ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Μίνι συνέντευξη της κας Μαίρη Κόντζογλου για το βιβλίο "Οι Μαγεμένες - Εκδόσεις Μεταίχμιο" στη Γιούλη Τσακάλου, ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ!



 Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Με αφορμή το υπό έκδοση βιβλίο ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ έκανα μια τηλεφωνική κουβεντούλα με την αγαπημένη μου  συγγραφέα κα Μαίρη Κόντζογλου και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις μου. (κρατάει χρόνια βέβαια αυτή η φιλία και την ευχαριστώ που με τιμά πάντα με την εμπιστοσύνη της).

1.Τι είναι επιτέλους «Οι Μαγεμένες» που μας έχουν ξαφνιάσει όλους και, χωρίς να γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα, μας έχουν μαγέψει πριν το διαβάσουμε;

2.Γιατί υπάρχει και ένας δεύτερος τίτλος και μάλιστα Las Incantadas στο εξώφυλλο;

3.Γιατί θέλησε να καταγράψει αυτή την ιστορία, πού και πότε διαδραματίζεται, τι το εξαιρετικό έχει εκείνη την εποχή η Θεσσαλονίκη;


Μ.Κ. «Las Incantadas» αποκαλούσαν οι Εβραίοι κάτοικοι της Σαλονίκης – οι οποίοι ήταν η πλειοψηφία και μιλούσαν ισπανικά - τις ανάγλυφες μυθολογικές μορφές που βρισκόταν σε ένα αρχιτεκτόνημα του 2ου μΧ αιώνα. Το ρωμαϊκό αυτό μνημείο βρισκόταν μέσα στην εβραϊκή συνοικία Ρόγκος πάνω από τη σημερινή Εγνατία οδό για πάρα πολλούς αιώνες και είχε μείνει σχεδόν αλώβητο από τις διάφορες εχθρικές επιδρομές, όπως και από φυσικά φαινόμενα (σεισμούς κλπ). 

Θέλοντας να αποτίσω φόρο τιμής στους Σαλονικείς εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κράτησα και την ισπανική εκδοχή του ονόματος στο εξώφυλλο. Την ιστορία αυτή την κατέγραψα γιατί με είχε συνεπάρει από την πρώτη στιγμή που την πληροφορήθηκα. 



Μελετώντας το θέμα μου γοητεύθηκα τόσο πολύ που… μαγεύτηκα. Την μαγική αυτή ιστορία θέλησα να την μοιραστώ με τους αναγνώστες μου. Η απαγωγή των Μαγεμένων είναι η πρώτη καταγραμμένη αρχαιοκαπηλία στην ιστορία της Ελλάδας και αυτό από μόνο του έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο απαγωγέας, ο Εμμανουέλ Μιλλέρ είναι μια αξιοπρόσεκτη προσωπικότητα στις επιστολές του οποίου προς την γυναίκα του βασίστηκα, κυρίως. 

Άλλο κίνητρο για την έμπνευσή μου ήταν η ίδια η Σαλονίκη, η πόλη των τριών θρησκειών, η πόλη -κέντρο του εμπορίου της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η πόλη που ‘βράζει’ από τα απελευθερωτικά κινήματα.
Μέσα σ’αυτό το καταπληκτικό σκηνικό, μια εβραιοπούλα που αγαπιέται με έναν Έλληνα επαναστάτη και ο πόθος τους για την λευτεριά, όπως και η ύπαρξη ενός γλύπτη που ξαναβρίσκει την έμπνευση όταν συναντάει τις Μαγεμένες ήταν η ‘μαγιά’ της ιστορίας μου. 

Κερδοσκόποι έμποροι και μαλθακοί μουσουλμάνοι, πεινασμένοι χαμάληδες, διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, φλογεροί επαναστάτες και τρομαγμένοι ραγιάδες, αδίστακτες ερωμένες, αφοσιωμένες μητέρες και θηλυκά που προσπαθούν να σπάσουν τα κοινωνικά και οικογενειακά δεσμά συνθέτουν με τις προσωπικές τους ιστορίες το ‘παρόν’ του μυθιστορήματος. Παρούσες συνεχώς οι μυθολογικές μορφές που προβλέπουν το μέλλον. 

ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ – Las Incantadas είναι ένα  Mυθιστόρημα για μεγάλες αξίες και μεγάλους έρωτες.


ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 


Περισσότερα για τη συγγραφέα μας εδώ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου