ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΟΤΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ" Εκδόσεις Πνοή!





 Μία μικρογραφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, δοσμένη με το καυστικό και ιδιότυπο χιούμορ του συγγραφέα Βασίλη Καραναστάση, αποτελεί το δεύτερο συγγραφικό του πόνημα Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΟΤΑΣ. 

Μετά το άκρως απολαυστικό, ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ, ο πρωταγωνιστής των δύο ιστοριών Οράτιος Χ., ζει δραματικές καταστάσεις, αφού καλείται ν΄ ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες και υποχρεώσεις του, επιβιώνοντας σ΄ ένα κόσμο σκληρό και αδιάφορο, με όπλο του, την ευγένεια και την πειθαρχία. 

Ο ήρωάς μας, παίρνει το ρίσκο να εγκαταλείψει την κλειστή κοινωνία της επαρχίας, αναζητώντας την τύχη του στην πρωτεύουσα. Η εύρεση εργασίας προκειμένου να καλύψει τα έξοδά του, αποδεικνύεται μια δύσκολη υπόθεση. Κάνει οποιαδήποτε δουλειά βρεθεί μπροστά του, προσπαθώντας να μην χάνει το χαμόγελο και την αισιοδοξία του για κάτι καλύτερο. 

Μπορεί να αισθάνεται πληγωμένος από την αδιαφορία του κόσμου, την έλλειψη κατανόησης και την αρνητική στάση απέναντί του, παρόλα αυτά, δεν σκύβει το κεφάλι. 

Αν και αρκετές είναι οι φορές, που τα εμπόδια, προβάλλουν απροσπέλαστα και τα οικονομικά βάρη τον πνίγουν, φέρνοντάς τον στα όρια της κατάθλιψης, προσπαθεί να βλέπει την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, δείχνοντας κατανόηση και εμπιστοσύνη. 

Από αυτή την καθημερινή πάλη για επιβίωση, κάθε φορά, δείχνει να βγαίνει πιο δυνατός και έτοιμος ν΄ αντιμετωπίσει και τον πιο δύστροπο εργοδότη, έχοντας στο πλευρό του άτομα που τον συμβουλεύουν και αποδέχονται τον χαρακτήρα του. 



Η καυστική πένα του Βασίλη Καραναστάση είναι γνωστή στους λάτρεις του είδους. Αν και ο ήρωάς του, ο Οράτιος Χ., περνάει δύσκολες καταστάσεις, κάνοντας τον αναγνώστη να ταυτίζεται μαζί του, παρόλα αυτά, δεν λείπουν οι κωμικές προσωπογραφίες των ανθρώπων που συναναστρέφεται, καθώς ο συγγραφέας επιδίδεται σ΄ ένα αστείρευτο λογοπαίγνιο, μέσα από εκφραστικά στοιχεία (παρομοιώσεις, μεταφορές κτλ). 

Καταστάσεις δοσμένες μ΄ εύθυμο τρόπο, που αποδεικνύουν ότι υπάρχει και η χιουμοριστική πλευρά σε οτιδήποτε μας ταλαιπωρεί. Παράλληλα φανερώνεται και η απλότητα του λόγου, η αυθεντικότητα με την οποία ο συγγραφέας περιγράφει την σοβαρότητα των πραγμάτων. 

Καθημερινές ανθρώπινες καταστάσεις, που μπορεί να πονούν και να πληγώνουν, ωστόσο η εύθυμη νότα που προσδίδει ο συγγραφέας, ελαφρύνει το κλίμα και αλλάζει την διάθεσή μας! 

Αναστασία Δημακοπούλου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ




Βασίλης Καραναστάσης. Ο συγγραφέας είναι ενήλικος. Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ. Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά.
 
Τίτλοι βιβλίων του:
(2019) Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας, Εκδόσεις Πνοή
(2016) Έγκλημα και ταλαιπωρία, Εκδόσεις Πνοή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου