ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κα Μαρία Παπάτου για το βιβλίο "Οταν θα δείς τη Θάλασσα - Στέφανος Δάνδολος" Εκδόσεις Ψυχογιός!







«Όταν θα δεις τη θάλασσα, τρέξε για να έρθεις γρήγορα κοντά μου» ήταν τα λόγια της Μαργαρίτας στον μεγάλο της έρωτα τον Τσαρλς Φάραντεϊ, τοπογράφο που θα επιμεληθεί τον σχεδιασμό της σιδηροδρομική γραμμής της Πελοποννήσου.


Οι κλεμμένες ώρες από την καθημερινότητά και οι συναντήσεις τους ανάσες ζωής. Το μικρό εξοχικό σπίτι δίπλα στη θάλασσα ο παράδεισός τους μόνο που δεν κατάφεραν να τον ζήσουν μέχρι το τέλος. 

Οι εραστές γίνονται όλο και πιο τολμηροί μέχρι τη στιγμή που ο φιλόδοξος, ηλικιωμένος σύζυγος της Μαργαρίτας, ο Άγγλος διπλωμάτης Τόμας Έργουιν, θα μάθει την αλήθεια, όπου και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Η Μαργαρίτα θα ζυγίσει την καρδιά με την λογική και θα απαρνηθεί τον μεγάλο της έρωτα. Αυτά τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Αθήνα του 1886. Η δεύτερη ιστορία διαδραματίζεται στα 1919 με κεντρική ηρωίδα την Δωροθέα μία νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού που αφού έχει γλιτώσει από τη λαίλαπα του πολέμου στήνει το μικρό της ιατρείο στο παραθαλάσσιο χωριό της. 



Κουβαλάει κι αυτή τα τραύματά της μιας και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας ενός παντρεμένου αξιωματικού την ταλανίζει ακόμη και τώρα μην αφήνοντας την καρδιά της να αγαπήσει τον Άλκη, τον παιδικό της φίλο που παλεύει να κερδίσει την προσοχή και την αγάπη της. 

Η ζωή της παίρνει άλλη τροχιά όταν κάτοικοι του χωριού φέρνουν στο ιατρείο της έναν ηλικιωμένο άντρα άσχημα τραυματισμένο. Τα χρόνια καταπιεσμένα συναισθήματα απαιτούν τη θέση που τους αξίζουν. Θα την κατακτήσουν ή είναι πια πολύ αργά; 

Η παράλληλη εξιστόρηση των δύο ιστοριών και το μπρος πίσω στο χρόνο μαζί με τη γλώσσα που σε κερδίζει με την απλότητά της, οι αβίαστες περιγραφές και το πλούσιο ιστορικό πλαίσιο που πλαισιώνουν τις δύο ιστορίες, η προσωπική κόλαση που ζει κάθε ένας από τους ήρωες του βιβλίου και τα κρυφά και ανομολόγητα που έρχονται να ταράξουν τα φαινομενικά ήρεμες ζωές τους και ο έρωτας. Κυρίαρχος. Μοναδικός. 

Χαρισμένος σε εκείνους που θα τον εκτιμήσουν ακόμη κι αν αυτό δεν γίνει ευθύς εξ αρχής όπως στη δεύτερη ιστορία. Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που θα το λατρέψετε. Ένα πλούσιο σε συναισθήματα βιβλίο για τη δύναμη της αγάπης και για το ότι τα όνειρα δεν πεθαίνουν παρά μόνο όταν τα αφήσεις εσύ να πεθάνουν. 

Οι ήρωες καλοσχηματισμένοι, ανθρώπινοι, τρωτοί ο καθένας τραβώντας την ανηφόρα του προς την αυτογνωσία και την αναζήτηση της ευτυχίας.

Με μάγεψε. Με συγκλόνισε. Με αντάμειψε. Το ίδιο εύχομαι και ευελπιστώ και για σας. Καλή συνέχεια στον συγγραφέα.

Μαρία Παπάτου




ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ γεννήθηκε το 1970. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 2004 χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του. Έχει γράψει έντεκα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα μυθιστορήματα Νέρων – Εγώ, ένας θεός, που εκδόθηκε με επιτυχία στην Ιταλία, και Η Χορεύτρια του Διαβόλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Όταν θα δεις τη θάλασσα. Το 2008 ο Στέφανος Δάνδολος συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Το ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ είναι το δέκατο μυθιστόρημά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου