ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Κριτική άποψη της κας Γιούλης Τσακάλου (ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ) για το βιβλιο "Το Σχέδιο-Κατερίνα Μαλακατέ" Εκδόσεις Μελάνι!

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ




Αυτο το βιβλίο κάνει τον αναγνώστη μάρτυρα της κουβέντας των ηρώων, ενώ η περιγραφή του παρελθόντος και της παρούσας κατάστασης, των πολιτικών σκανδάλων και κακώς κειμένων της ελληνικής νοοτροπίας και οικογένειας δίνει μια κριτική διάσταση στο κείμενο. Σίγουρα ένα μυθιστόρημα που τραβάει την προσοχή. Η ήδη υποκειμενική σκοπιά των αναμνήσεων μέσα απ’ την οποία ατενίζουμε παρελθοντικές καταστάσεις διαστρεβλώνεται κι η λήθη πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά.

Ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος και με την ατέρμονη φθορά της ελληνικής κοινωνίας, φθορά που εντοπίζεται στην ηθική, πολιτική, οικονομική κι ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Παρακολουθεί μέσα απ’ τα ματιά ενός τρίτου προσώπου, προσώπου που μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην Γαλλία και την Ελλάδα, την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας.

Το Σχέδιο είναι μια γοητευτική ιστορία νόστου, μια ιστορία επιστροφής με μια γλώσσα «όμορφη», «τακτοποιημένη», «ευάλωτη», παρασύρει τον αναγνώστη στις σελίδες του  μονομιάς. Οι περιγραφές των συνθηκών, αποτελούν μια ματιά ‘εκ των έσω’. Η συγγραφέας τις αποτυπώνει με τον πιο εναργή και ρεαλιστικό τρόπο, λες και  συμμετέχει η ίδια σ’ αυτές, και είναι καταστάσεις που αν και συναντάμε πλέον συχνά πυκνά στην Ελλάδα της κρίσης , ή ακούμε για αυτές, δεν τις βιώνουμε οι ίδιοι στο πετσί μας.

Η κυρία Μαλακατέ, αποτυπώνει επομένως τη βιωμένη αλήθεια. Και ξαφνικά, μέσα σε αυτό το κλίμα των ημερών, ανάμεσα στη θλίψη της απώλειας, και την απογοήτευση για την οικονομική καταρράκωση της πατρίδας, ανάμεσα στο Παρίσι , ανάμεσα σε μια εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί  και μια άλλη που ανατέλλει, ‘ξεφυτρώνει’ ακόμα ένα σημαντικό πόνημα, δεν ξέρω τι άλλο να πω δηλώνω ενθουσιασμένη συγχαρητήρια στην συγγραφέα  μας!!

ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για τη συγγραφέα μας εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου