για τα υγιή πρότυπα που μας δείχνει .

ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για τη συγγραφέα μας:

Η ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της Η ΝΥΦΗ ΦΟΡΟΥΣΕ ΜΑΥΡΑ, ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ, Τ’ ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΞΥΠΟΛΥΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ, Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠ’ ΤΗ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ, ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΠΟ ΑΣΠΑΛΑΘΟ, ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ και ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου