ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική άποψη της Μαρίνας Αργυροπούλου για το βιβλίο "Πέρα απο τη Γέφυρα-Ελενα Σαλιγκάρα" Εκδόσεις Πνοή!







Η νεαρή φωτογράφος Χριστιάνα γνωρίζει τον Σταύρο και τον Ηλία. Και την ερωτεύονται και οι δύο. Εκείνη φυσικά παντρεύεται τον έναν, ενώ ο άλλος εξακολουθεί να την αγαπά και να την θέλει. Πόσο κλισέ μπορεί να ακούγεται μία τέτοια ιστορία, γιατί κάποιος να ξοδέψει χρόνο από τη ζωή του διαβάζοντάς την, τι ξεχωριστά μέσα μπορεί να χρησιμοποίησε η συγγραφέας του βιβλίου για να μας καταστήσει την ιστορία «όχι μία ακόμη ιστορία ερωτικού τριγώνου»; 


Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα διαβάζοντάς το, μέσα σε μία μέρα απενεργοποιώντας όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, γιατί με άρπαξε κυριολεκτικά και με πέταξε μέσα σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν που πλέον οι ήρωες δεν ήταν λέξεις σε χαρτί αλλά άνθρωποι με προβληματισμούς, αδιέξοδα και απογοητεύσεις. Οι ήρωες που πλάθει η Έλενα Σαλιγκάρα είναι πραγματικοί, χωρίς φτιασίδια και προσκολλήσεις στο χαρτί. Ο γραφή της είναι μεστή, λυρισμοί και φιοριτούρες δεν έχουν θέση στο γραπτό της, η ιστορία της δεν έχει καμία ανάγκη να κρυφτεί πίσω από περίτεχνα τεχνάσματα. 


Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου βρίσκεται διαρκώς μετέωρη μπροστά στο αναπάντεχο της ζωής και χαράζει την πορεία της, πέρα για πέρα ανθρώπινη βρίσκει τρόπους και συνεχίζει. Βλέπει το σώμα της να νεκρώνεται κι εκείνη βρίσκει τη δύναμη να το αναστήσει, κρατάει τη φωτογραφική της μηχανή και εκεί κάπως ανακτά την ισορροπία της. Επειδή οι ζωές των άλλων μέσα από τις εικόνες την τροφοδοτούν; Επειδή δεν έχει δική της ζωή; Επειδή απλώς είναι δυνατή; Μπορεί η βασική ιστορία να μοιάζει ερωτική όμως η επιτυχία της έγκειται στο ότι δεν μένει σ’ αυτό. Κάποτε μπορεί να επιλέξει την ευτυχία της και τότε ο αναγνώστης βλέπει μια Χριστιάνα που πάλι σκέφτεται τους άλλους. Άραγε υπάρχουν ακόμα τέτοια άνθρωποι; Υπήρξαν ποτέ; 

Σας προτρέπω να διαβάσετε το βιβλίο της Έλενας Σαλιγκάρα για να θυμηθείτε τι ωραίες είναι οι ιστορίες που απλώς λέγονται. Για να δείτε τι ωραία θα ήταν η ζωή αν δεν κρίναμε τις πράξεις των άλλων. Όλοι πράττουν με κάποιον τρόπο επειδή υπάρχει λόγος. Για να επανεξετάσετε τη ζωή και τα δεδομένα της. Θα κλείσω με μια φράση της ηρωίδας, βλ. σελ. 203 «Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα ν’ αλλάξουν ζωή».

Μαρίνα Αργυροπούλου για την ομάδα


Η Έλενα Σαλιγκάρα γεννήθηκε το 1984 και ζει στη Λάρισα. Είναι απόφοιτη Πληροφορικής και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί μέρος της συντακτική ομάδας του www.anapnoes.gr ενώ κείμενά της έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά λογοτεχνικά site. 
Το μυθιστόρημα «Πέρα από τη γέφυρα» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου