ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου για το βιβλίο "Στην άκρη του βράχου - Αλκυόνη Παπαδάκη" Εκδόσεις Διόπτρα!





Άλλο ένα μυθιστόρημα της Αλκυονης Παπαδάκη, η οποία ξέρει να ζωγραφίζει τους χαρακτήρες της με τον πιο παραστατικό τρόπο. Ο αναγνώστης κάνει μακροβούτι κατευθείαν στην ψυχή: στα κουσούρια και τα πάθη της, τις μικρότητες και τα μεγαλεία της. Δεν είναι ένα βιβλίο με τρελή δράση και εντάσεις....είναι ένα βιβλίο ζωής και καθημερινότητας. Σου διδάσκει τι εστί αγάπη!

Η συγγραφέας της καρδιά μου που δημιουργεί ήρωες του περιθωρίου με δεκάδες ελαττώματα πάνω τους που θα τους αποδεχθείς ως έχουν θα τους συμπονέσεις και θα βρεις δεκάδες ελαφρυντικά για τη ψυχή τους ακόμα και όταν δεν τους αξίζει κανένα όπως ο Παυλάρας που με εντυπωσίασε! Πως, μέσα σε λίγες γραμμές του βρήκε χίλιες δικαιολογίες και απάλυνε τη μαυρίλα που είχε συσσωρευτεί μέσα του! Γιατί αυτή είναι η Αλκυόνη πάντα θα οραματίζεται μια μικρή χαραμάδα για να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της αβύσσου ζωής του καθενός!



 Η αναφορά της  στην προσφορά της μάνας προς το παιδί της, θυσιάζοντας κάθε επιθυμία της είναι τόσο καλά δοσμένη που αγγίζει τον κάθε αναγνώστη. 

Ύμνος η  αγάπη της Σμαράγδας για το Στρατή της .. τραγική φιγούρα. Μέσα από τις λανθασμένες επιλογές της σηκώνει  τα βάρη των πράξεών της με όλες τις συνέπειες .... αυτή ήταν η Σμαράγδα το’φερνε από δω το’φερνε από κει, έβρισκε πάντα μια δικαιολογία στην άκρη της γλώσσας της για να σκεπάσει τους πάντες με το πέπλο του ελέους της! 

Η καρδιά της ήταν το απάγκιο όλων των κατατρεγμένων κυνηγημένων φοβισμένων όπως θέλει το παίρνει κανείς… ένα χαμόγελο πάντα άνθιζε στα χείλη της και άνθη αμυγδαλιάς.. 

Κι αυτός ο Στρατής ένας ήρωας , συγκινητικά δοσμένος.. δεν μπορείς να μην  ακολουθήσεις κι εσύ την διαδρομή του, αφήνοντας τον εαυτό σου να παρασυρθεί, να ταυτιστεί, να νιώσει, να ευαισθητοποιηθεί βαθιά, όχι μόνο σε κοινωνικό, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο. Χιλιάδες οι σκόπελοι  που  συναντά χωρίς ωστόσο να παραδίδει τα όπλα  της ζωή του ακόμα και τις στιγμές που μοιάζει να λυγίζει. Γιατί βαθιά μες την ψυχή του, έχει αρετή και τόλμη, δύναμη  θέληση και συναισθήματα. Είναι καλός καπετάνιος και καταφέρνει να φτάσει με ασφάλεια στο λιμάνι που ονειρεύεται κλείνοντας με μαστοριά το στόμα του πόνου του.. δεν τον αφήνει να βγάλει κραυγή..τρυπάει τη μαύρη μοναξιά όπως το ουράνιο τόξο, τρυπάει την καταιγίδα και τη γεμίζει χρώματα..  αυτός είναι ο Στρατής!

Λυρική όπως πάντα η  γραφή και ένα μάτσο όνειρα θα χαρακτήριζα τούτο εδώ το βιβλίο!



Πολύ όμορφος λόγος, για συναισθήματα που έχουν χαθεί, για όσα πιστέψαμε και αποδείχτηκαν κίβδηλα, για όσα προσδοκούμε, για το ταξίδι της ζωής..Μοναδικές οι εικόνες που ''ντύνουν'' την κάθε σελίδα.!
Σκέψεις και συμβουλές  για τη ζωή για τη μοναξιά, την απομόνωση, τον συμβιβασμό μας με την καθημερινότητα, τη νοσταλγία για τα παιδικά χρόνια, τα όνειρα...

Η συγγραφέας ξεδιπλώνει τους ήρωες της  και  όπως πάντα δίνει ένα τέλος όπου κυριαρχεί η ελπίδα και η φωτεινή αχτίδα ότι η ζωή συνεχίζεται.

Το βιβλίο αυτό μας ωθεί να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες μας, να αναγνωρίζουμε τις μαγικές στιγμές της ζωής και να αισθανόμαστε δέος μπροστά τους! 
Αυτό πιστεύω είναι και το μήνυμα αυτού του βιβλίου της Αλκυόνης μας!!

ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 

φωτο: Γιούλη Τσακάλου..



Η Αλκυόνη Παπαδάκη γεννήθηκε στο Νιο Χωριό, κοντά στα Χανιά. Αφού αποφοίτησε από τη Γαλλική Σχολή, ήρθε στην Αθήνα με το όνειρο να αλλάξει τον κόσμο. Με την εμφάνισή της στη λογοτεχνία κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό, το οποίο την ακολουθεί πιστά σε όλη τη συγγραφική πορεία της. Τα έργα της, τα οποία ανήκουν στη σύγχρονη μυθιστορία, διακρίνονται για την προσωπική, λυρική γραφή της. Μέσα στις σελίδες των βιβλίων της αναλύει, συνθέτει, αγωνίζεται, δημιουργεί, διακινδυνεύει και διδάσκει ήθος, σε μια δύσκολη εποχή που αναζητεί οδηγούς και πρότυπα ζωής.
 
Τίτλοι Βιβλίων της:
(2019) Στην άκρη του βράχου, Διόπτρα
(2018) Το χαμόγελο του δράκου, Διόπτρα
(2017) Μια ατέλειωτη φυγή, Καλέντης
(2015) Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια, Καλέντης
(2013) Σ΄ένα γύρισμα της ζωής, Καλέντης
(2011) Τι σου είναι η αγάπη τελικά..., Καλέντης
(2009) Αν ήταν όλα... αλλιώς, Καλέντης
(2007) Το ταξίδι που λέγαμε..., Καλέντης
(2005) Στο ακρογιάλι της ουτοπίας, Καλέντης
(2004) Ξεφυλλίζοντας τη σιωπή, Καλέντης
(2004) Το τετράδιο της Αλκυόνης, Καλέντης
(2003) Στον ίσκιο των πουλιών, Καλέντης
(2001) Βαρκάρισσα της χίμαιρας, Καλέντης
(1999) Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα, Καλέντης
(1997) Οι κάργιες, Καλέντης
(1995) The Colour of the Moon, Καλέντης
(1995) Αμάν, αμάν, Καλέντης
(1995) Το χρώμα του φεγγαριού, Καλέντης
(1993) Σκισμένο ψαθάκι, Καλέντης
(1991) Die Farbe des Mondes, Καλέντης
(1989) Η μπόρα, Καλέντης
(1988) Το κόκκινο σπίτι, Καλέντης
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2008) Σου γράφω ένα γράμμα, Εμπειρία Εκδοτική
 
Λοιποί τίτλοι
(1994) Παναγιωτοπούλου, Νικολία, Διψασμένη ορτανσία, Καλέντης [διασκευή]   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου